Aşa cum era de aşteptat, Alexis Pinturault s-a impus în manşa de slalom a ultimei combinate alpine a sezonului, desfăşurată astăzi de dimineaţă într-un Chamonix înzăpezit şi întunecat. Totuşi avansul său faţă de vitezişti nu îl pune într-o poziţie optimă pentru deznodământul cursei. 42”55 a arătat cronometrul la trecerea liniei de sosire pentru schiorul din Courchevel, care e însoţit pe podiumul provizoriu de colegii care l-au acompaniat şi în Kitzbühel, la istoricul triplu succes francez. Thomas Mermillod-Blondin (+0”36) şi Victor Muffat-Jeandet (+0”37) sunt în teorie primii contestatari ai pretenţiei la victorie a lui Pintu.
© AP Photo/Pier Marco Tacca
Vremea rea anunţată de cu seară i-a condus pe responsabilii cu bunul mers al tuturor etapelor de Cupă Mondială la o măsură originală: două trageri de sorţi. Combinatele încep de obicei cu manşa de viteză, pentru care numerele de start ale favoriţilor se află între 16 şi 22. Cum de dimineaţă încă mai ningea şi era ceaţă, acestea şi-au pierdut validitatea. Au fost înlocuite de numerele de start de la a doua tragere la sorţi, cea pentru o primă manşă de slalom, cu favoriţii între 1 şi 7.
Antrenorul austriac a avut astăzi doar vitezişti în concurs. E explicabil aşadar de ce a marcat un traseu simplu, direct şi fără capcane, pe care nimeni nu a arătat caraghios, cum se li întâmplă adeseori coborâtorilor în Wengen, sau în Kitz. Cum nici pista nu este una pentru schiori avansaţi, Alexis Pinturault s-a simţit puternic dezavantajat de profilul „exagerat de simplu. Din cauza aceasta nu a fost posibil să fiu mai rapid. Ar fi frumos să câştig globul, dar nu am un avantaj prea mare faţă de Kjetil.”
Eu nu de Kjetil m-aş teme în primul rând, ci de Thomas Mermillod-Blondin, pentru care ar trebui să fie uşor să recupereze întârzierea. Francezul care a făcut pauză după ce a căzut la unul din antrenamentele oficiale din Jeongseon, a adunat puncte în acest sezon şi la proba de coborâre. Pintu nu a reuşit să se infiltreze printre primii 30 niciodată.
Nu voi detalia ce anume au făcut sau n-au făcut bine schiorii. Aproape nimeni n-a mers fără greşeală. Rapiditatea alunecării i-a expus pe specialişti rămânerii pe spate, atunci când picioarele lor sprintene au accelerat mai mult decât erau ei obişnuiţi. Viteziştii au arătat bine, dar s-a văzut totuşi că n-au rachete sub picioare. Nu puţini s-au împiedicat la mijloc, aproape oprindu-se.
Deşi timpul lui nu trădează aceasta, Dominik Paris (5 / +1”27) a fost şi el printre cei care au cochetat cu o parcare a schiurilor. Cum italianul s-a făcut remarcat la începutul carierei chiar pe coborârea din Chamonix, ca alunecător excepţional, întârzierea pare recuperabilă.
În aceeaşi bună poziţie de atac se află şi Carlo Janka (6 / +1”28), unul dintre puţini schiori ce se pot lăuda cu o manşă de slalom curată. Schiorii plasaţi între elveţian şi Kjetil Jansrud (9 / +1”67), Justin Murisier (7 / +1”43) şi Riccardo Tonetti (8 / +1”65), specialişti ai probelor tehnice fiind, nu mai au cum să ridice pretenţii la podium.
Cei doi au fost indicatorul deteriorării pistei pe măsură ce s-a avansat spre numerele mari de start. În condiţii normale Paris şi Janka nu ar fi avut cum să-i depăşească. Nici Ivica Kostelic (4 / +1”18) nu are şanse la atacat podiumul. Dar croatul e bucuros că a reuşit măcar o manşă pe placul inimii. În tot sezonul, Ivica a punctat într-o singură cursă, cu locul 24 la combinata din Wengen. Hans Knauss l-a întrebat în Chamonix ce se întâmplă. Genunchii de moşneag, i-a replicat croatul. Doar la mişcările de la slalom nu gem în permanenţă.
Avem prin urmare cinci schiori cu şanse la victorie: Pintu, Kjetil, Thomas şi Dome. Pentru ca situaţia să fie şi mai palpitantă, patru au şanse intacte şi la cucerirea globului. Primii doi se află pe primul loc la egalitate de puncte: 120. Thomas are 110, iar Dome 81. Doar acesta din urmă are nevoie şi de ajutorul altcuiva pentru a ajunge la glob în cazul unei victorii.
Un tehnician, contra unui schior priceput la toate, contra doi vitezişti. Aceasta este ecuaţia la pauză. La cât de mic este avantajul lui Pintu, în mod normal ar putea uita de glob. Dar, astăzi vom avea o coborâre scurtă. Cea de la combinată are oricum startul mai jos decât cea normală. Cum la ora 15:00, când trebuia să înceapă manşa a doua, ceaţa ascunsese partea de sus, în urma a două amânări succesive, startul a ajuns şi mai jos, coborârea pierzând partea tehnică a traseului şi devenind astfel foarte uşoară.
Coborâtorii au o vorbă: coborârile uşoare sunt dificil de câştigat. Pe de o parte nu mai pot juca pe cartea specializării, pe de alta timpii finali sunt de obicei foarte apropiaţi. Dacă mai punem şi scurtimea pistei în balanţă, nu îi mai văd pe vitezişti la fel de avantajaţi. Lui Pinturault îi va fi totuşi dificil să-i depăşească pe toţi.
Manşa a doua va începe la 15:00 15:30 16:00 16:15.
Have I told lately then I ❤
Thx ,xo ,j