Lindsey Hopa Mitică

Nici 24 de ore n-au trecut de când sezonul lui Lindsey Vonn părea terminat şi americanca este din nou în fruntea unui clasament feminin. Pe acelaşi traseu scurtat al super-uriaşului şi cu ora de start mutată iar mai târziu pentru a curăţa zăpada nouă de pe pistă, prima manşă a pornit zorită fix la amiaza andorreză din Soldeu. Timpul lui Lindsey (57”04) este totuşi foarte abordabil de către slalomiste: scurtarea traseului a scurtat totodată şi întârzierile adversarelor. Kajsa Kling şi Laurenne Ross (ambele +0”26) sunt cele mai apropiate. Adversarele cele mai periculoase sunt totuşi slalomistele, toate având de recuperat sub două secunde.

AP Photo/Pier Marco Tacca

S-a discutat foarte aprins aseară la şedinţa tehnică a antrenorilor. Despre ce înseamnă asigurarea unui traseu lipsit de pericole într-un sport prin definiţie periculos. Aspectul controversat l-a reprezentat zona de pe care se îndepărtează zăpada moale. Deocamdată marcajul albastru este singurul îndrumător. Tot ce e în afara lui e în cel mai bun caz măturat superficial. Şi despre asta a fost vorba. Cine riscă mai mult, cine intră mai direct la porţi, iese uneori în afara fâşiei delimitate. Dacă mai şi cade la viteză mare, ajunge cu siguranţă în zone necurăţate. Ferească sfântul să nu sară un schi acolo.

Antrenorul american a pledat pe un ton ridicat pentru extinderea zonei curăţate, juriul s-a justificat la fel de înfierbântat spunând că este sarcina schioarelor să rişte doar atât cât permit condiţiile. Nu e uşor de găsit linia de mijloc, iar antrenorii celorlalte naţiuni, oameni ca noi toţi, s-au ferit de luarea unei poziţii în contradicţie cu FIS-ul. Se vor contra cu el abia la prima schioară accidentată din cauza vremii proaste.

Astăzi totuşi s-a acordat mai multă atenţie spaţiilor de prăbuşire. Pista a fost bună şi tare, iar pe lângă fâşie, chiar dacă suprafaţa a fost ceva mai moale, n-a existat zăpadă care să pună piedici. Marie-Michele Gagnon (13 / +0”96) conducea după primele 10 concurente, deşi trecerea din abrupt pe plat nu fusese tocmai lină.

Johanna Schnarf (6 / +0”55) a speculat tocmai această mică slăbiciune şi a preluat conducerea. Laurenne Ross a continuat seria curselor bune şi a ridicat ştecheta celui mai bun timp, deşi nici ei nu i-a reuşit perfect trecerea din abrupt în plat. Când a trecut americanca linia de sosire a devenit clar că aceasta va fi cursa slalomistelor. Diferenţa faţă de Marie-Michele era clar prea mică.

Lara Gut (5 / +0”43) a ales ca de obicei linia cea mai apropiată de porţi, dar a exagerat iar cu derapajele. Ragnhild Mowinckel (8 / +0”82) şi Francesca Marsaglia (9 / +0”83) au rămas la fel de apropiate ca la start, deşi între cursele lor n-au existat asemănări. Norvegianca a mers cuminte şi curat, în vreme ce italianca a riscat şi a greşit.

Apoi a venit Lindsey, care suverană şi fără urmă de teamă sau reţinere, a penalizat greşeala coechipierei de la finalul abruptului. Diferenţa mică, precum şi timpii pe roşu de la primele puncte de control sunt totuşi un indicator al unui risc limitat.

Michaela Kirchgasser (36 / +1”84), slalomista cu multe rezultate excelente la combinată nu a întârziat mult, dar a ieşit din grupa primelor 30, ce i-ar fi dăruit un număr bun de start pentru manşa a doua.

Sub soarele pal ce a aruncat o privire astăzi asupra fetelor, doar două din schioarele de după grupa de elită s-au infiltrat în top. Suedeza Kajsa Kling a scos asul de vitezistă din mână şi a egalat-o pe Laurenne Ross. Kajsa a avut iţiri deasupra plutonului tot sezonul, dar i-a lipsit constanţa atât pe parcursul unei manşe, cât şi când a trebuit să lege mai multe rezultate consecutive. Federica Brignone (6 / +0”55), montată şi motivată de victoria de ieri, a pornit foarte puternic. A rămas rapidă pe tot abruptul. De la intrarea pe plat însă a încetinit, terminând la egalitate cu colega Johanna Schnarf.

Am aşteptat cu nerăbdare să o văd pe Mikaela Shiffrin (39 / +1”93). Rezultatul bun din Lake Louise la super-G, precum şi revenirea în forţă din Crans Montana după două luni de pauză forţată o recomandau ca favorită mare pentru combinata de azi. Mai mult, Mika a renunţat la posibile puncte în clasamentul slalomului sărind peste Stockholm ca să se antreneze la super-uriaş. Dar deşi întârzierea i-a fost azi mai mică decât ieri, clasarea e mai jos şi mult în afara primelor 30.

Două secunde în faţa vitezistelor sunt probabil uşor recuperabile chiar şi cu un număr mare de start (primele 30 pornesc în ordinea inversă a clasării, următoarele în ordinea locurilor ocupate la super-G). Dar cred că ea se va întrece cu Marie-Michele Gagnon şi Wendy Holdener, slalomistele cu cele mai bune poziţii de atac. Faţă de ele, Mika este la ceva mai puţin de o secundă în urmă. Recuperabilă sau nu? Vom avea un prilej rarisim de a vedea concret dacă şi cât de greu atârnă numerele de start în balanţa succesului.

Dacă mă întrebaţi cine va câştiga cursa, trebuie să admit că de această dată n-am habar. Înclin să cred că o slalomistă. Dar nu ştiu nici dacă vreuna dintre viteziste e destul de sprintenă încât să le pună pe tehniciene la încercare şi nu îmi dau seama nici dacă handicapul celor două Mihaele – Kirchgasser şi Shiffrin – poate fi anulat măcar pentru un podium.

Manşa de slalom va începe la 15:30, iar clasamentul primelor 30 de fete se află aici.

Publicitate