Felix Neureuther găseşte în sfârşit calea spre victorie

În Schladming rămăsese trist, uitat şi singur pe pârtia încă scăldată de reflectoarele nocturnei, mestecându-şi înlăcrimat amarul ratării într-o manşă ce am fi putut jura că îl va încorona ca rege în capitala mondială a slalomului. În Japonia a fost vesel, şugubăţ, dar pentru câteva momente l-a încercat din nou regretul. „E frumos să câştig şi aici, dar aş fi preferat s-o fac în Schaldming. Să nu mă spuneţi japonezilor, au fost extraordinari. Dar Schladming e ultima mare clasică ce îmi lipseşte. Mi-ar fi plăcut s-o am.” Într-un sezon dominat cu un pumn atât de autoritar de Henrik Kristoffersen, cursa de ieri noapte ne-a prezentat o poză neobişnuită a podiumului: Felix Neureuther (1’50”93), încadrat de Andre Myhrer (+0”05) şi Marco „Blacky” Schwarz (+0”24).

© AFP Photo / Toshifumi Kitamura

Soarele care măcar sporadic însoţise prima manşă până la capăt a dispărut în partea a doua a întrecerii. Mai rău! În timpul ei s-a înteţit ploaia şi s-a înceţoşat atmosfera. Şi dificultatea traseului a suferit schimbări. Învârtitul confortabil şi monoton al dimineţii japoneze a fost punctat de antrenorul elveţian Christian Mitter, cel care îi îndrumă pe fantasticii norvegieni, de ruperi de ritm, de capcane împiedicătoare la aplecările de pantă şi în general de orice face viaţa grea slalomiştilor mai puţin versaţi.

Iar schiorii s-au încurcat în linia neregulată şi cu multe sincope unul după altul, dar nu schiar toţi. Mesajele cu indicaţii au zburat spre start neîncetat. Degeaba. Două pasaje s-au dovedit a fi aproape imposibil de stăpânit. Poate ar fi născut şi proteste, de nu s-ar fi ivit patru feţi frumoşi cărora le-au alunecat schiurile ca unse pe un jgheab cu măsura numai de ei ştiută. Trei austrieci şi un norvegian (Leif Kristian Haugen – urcat de pe locul 24 pe 15 / +1”28), dar el nu se pune, căci a dat un examen la care ştia subiectele. Al patrulea austriac n-a mers nici el mult mai prost, locul 6 în manşă, întrecut în afară de cei patru feţi frumoşi doar de marele învingător.

Cum or fi ştiut ei toţi austriecii care e drumul ideal şi cum să nu-şi piardă echilibrul printre atâtea combinaţii fioroase de porţi? Orfii (comentatorii postului austriac ORF) au avansat ideea că antrenorul lor a citit perfect la recunoaştere atât zig-zagul strâns de la mijloc pe care se intra cu viteză din linia aproape dreaptă a acului de păr precedent, cât şi aplecarea de pantă de mai sus prinsă pe viraj lung, urmat de o schimbare bruscă de direcţie şi câteva porţi mai apropiate.

[…mai vine ceva]

În încheiere, pentru vorbitorii de germană, iaca şi interviul antrenant al lui Felix:

Clasamentul final al etapei

Publicitate