În plină epocă de dominaţie a lui Alexis Pinturault, Marcel Hirscher (2’12”58) a revenit în Kranjska Gora pe prima treaptă a podiumului, cucerind odată cu slalomul uriaş de pe Podkoren şi cele două globuri puse în joc: cel mare şi al disciplinei. Restul podiumului n-ar fi putut fi mai simbolic: pe treapta a doua învinsul austriacului în lupta pentru trofeul uriaşului – Alexis Pinturault (0”53), pe a treia perdantul disputei pentru marele glob – Henrik Kristoffersen (+1”59).
Foto: Stanko Gruden/Agence Zoom
„Marcel ţi-am pregătit o surpriză. Cineva vrea să te felicite”, îi spune reporterul austriacului proaspăt învşeingător în Slovenia. „Avem legătura?”, îi întreabă apoi pe colegii responsabili cu partea tehnică, care îi înmânează lui Marcel nişte căşti. „Marcel, ghiceşti cine te sună?” „Predintele ţării?”, a oferit schiorul o variantă. Nu era preşedintele, ci Marc Girardelli.
Fusese în joc egalarea la cinci a două recorduri. Pe de o parte, Alexis Pinturault avea şansa atingerii recordului mondial de victorii consecutive la uriaş, deţinut de titanul Ingemar Stenmark. Pe de alta, Marcel Hirscher putea să-l egaleze pe Marc Girardelli, singurul bărbat care reuşise să adune cinci globuri mari. Jocul acesta era totuşi doar al nostru şi al ziariştilor.
Pentru Marcel singurul gând fusese „globul mare, globul mare, globul mare.” Incantaţie enervantă chiar şi pentru el, dar toată lumea despre asta îi vorbeşte de luni de zile. A fost inevitabil să i se instaleze în creier ca un refren ieftin. Prin urmare Marcel era sătul să tot fie întrebat de şansele la glob şi cunoştea calculele teoretice. În clasamentul general conducea cu 293 de puncte, iar avansul de la uriaş se micşorase lal 91 de puncte. Faţă de Henrik stătea bine, şi mărise constant avansul din Stockholm încoace. Dar la uriaş, pentru prima dată de când începuse seria lui Pintu, câştigarea globului de către francez nu mai părea o utopie. Şi dacă era adevărat ceea ce îi tot spuneau ziariştii, o victorie i-ar fi adus ambele globuri. De fapt 10 puncte mai mult decât ambii adversari i le-ar fi adus, dar nu putea lăsa situaţia să depindă de aceştia.
Nu cred că ar fi riscat dacă avantajul de la general n-ar fi fost aşa de mare. Dar a ştiut că îşi poate permite o ieşire de pe traseu fără a fi afectat prea mult de rezultate. Cele trei curse tehnice ulterioare îi ofereau suficiente oportunităţi pentru a aduna şi cele 8 puncte lipsă. Zis şi făcut. Austriacul a schiat superb în prima manşă şi l-a lăsat pe francez la 4 zecimi în urmă. Insuficient dacă ne luăm după cât de mult se ridicase Pinturault deasupra tuturor la ultimele curse.
Şi a început manşa a doua.
Voi completa articolul, însă nu înainte de joi. Sorry.