Cine poate participa la Stockholm

Am fost întrebată, încerc să vă lămuresc pe toţi. Regula de calificare la evenimentele orăşeneşti nu este una directă şi lasă loc de învârteli naţionale, pentru a plasa schiori mai prost clasaţi în poziţii mai bune.

Începutul este foarte clar. Sunt 16 locuri. 12 aparţin celor mai buni slalomişti, 4 celor mai buni schiori de la general care nu sunt printre cei 12.

Schiorii aceştia nu trebuie neapărat să participe, dar creează o „cotă” pentru ţara lor. Asta înseamnă că de exemplu Slovacia, datorită clasamentului bun al Veronikăi Velez-Zuzulova şi al Petrei Vlhova, are două locuri la acest concurs. Dacă una din cele două, sau amândouă refuză să participe, Slovacia poate aduce alte două schioare. Totuşi nu în orice condiţii.

  • Înlocuitoarele trebuie să se afle între primele 30 în lista ce decide ordinea de start la slalom (Slalom WCSL). Priviţi-o ca pe un clasament similar cu cele ATP sau WTA, care tine cont de punctele ultimului an.
  • Dacă naţiunea nu are înlocuitoare între primele 30 din Slalom WCSL, atunci poate prezenta pe cineva din top 100 în clasamentul slalomului bazat pe penalizările FIS, cel în care lidera are 0,0 şi penalizările tot cresc, pâna la 100 şi 200 şi 300 la schiorii noştri. De fapt cresc până la 990 pentru boboci.
  • Dacă naţiunea nu are nici o altă slalomistă în top 100, atunci poate prezenta o schioară specializată în alte discipline, cu condiţia să fi adunat cel puţin 500 de puncte în Overall WCSL (clasamentul gen ATP/WTA care adună punctele din toate disciplinele).
  • Dacă naţiunea nu are nici o altă schioară care să îndeplinească măcar una din condiţiile de mai sus, pierde cota.

Cotele pierdute se realocă schiorilor de pe lista Slalom WCSL care urmează după primii 12.

FIS a publicat deja listele participanţilor, care au fost obligaţi să anunţe dacă participă sau nu la trei ore după terminarea ultimei curse din weekend.

Există câte trei neparticipări ale celor îndrituiţi, şi la feminin, şi la masculin.

Viktoria Rebensburg (calificată ca schioară de top4 în clasamentul general) preferă să se pregătească pentru Soldeu. Germania a folosit cota pentru a o înscrie pe Maren Wiesler. Mikaela Shiffrin nu vrea nici ea să rişte. SUA i-a oferit locul Mikăi lui Resi Stiegler. Sarka Strachova s-a accidentat uşor la un antrenament. Cehia nu are altă schioară care să îndeplinească una din condiţiile enumerate. Locul ei se duce la prima slalomistă necalificată, elveţianca Michelle Gisin.

Pe celălalt tablou, Aksel Lund Svindal este accidentat. Norvegia i-a dat biletul lui Jonathan Nordbotten. Giuliano Razzoli nu ştiu de ce nu participă. Italia l-a înscris pe Manfred Mölgg în loc. Dominik Paris a zis că nu are ce căuta la slalom. Cum Italia nu mai are alt slalomist bun, biletul se duce la următorul schior din clasamentul slalomului, francezul Victor Muffat-Jeandet.

De ce zic că se poate specula regulamentul de calificare? Când este în joc calificarea pentru finalele din St. Moritz, o naţiune poate decide să trimită în locul schiorului de pe locul 12, care este deja calificat, pe schiorul de pe locul 27, care astfel este avantajat pe nedrept în cursa de calificare. Unele naţiuni au mai procedat aşa şi atunci când au dorit să ajute un schior să urce în clasamentul Slalom WCSL. Între timp cursa nu mai punctează şi acolo.

Cu acestea zise sper că nu v-am încurcat şi mai mult decât o făcuseră cei de la FIS. 😀

3 păreri la “Cine poate participa la Stockholm

  1. bun dar problema este, se transmite la noi pe eurosport sau nu >? ast asteptam sa citesc in articol la final !!!?…..

Comentariile nu sunt permise.