Alexis Pinturault conduce iar în Hinterstoder

Schiorul francez este pentru a doua oară în trei zile pe primul loc la pauză, după o manşă lungă, în care a oprit cronometrul în 1’20”56. Felix Neureuther (+”47) a profitat de traseul marcat de propriul antrenor şi îl urmează pe Pintu în clasament. Henrik Kristoffersen (+0”55) ocupă a treia poziţie, la o singură sutime în faţa lui Marcel Hirscher.

AP Photo/Alessandro Trovati

Slalomul uriaş original din Hinterstoder i-a aliniat la start pe aceiaşi concurenţi ce se întrecuseră vineri pe pista „Hannes Trinkl” din mica staţiune austriacă. Atunci se schiase în contul uriaşului anulat în Altenboden, iar vremea se jucase de-a ianuarie, cu un puiuţ de ger ce a menţinut pista în bună stare până la finalul manşei secunde. Cum de ieri bate vesel fönul, temperaturile tinzând mai degrabă spre cele estivale, astăzi zăpada a trebuit tratată cu apă şi sare pentru a o menţine tare.

Schiorii au muncit prin urmare mai mult pe traseul ceva mai strâns decât alaltăieri, muncă echivalentă cu cinci secunde în plus la timpul manşei. Am fost la câteva caractere distanţă de la a povesti că numerele mari de start azi n-au mai avut şansa calificării, când Christian Hirschbühel mi-a infirmat impresia, prinzând locul 30, ce îi va permite să deschidă manşa a doua. Dar adevărul este că a fost dificil pentru schiorii plecaţi târziu în cursă, iar clasamentul oglindeşte fidel inechitatea.

Aşa se face că îl vom revedea pe Leif Kristian Haugen, deşi norvegianul s-a lungit în zăpadă în urma unei derapări şi a pornit practic cursa de la zero în terenul plat de după zidul abrupt de la început. În afara erorii a schiat foarte bine şi asta l-a ajutat desigur la obţinerea timpului calificant. Dar o contribuţie mică revine şi numărului 9 de pe maieul de concurs.

La vârf lupta s-a purtat între primii 7 schiori. Victor Muffat-Jeandet (locul 7 / +1”33) ne-a demonstrat cât de dificil este traseul. Derapaje, viraje sărite, chin pentru a strânge linia, nimic nu i-a scăpat. Imediat după el, Roberto Nani a făcut o cursă foarte bună până la virajele dinaintea ieşirii deasupra tribunelor. Săritoarea l-a prins lăsat pe spate. N-a mai avut cum să se redreseze şi a căzut.

Cursei lui Alexis Pinturault greu putem să-i găsim un cusur. Doar intrarea prea directă spre stadion l-a costat ceva şi acolo au încercat adversarii să recupereze din timpul pierdut de fiecare dintre ei pe abrupt. Doar Henrik Kristoffersen a fluidizat mai bine virajele din cea mai dificilă parte a cursei, verdele intermediarilor subliniindu-i strălucirea performanţei. O greşeală în plat i-a agăţat un handicap de care va fi greu să se debarasese în manşa a doua.

Thomas Fanara (6 / +0”82), cu încrederea recâştigată după un început de sezon catastrofal  – două abandonuri plus alte clasări dincolo de jumătatea clasamentului – şi-a luminat evoluţia cu abruptul reuşit, chiar dacă pe final n-a menţinut nivelul. Felix Neureuther a prezentat o manşă curată şi sigură de parcă ar fi ştiut cum va arăta traseul de alaltăieri. Prospeţimea dată de ziua liberă s-a văzut şi ea.

Marcel Hirscher a schiat ca de obicei când e o miză în joc. N-a riscat pe abrupt, a mers foarte controlat şi a început să atace ulterior, recuperând o parte a întârzierii, dar riscul suplimentar l-a pus pe muchie de cuţit în plat când un schi a intentat divorţ celuilalt. Eroarea l-a dat jos de pe podiumul provizoriu.

Stefan Luitz (5 / +0”77), la fel ca toţi schiorii de după el, şi-a tăiat şansele deja de pe abruptul lung de la început. Derapările din viraje nu l-au ajutat la comprimarea timpului, dar nu este departe de unde era acum două zile, când a plecat în manşa a doua ca secondant al lui Pintu.

Manşa a doua începe la 13:30. Clasamentul complet al celor calificaţi îl găsiţi la articolul anterior.

Publicitate