Din prăpastie pe vârf – Tina Weirather victorioasă în La Thuile

Nu există prăpastie mai adâncă decât cel mai prost rezultat din palmares pentru o schioară (sănătoasă) din elită. Punct atins de Tina Weirather la a doua coborâre din La Thuile. Fusese vreme rea, beznă şi zăpadă dură, iar Tina se ruşina de locul 35. 24 de ore mai târziu s-au întors toate foile. Cer senin, soare orbitor şi cald, temperaturi de primăvară bine coaptă, vizibilitate rezonabilă şi victorie în 1’17”73. Duelistele din prim planul acestui sfârşit de sezon au creat fundalul pentru succesul schioarei din Lichtenstein. Lara Gut (+0”57) a câştigat asaltul zilei, trimiţând-o pe Lindsey Vonn (+0”64) pe ultima treaptă a podiumului.

© Alain Grosclaude/Agence Zoom/Getty Images Europe

O linie invizibilă împarte clasamentul final în două. Primele 19 fete au avut numere de start până la 22, restul deasupra. Aţi ghicit, super-uriaşul din La Thuile, ultima etapă găzduită de staţiunea italiană, a fost o cursă a numerelor de start. Cald fiind, zăpada s-a muiat. Cursă de viteză fiind, fiecare concurentă a strunjit pârtia în jurul porţilor, şi a împins stratul de deasupra în troiene ce au tot crescut.

Pentru fetele dezavantajate de tragerea la sorţi sau de penalizarea FIS, cursa a devenit chin, abandonurile s-au înmulţit, întârzierile au crescut neobişnuit de mult, şi deşi a fost posibilă intrarea în puncte, evoluţiile şi-au pierdut calitatea. Din păcate, în lista curselor neterminate o regăsim şi pe a lui Edit Miklos, căreia norocul refuză să-i surâdă la a doua disciplină în care e specializată.

Numărul mic de start nu a garantat un rezultat bun. Larisa Yurkiw a deschis întrecerea ieşind de pe traseu. Jennifer Piot (19 / +2”98) a urmat-o, dar a fost pasivă şi prin urmare lentă. Întârzierea masivă spune totul.

Pentru Fabienne Suter (locul 4 / +0”67) – „am avut noroc cu numărul de start; de obicei nu-mi place să plec cu număr mic la super-G, dar azi trebuie să mulţumesc pentru el” – n-a fost aşadar dificil să fixeze cronometrul pe un timp greu de atins. A început un pic defensiv, dar a conservat viteza la trecerea în plat, după care experienţa şi-a spus cuvântul. „La coborâre am fost mai dezamăgită de locul 4 decât azi. Sutimile lipsă sunt iritante, dar dacă mi-ar fi fost oferit locul 4 înainte de cursă l-aş fi acceptat cu mare bucurie.”

Tessa Worley (8 / +1”22), şi apoi Romane Miradoli (5 / +0”79) – soarta le-a favorizat pe franţuzoaice, dăruindu-le numere bune – au strălucit în primul pasaj, foarte tehnic, cu porţile aproape ca la un uriaş clasic. De la plat încolo evoluţiile lor au intrat în divergenţă. Tessa a rămas tot mai în urmă, căci de, nu-i vitezistă. Mai tânara ei colegă s-a ţinut binişor pe plat, ba chiar a recuperat o parte din întârziere pe virajele mai lungi şi mai rapide de pe a doua jumătate a traseului.

Lui Romane şansa i-a întins o mână şi franţuzoaica nu s-a codit. A apucat-o şi a obţinut cel mai bun rezultat din carieră. „După cursele frustrante de vineri şi sâmbătă, azi am reuşit. Am profitat de numărul mic de start. Pârtia era încă în stare bună şi mi-am valorificat şansa. Iubesc această disciplină, bazată numai pe instinct.”

Pe Elena Curtoni (7 / +1”20) instinctul a păcălit-o puţin la intrarea pe cel de-al doilea abrupt. A rămas cu centrul de greutate pe coada schiurilor, şi când panta s-a aplecat, italianca s-a dezechilibrat. Federica Brignone (6 / +0”91) a etalat la început virajele ce i-au adus la debutul sezonului prima victorie la uriaş, după care, la fel ca Tessa, a pornit cursa de rezistenţă. Avantajul consistent de la primul intermediar i-a fost măcinat mai greu decât franţuzoaicei, dar tot nu le-a putut depăşi pe primele două adversare.

Imediat după pauza publicitară au pornit în cursă premiantele. Tina Weirather a schiat chiar după ce derapatorii curăţaseră pista, detaliu ce n-ar trebui neglijat. S-a bazat că o are netedă şi a îndrăznit s-o atace, curbând linia cu viteză în jurul porţilor. Avansului de jumătate de secundă de pe primul abrupt – s-a văzut tehnica ce i-a adus podiumuri la uriaş – i s-au mai adăugat câteva sutimi pe fiecare interval şi Tina cea mică a trecut linia de sosire foarte mulţumită.

„În sfârşit un super-G cu viraje pe care a trebuit să le închizi. M-am bucurat de la recunoaştere. De obice marcatorii pun porţile pe linia rămasă de la coborâre, câteva viraje mici şi apoi o curbă mare, de nu poţi prinde nici un ritm, dar astăzi a fost altfel şi mi-a făcut plăcere să-l schiez.” A explicat şi cum de a săltat de la o extremă la alta. „Ieri am fost la pământ. Azi am încercat să plec de la zero. Cursele astea mi-au deschis ochii cu privire la cât de diferit am simţit materialul astăzi faţă de ieri. Se pare că setările pe care le-am ales pentru zăpadă moale funcţionează mai bine.”

Lindsey Vonn nu s-a simţit deloc confortabil, lucru vizibil din multele dezechilibrări. Schiurile ei mai lungi decât ale celorlalte fete, împreună cu zăpada moale şi traseul abrupt şi tehnic de la început n-au format o combinaţie armonioasă. Dar indiferent de câte piedici i-au ieşit în cale, Lindsey a riscat din nou până la limita ieşirii de pe traseu. De data aceasta norocul a fost de partea ei. A rămas în cursă, dar n-a putut-o egala pe Tina.

„Greu, foarte greu şi accidentat pe zăpada asta primăvăratecă. De obicei îmi place, dar în momentul de faţă îmi lipseşte încrederea când schiez în astfel de condiţii. Mi-ar trebui zăpadă mai tare, căci pe asta nu o simt. Va trebui să mă antrenez pe zăpadă mai moale în zilele ce urmează.”

Lara Gut ne-a arătat faţa ei de vineri. De la avântată la şi mai avântată, Lara s-a aruncat pe cea mai directă linie a celui de-al doilea abrupt. În van. Finalul Tinei a rămas intangibil. Locul 2 i-a redus totuşi elveţiencei handicapul cu 20 de puncte faţă de Lindsey în clasamentul general. „Un bilanţ bun. A doua e mai bine decât a treia, căci e Cupa Mondială în joc”, a recunoscut ea pentru prima dată că miza e serioasă. „Dacă schiez, termin bine; dacă uit s-o fac, rămân în urmă”, a explicat apoi motivul simplu al fluctuaţiilor. Cât despre condiţii, „o pistă dificilă, cu zăpadă complicată. Foarte, foarte alunecoasă. Când schiezi într-un viraj ai impresia că iei tot muntele cu tine.”

În urma rezultatelor din La Thuile, Lara Gut a rotunjit numărul podiumurilor de Cupă Mondială la 30. Neimpresionant. O treime din ele le-a obţinut în acest sezon! Cele 10 podiumuri stau faţă în faţă cu cele 13 ale lui Lindsey, 9 fiind victorii. Americanca este atât de clar deasupra încât diferenţa de doar 23 de puncte dintre cele două poate naşte confuzie. Răspunsul stă în punctele mici pe care le adună elveţianca în cursele nereuşite. Şase 0-uri stau în schimb pe talerul liderei. Lindsey a abandonat prea mult în acest sezon şi nu doar la slalom uriaş. Dacă vrea să rămână în frunte până la final, va trebui să revizuiască strategia de management al riscului şi să ia exemplu de la Lara, campioană indubitabilă a abandonurilor în sezoanele trecute.

Cum marţi urmează o etapă specială – slalomul paralel din Stockholm, despre care se cunoaşte deja că va avea două săritori – iar Lara şi Lindsey nu sunt la ele acasă la aceste concursuri, au fost întrebate dacă vor participa. Lara a spus da pe loc, deşi „nu sunt specialistă a acestei probe şi întotdeauna m-am abţinut de la ea. Dar sunt 100 de puncte în joc şi ar fi prostesc să ajung să mă gândesc la ultima finală că mai bine participam şi eu.”

Lindsey a înclinat spre neparticipare, ştiind prea bine cât de multe accidentări s-au petrecut la aceste întreceri şi nesurâzându-i poziţia uneia dintre săritorile proiectate. A sperat să aibă timp de gândire până astăzi, dar regulamentul prevede ca înscrierile să se închidă la trei ore de la terminarea precedentei curse. A zis da. Cursa oferă 15 puncte pentru participare.

Austriecii au bocit în cor mediatic după super-G, deşi situaţia celei mai bune schioare clasate a fost un pic mai bună decât la a doua coborâre – locul 11 prin Tamara Tippler vs. locul 13 prin Lizz Görgl. „De la finalele din Vail, în 1997, n-a mai mers echipa aşa de prost la super-G”, şi-au plâns ei de milă. Acum 19 ani cea mai bună era Alexandra Meissnitzer cu un loc 16. Aş zice că dacă şi tinerele de acum vor urca la fel de sus ca actuala expertă a televiziunii ORF, Austria nu are de ce să-şi facă griji.

Clasamentul final al etapei

 

Publicitate

2 păreri la “Din prăpastie pe vârf – Tina Weirather victorioasă în La Thuile

 1. Pana la urma locurile 9-16 mai primesc puncte? Conform site-ului FIS doar primele 8 clasate ar primi dupa urmatorul algoritm:
  1 – 100p
  2 – 80p
  3 – 60p
  4 – 50p
  5-8 – 40p

Comentariile nu sunt permise.