Uriaşul din Jasna în bătaia vântului

La treizecişidoi de ani după ultima cursă de Cupă Mondială din Jasna – un slalom uriaş câştigat de legendara Erika Hess în faţa nu mai puţin legendarei Michela Figini – staţiunea din munţii Tatra a primit din nou două etape: un uriaş şi un slalom special. Din păcate vremea n-a ţinut cu gazdele, care au sperat ca vântul anunţat să alunge ceaţa. Rafalele însă au fost atât de crâncene încât au culcat porţile la pământ. 70-80 de km/h au măsurat în medie, iar cele mai zdravene au suflat şi cu o sută pe oră. Juriul a dat o şansă spectatorilor şi a mutat iniţial startul ceva mai jos, amânându-l pe deasupra de la 10:30 (ora locală) la 11:30. Cum la următoarea întrunire a celor care hotărăsc soarta curselor vântul rămăsese la fel de viguros, cu părere de rău – „traseul este incredibil, gazdele au vândut toate biletele, doare că trebuie să luăm această decizie” – cursa s-a anulat.

„Natura e mai puternică. Vântul este prea puternic ca să putem ţine o cursă decentă. N-am avut de ales.”

Organizatorii au totuşi şi un strop de noroc. Săptămâna viitoare nu este programată nici o coborâre. Dacă ar fi fost, ar fi avut nevoie şi de zile pentru antrenamentele oficiale. Aşa, e liberă invadarea noii săptămâni şi este deja oficială ţinerea unei curse înlocuitoare luni. Ce nu se ştie încă e care cursă va fi înlocuită. Îl citez din nou pe Atle Skaardal, directorul curselor feminine. „Este anunţat vânt şi pentru mâine. Dacă din acest motiv nu puteam ţine nici slalomul de mâine, atunci îl vom amâna cu o zi. Altfel vom reprogama uriaşul pentru luni. Dar nu ştim ce va fi. Acum ne concentrăm pe slalom şi luăm zilele pe rând.”

De ce este slalomul mai important decât uriaşul? Trei cuvinte cheie: Slovacia, Zuzulova, Vlhova. Şi dacă slovacii au devenit într-atât de fanatici încât au epuizat biletele la o cursă în care m-aş mira să se califice vreo reprezentantă a lor pentru finală, vă imaginaţi ce va fi mâine (sau poimâine) la slalom!

Ca să nu ne supărăm prea tare de darea peste cap a programului, Mika ne descreţeşte fruntele cu spusele hazlii ale antrenorului norvegian: „Bate vântul aici în Jasna, aşa că trebuie mutat startul la linia de sosire.”

Publicitate