Wendy sau Lara?

Acestea par a fi variantele la câştigarea globului de cristal ce va fi atribuit astăzi la finalul combinatei alpine din Lenzerheide. Răspunsul nu este foarte simplu, şi ceaţa de azi dimineaţă a complicat situaţia după inversarea manşelor. S-a început cu slalomul, unde s-a impus, aşa cum era de aşteptat, Wendy Holdener, în 40”43. Michaela Kirchgasser (+0”49) şi-a făcut şi ea treaba. Neaşteptată este întârzierea canadiencei Marie-Michele Gagnon (+0”67), care poartă în momentul de faţă tricoul roşu al liderei disciplinei, la fel ca Lara Gut (9 / +1”46).

AP Photo/Giovanni Auletta

Acestea par a fi variantele la câştigarea globului de cristal ce va fi atribuit astăzi la finalul combinatei alpine din Lenzerheide. Răspunsul nu este foarte simplu, iar ceaţa de azi dimineaţă a complicat situaţia după inversarea manşelor. S-a început cu slalomul, unde s-a impus, aşa cum era de aşteptat, Wendy Holdener, în 40”43. Michaela Kirchgasser (+0”49) şi-a făcut şi ea treaba. Neaşteptată este întârzierea canadiencei Marie-Michele Gagnon (+0”67), care poarta în momentul de faţă tricoul roşu al liderei disciplinei, la fel ca Lara Gut (9 / +1”46).

Elveţianca cea rapidă – ca să o deosebim pe Lara de Wendy cea tehnică – a schiat surprinzător de bine. Nu foarte surprinzător totuşi. Lara Gut a luat startul în acest sezon la două etape de slalom special, tocmai în ideea de a fi mai bine pregătită pentru combinate şi pentru a putea puncta serios în a patra disciplină în vederea creşterii şanselor la marele trofeu al Cupei Mondiale. Iar azi a mai avut două avantaje de partea ei, după cum a stabilit cu Michaela Kirchgasser într-o dezbatere privată.

În primul rând slalomul a fost foarte scurt. Rizibil de scurt. Şi uşor aş adăuga eu, cu un abrupt de vreo 10 metri, restul putând fi străbătut confortabil de fetele neobişnuite să atace între porţile apropiate. Antrenorul francez a inclus şi câteva combinaţii mai dificile în traseul marcat, în ideea de a-şi ajuta schioara cu şanse maxime, pe Anne-Sophie Barthet (4 / +0”74). Dar nu l-a făcut destul de încâlcit şi vitezistele cu numere mici de start l-au descifrat cu suficientă uşurinţă pentru a deveni favorite.

În al doilea rând, „Lara Gut a avut acum un număr bun de start şi la slalom”, ne spune Michaela Kirchgasser. Adevărat. Dacă ar fi schiat mai întâi super-uriaşul, ar fi avut probabil numărul 30 pentru slalom. Azi dimineaţă sorţii i-au rezervat 3-ul. „Dar Lara a şi schiat bine”, n-a vrut Michi să-i scadă elveţiencei din merite. Lara a fost de acord: „E mult mai uşor să schiez slalomul cu numărul 3, şi nu cu 30.” Apoi a completat-o pe austriacă, fiindcă inversarea manşelor a mai adus un avantaj vitezistelor: „Trecerea de pe schiurile scurte pe cele lungi e mai uşoară decât cea de pe schiurile lungi pe cele scurte.”

Lara Gut n-a fost singura vitezistă avantajată de inversarea ordinii manşelor. Johanna Schnarf (6 / +1”37) a ştiut să profite şi mai bine. Cu un slalom surprinzător de agil italianca are şanse teoretice mai bune decât ale Larei. E greu de crezut totuşi că elveţianca nu va recupera teren. În toate cursele de viteză din acest sezon, doar în super-uriaşul din Lake Louise a întrecut-o Hanna pe bune. Pe cel din Soldeu nu-l socotim, căci acolo condiţiile au influenţat copleşitor rezultatul.

Deci nu, pericolul pentru Lara nu din partea primei viteziste din clasament vine. Ci din partea slalomistei şefe. Dacă handicapul până la Michi Kirchgasser – pierdere de ritm pe o combinaţie gândită să le scoată pe nespecialiste din ritm, Marie-Michele Gagnon – prea cuminte, Anne-Sophie Barthet (4 / +0”74) – o greşeală, Michelle Gisin (5 / +1”08) – număr prea mare de start (22), este realist recuperabil, cel faţă de colega Wendy Holdener – îl reamintesc: +1”46 – are un semn mare de exclamare în dreptul lui. Ieri, la cursa specială de super-G, Wendy a reuşit un loc 24, întârzierea faţă de Lara măsurând doar +1”36!

Periculoasă ar putea fi şi cealaltă colegă de echipă – adversarele cele mai feroce se dovedesc prietenele – Denise Feierabend (7 / +1”44). Pe vremuri slalomistă, Denise s-a mutat între timp în tabăra fetelor care merg cu viteze mari. Dar astăzi dimineaţă şi-a amintit foarte bine automatismele de pe vremuri.

Auziţi de multe ori, de la schiori, de la comentatori, sau chiar de la mine, justificări ale evoluţiilor bazate pe numărul de start. Manşa de slalom de astăzi este o exemplificare dusă la extrem a importanţei momentului când îţi vine râdul să schiezi. Erin Mielzynski, slalomistă ce a terminat de patru ori în top 15-le disciplinei în acest sezon, a doua cursă din Aspen ducând-o chiar sub podium, a avut numărul 36 la start. A putut încheia manşa doar pe locul 17, depăşită de 10 viteziste purtătoare de numere bune pe maieuri.

La super-G estimez că starea traseului va influenţa mai puţin rezultate. Revenind la clasamentul disciplinei, după două etape, avem trei lidere: Marie-Michele Gagnon, învingătoarea din Soldeu, Lara Gut, învingătoarea din Val d’Isère şi Lindsey Vonn, veveriţa care a adunat destule alune fără să câştige. Toate au 100 de puncte. Lindsey nu mai contează, fiind accidentată. Celor trei le urmează Wendy Holdener, cu 98 de puncte. Vin apoi Michaela Kirchgasser cu 73 şi Anne-Sophie Barthet cu 60. Pur teoretic, şanse la glob au toate fetele prezente astăzi la start, inclusiv surorile argentiniene Simari-Birkner. Realist vorbind, comparând situaţia celor două clasamente, reiese foarte clar că întrebarea pentru manşa a doua este Wendy sau Lara? Cu Michaela Kirchgasser pe post de joker în cazul în care cele două bramburesc în tandem super-G-ul.

Clasamentul primei manşe

Publicitate