Mikaela Shiffrin a revenit

Două luni de zile s-au jucat slalomistele de-a „oamenii mari”, pretinzând pe rând că ele sunt campioanele disciplinei. Astăzi s-a întors Mikaela Shiffrin şi docile, învingătoarele de mai anţărţ (ahem, hebdomasţărţ ar fi varianta acurată temporal) s-au înşirat cuminţi în spatele ei. Fără efort, Mika a oprit cronometrul în 42”83, şi ocupă prima poziţie în clasamentul de la pauza etapei din Crans Montana. O urmează Frida Hansdotter (+0”27) şi Veronika Velez-Zuzulova (+0”33).

Fata minune a slalomului este prietenoasă, amabilă, zâmbitoare la fiecare apariţie publică. Cred că are totuşi şi o calitate, şi reţineţi că o consider calitate, pe care se teme să ne-o arate, ca să n-o judecăm cu asprime. Nu suportă să piardă. După accidentarea din decembrie, când i s-a spus ce pauză lungă trebuie să facă pentru a permite oaselor şi ligamentelor o refacere completă, Mika a anunţat imediat că a terminat sezonul. Medicii au contrazis-o. Da, trebuie avută răbdare, dar nu e necesar să facă o pauză chiar aşa de lungă. Mika a rămas la părerea ei, pe care a explicat-o câteva zile mai târziu: „vreau să revin doar atunci când voi putea câştiga din nou.”

Să nu se înţeleagă de aici că ar fi stat pe tuşă cu două săptămâni prea mult. Nu. Când medicii i-au dat liber la schiat, a doua zi Mika a postat pe facebook un filmuleţ cu prima ei ieşire la zăpadă. N-a avut dureri. N-au trecut decât câteva zile şi a apărut şi prima înregistrare a unui antrenament între porţi. De acolo lucrurile s-au precipitat. Planul iniţial era cel de revenire la combinata din Soldeu, sau la etapele din Jasna. Timpii manşelor de antrenament părând buni şi foarte buni, Mika a devenit tot mai nerăbdătoare. FIS nu putea să-i facă un cadou mai frumos decât reprogramarea etapei întrerupte din Maribor pentru mijlocul lui februarie în Crans Montana.

Şi iată-ne astăzi în aproape acelaşi loc ca acum trei luni. Fără să forţeze, ba dimpotrivă un pic tatonând, Mika şi-a depăşit adversarele cu doar o treime de cursă orientată pe atac. Dacă ar fi schiat din prima aşa, avantajul ar fi fost din nou ameţitor.

„La început n-am putut ataca, pe ultima parte m-am simţit mult mai bine”, a explicat tânăra americană la interviu, mărturisind şi că a avut un pic de trac. „Nu ştiam unde mă aflu faţă de restul lumii şi îmi doream să dovedesc că sunt pregătită.”

Probabil că are cum să fie şi mai pregătită de atât, dar nu are nevoie. Nu ştiu dacă schiul a mai înregistrat vreodată o revenire atât de puternică la doar două săptămâni de la primul contact cu zăpada. Este desigur şi foarte mult talent în ce ne arată Mika. Dar scamatoria de astăzi, în care a mers cătinel, atacând fără să se vadă vreun risc doar când şi cât a fost nevoie, are în spate automatisme arse pe neuroni după zeci de mii de ore de muncă.

Înapoi în pluton. Caut o formulare care să le descrie pe celelalte schioare fără a le nedreptăţi şi trebuie să admit: atâta timp cât concurează Shiffrin, efortul lor va părea meschin, iar evoluţiile pale.

Zăpada moale din cele două zile cu curse anulate nu avea cum să devină gheaţă peste noapte. Nu în această iarnă caniculară. Fetele au încercat să coopereze cu ce au avut întins sub tălpi, dar schiurile lor n-au găsit o limbă comună cu suprafaţa pistei. „Senzaţiile au fost teribile, n-a fost nimic care să ţină sub picioare. Am crezut că voi ajunge jos cu două secunde întârziere”, a povestit Nastasia Noens (locul 6 / +0”79).

N-a fost singura nesigură pe zăpezile mişcătoare din Elveţia. Chiar de la prima concurentă s-a văzut încurcarea în faţa problemei puse de condiţii. Frida Hansdotter, de obicei foarte stăpână pe sine, a tresărit de câteva ori când apăsarea schiurilor nu a întâlnit rezistenţa aşteptată. A clătinat nemulţumită capul la trecerea linie de sosire.

Sarka Strachova (4 / +0”43) a întâmpinat aceleaşi probleme. Şi deşi pe mijloc a părut să treacă peste ele, prinzând un ritm bun, ezitările i s-au înmulţit la final.

Doar Veronika Velez-Zuzulova s-a împăcat cu traseul. Ce fac două victorii consecutive din om! Clar mai rapidă decât Mikaela în secţiunea superioară, efortul intens – doar aşa ştie ea să schieze, cu multă, multă sudoare – i-a scăzut ritmul până la final, nemaifăcând faţă celui impus de schioara americană la asaltul ultimelor porţi dinaintea liniei de sosire. A rămas totuşi cu ceva pozitiv: victoria pe jumătatea superioară, foarte abruptă, când de fapt toţi cei din anturajul ei pe care îi întrebi îţi vor spune că pantele foarte înclinate sunt punctul ei slab.

Iar pârtia de slalom din Crans Montana este foarte abruptă. Mult peste media traseelor de Cupă Mondială, şi cu excepţia a câţiva metri dinaintea liniei de sosire nu există porţiuni plate, ceea ce le-a incomodat pe câteva dintre fetele care ne-au atras atenţia în acest sezon.

Nina Løseth şi Wendy Holdener au stat instinctiv pe spate, reducându-şi drastic libertatea de mişcare. Norvegianca a plătit vamă toate punctele pe care le-ar fi putut câştiga, călcând una dintre primele porţi cu care – ironie amară – propriul ei antrenor marcase traseul. Wendy (8 / +1”02) a devenit „doar” sălbatică şi a avut de corectat linia de câteva ori. A făcut-o acrobatic.

Combinaţia pistă abruptă – zăpadă placidă i-a pus în faţă un cifru greu de spart şi Petrei Vlhova (7 / +0”92). Virajele iuţi, luate în zbor, s-au succedat celor ezitante şi muncite, cu linii mult sub trasa ideală.

Cumpătarea de care dă dovadă la fiecare cursă a avantajat-o astăzi pe Michelle Gisin (5 / +0”71). Schiind în mijlocul unui grup de schioare certate cu pista, mezina familiei Gisin a arătat cum se storc zecimile din cronometrul flămând, redând speranţa fetelor aflate încă la start: iată că se poate.

Şi s-a putut. Fete cu numere foarte mari de start – americanca Lila Lapanja (43), Xenia Alopina (47), Martina Dubovska (46) – s-au calificat pentru manşa decisivă. Totuşi de prima jumătate a clasamentului nu s-au mai putut atinge.

Manşa a doua începe chiar acum, iar clasamentul felelor calificate se află la articolul anterior.

Publicitate