N-a fost linişte în pauză şi înainte de a vă spune ce s-a întâmplat trebuie să vă explic care este situaţia în clasamentul pe naţiuni. După un sezon în care la viteză au pierdut 8 schiori, iar singurul care a adus victorii Austriei este Marcel Hirscher, rezultatele slabe s-au reflectat în clasamentul pe naţiuni. De 26 (parcă) ori a câştigat Austria această întrecere, majoritatea fiind o serie neîntreruptă de vreo 20 în ultimii ani. Nu ştiu sigur câte, însă pot spune că de când mă uit eu la schi, numai Austria a învins. Anul acesta austriecii sunt încă în faţă, dar Franţă are şanse bune să-i depăşească, fiind la doar 85 de puncte în urmă.

AP Photo/Pier Marco Tacca
Aşa că directorul tehnic francez a depus o contestaţie şi Marco Schwarz a fost descalificat. A apărut descalificat chiar şi pe lista oficială a rezultatelor. Motivul: ar fi călcat o poartă într-un ac de păr. Filmul cursei dat cu încetinitorul a indicat clar că Blacky a trecut corect toate porţile. Chiar la distanţă de fanioane, într-un stil imposibil de confundat cu o călcare de poartă. Apoi francezii au spus, nu, nu, ultima poartă a trecut-o prin exterior. Norocul austriecilor a fost că au avut o cameră plasată în faţa finişului, care l-a arătat fără urmă de îndoială pe Marco între beţele albastre ale ultimei porţi. A fost reintrodus în clasament, iar delegatul francez şi-a pierdut orice credibilitate. Părerile oamenilor implicaţi în cursele de schi alpin resping categoric acţiunea francezilor.
24. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
Zăpada s-a muiat la suprafaţă şi de aceea în unele viraje derapează puţin. Trecerea în plat este şi ea nereuşită.
23. Mattias Hargin (SWE)
Pleacă foarte agresiv şi menţine intensitatea până la final. Nu are absolut nici o ezitare şi îl lasă pe Victor la peste o secundă în urmă.
21. Patrick Thaler (ITA)
Schiază mai fin, fără a brusca virajele şi pe zăpada muiată stilul îl scoate în faţa suedezului cu 4 zecimi.
21. Istok Rodes (CRO)
Lipsit şi de agresivitate şi de fineţe termină în spatele veteranilor, dar în faţa lui Victor. Un debut frumos pentru campionul mondial al juniorilor.
20. Alexis Pinturault (FRA)
E ziua lui, dar nu-şi face cadou şefia provizorie. Linia îi este foarte apropiată de porţi, dar bruschează prea mult în viraje şi pierde timp. Locul 2.
18. Stefano Gross (ITA)
Viraje rotunde pe abrupt, unde merge bine, dar pe plat are evident probleme. Doar locul 4.
18. Manuel Feller (AUT)
Excelent pe cele două platuri, orfii spus că este caracteristică tinerească. Reuşeşte să nu mai greşească pe abrupt şi preia conducerea.
17. Fritz Dopfer (GER)
Din nou pasiv. Curat, dar fără elan, termină penultimul, în spatele juniorului.
16. Jonathan Nordbotten (NOR)
Multe greşeli, ezită la un moment dat când boxează o poartă peste schiuri. E mai lent chiar decât Fritz.
15. Henrik Kristoffersen (NOR)
De nerecunoscut. Complet lipsit de iniţiativă. S-ar putea să testeze deja schiuri pentru sezonul viitor. Antepenultimul, în spatele juniorului şi a lui Fritz.
14. Dave Ryding (GBR)
Pe abrupt e chinuit de virajele mai strânse decât în prima manşă şi intrările prea directe costă timp. Locul 5, în spatele lui Mattias.
13. Jens Byggmark (SWE)
Multe derapaje pe abrupt şi penultimul loc e astfel explicabil.
12. David Chodounsky (USA)
Pierde enorm pe ultima bucată. O parte poate fi pusă pe o greşeală la finalul abruptului, dar s-ar putea să se lipească zăpada de schiuri.
11. Julien Lizeroux (FRA)
Mult mai agil decât cei dinainte şi reuşeşte să preia conducerea, ceea ce înseamnă că zăpada e ok.
10. Jean-Baptiste Grange (FRA)
Primul abandon al manşei după ce derapează. Prost sezon a avut campionul mondial din Beaver Creek.
9. Marc Digruber (AUT)
Greşeşte la final şi încheie doar pe locul 6.
8. Manfred Mölgg (ITA)
Iubeşte abruptul şi este rapid şi pe primul plat. O plăcere de privit. E activ şi agil, însă finişul nu-i este destul de rapid. Locul 3, în spatele lui Lizeroux şi Feller.
7. Alexander Khoroshilov (RUS)
O decolare îngropată în faşă nu rămâne fără urmări, nu pierde exagerat mult timp, dar primii trei sunt prea aporpiaţi ca să intre între ei.
6. Felix Neureuther (GER)
După primul intermediar boxează o poartă peste schiuri şi pierde ritmul. La final e supt de o groapă ce-i taie viteza pentru final. Doar locul 6.
5. Marcel Hirscher (AUT)
Măiestrie adevărată. Rapiditate hipnotizantă, centrul de greutate plasat perfect şi cu al doilea timp al manşei preia clar conducerea.
4. Andre Myhrer (SWE)
Pe abrupt nu nimereşte urmele la fel de bine ca Marcel, dar la final riscă mai mult şi schiază mai aproape de porţi, revenind în faţa austriacului. V-am spus că e maestru în plat, unde la slalom paralel îşi lasă în urmă toţi adversarii!
3. Sebastian Foss-Solevaag (NOR)
Pe plat e excepţional. Pe vremuri semăna mult la stil cu Henrik, dar acum e vizibil aparte. Merge cu centrul de greutate foarte jos şi un pic pe spate. Asta îi dă stabilitate pe abrupt. Acolo mai are însă de lucrat la viteză. Locul 3.
2. Marco Schwarz (AUT)
Începe din nou extraordinar. Pe abrupt trebuie să corecteze un viraj. Tăiase dinainte viteza. Finişul nu îi mai iese şnur şi rămâne în spate, pe locul 4.
1. Daniel Yule (SUI)
Nu reuşeşte să intre în ritm. E şi incomodat de urmele din jurul porţilor. Intrarea în punctul cel mai adânc, adică direct prin mijlocul gropii, îl smuceşte şi îi întrerupe alunecarea. Doar locul 11 pentru elveţian.
Într-o manşă care a avut bucăţi de traseu pentru toate gusturile s-a impus până la urmă experienţa. Andre Myhrer a câştigat, urmat de Marcel Hirscher – la a nu mai ştiu câta revenire după o primă manşă mai puţin reuşită, şi de înlocuitorul lui Henrik, anume Sebastian Foss-Solevaag. Pentru prima dată în acest sezon Kristoffersen a terminat o cursă în afara punctelor, căci la finale doar primii 15 sunt răsplătiţi. Globul în schimb a rămas al lui. Îl câştigase încă din Kranjska Gora.