Vremea proastă a decis rezultatele din Soldeu

Italianca Federica Brignone a ştiut să profite de şansa oferită şi a obţinut a doua victorie a carierei, prima la super-G. De timpul ei, 57”33 – atât de scurt din cauza mutării startului mai jos, la cel de rezervă – a fost aproape atins de americanca Laurenne Ross (+0,13). Austriaca Tamara Tippler (+0”33) a fost nemulţumită de propria prestaţie, care totuşi a urcat-o pe podium.

Dis de dimineaţă Soldeul s-a trezit sub o ninsoare căreia nu i se prevedea sfârşitul, cursa fiind ameninţată cu anularea. Înainte ca juriul să le trimită la hotel pe fete, o fereastră de vreme bună i-a înviorat pe organizatori şi cu trei ore întârziere s-a dat drumul fetelor pe traseu. Fereastra fusese însă ratată. La cursa Federicăi ningea din nou şi până la grupa de elită fulgii ţeseau o pânză albă. Vizibilitate mai proastă de atât era greu să întâmpine fruntaşele disciplinei. Au fost lăsate totuşi pe traseu.

Lindsey Vonn a fost prima. A schiat foarte sigură pe ea – pe vremuri iubea condiţiile grele în care ea îndrăznea mai mult decât restul lumii – până la o greşeală ce a purtat-o ocolit. A încercat să compenseze, a intrat direct la o poartă, lucru care-i iese de obicei, dar de data aceasta zăpada proaspătă de la marginea fâşiei de concurs a împiedicat-o să vireze lin. S-a dezechilibrat, a căzut pe un şold şi a derapat învârtindu-se pe pârtie. S-a oprit cu capul la vale şi a rămas nemişcată în zăpadă. Căzătura nu păruse urâtă, însă lipsa ei de reacţie a semănat a nouă accidentare. A fost transportată până la urmă cu achia în vale. La ultimul intermediar avusese un timp cu 3 zecimi mai bun decât Fede.

Foto: GEPA

În cele 10 minute de pauză, pe traseu s-au adunat câţiva centimetri de zăpadă nouă. N-au fost trimişi derapatori să o ducă spre vale. Doar o deschizătoare (sau poate deschizător) a coborât înaintea Larei Gut. Elveţianca a terminat pe 15. De fapt doar Viktoria Rebensburg (locul 7 / +0”82) a reuşit o clasare mai acătării, spărgând grupul compact al concurentelor cu numere mici de start. Restul fetelor n-au mai avut ce face.

Edit Miklos a depăşit 20 de adversare, dar numărul 54 de la start a împiedicat-o din nou să ajungă la puncte. I-au lipist doar 20 de sutimi.

Între timp s-a aflat că la spital, Lindsey a fost diagnosticată cu o fractură superficială, nedeplasată. Veşti bune de fapt pentru americancă. Ania noastră a avut sezonul acesta câte una la fiecare picior. După a doua a schiat chiar câteva curse înainte să facă o mică pauză din cauză că mai ales la aterizare după sărituri avea dureri. Mâine va trebui să încerce şi Lindsey să vadă dacă rezistă piciorul. Americanii au înscris-o la combinată şi vor încerca tot posibilul să o recupereze.

Voi completa luni articolul cu reactii si declaratii.

Clasamentul final al etapei

Publicitate