Manşa decisivă a slalomului uriaş feminin din St. Moritz: Victorie pentru Viktoria Rebensburg, globul de cristal e al Evei-Maria Brem

Eva-Maria Brem este ideal plasată pentru a rămâne şi la finalul cursei cea mai bună schioară de uriaş. Căci nu există loc mai bun decât primul. Sarcina Viktoriei Rebensburg – are nevoie de victorie combinată cu o clasare a austriecei pe locul 5 sau mai jos – nu este deloc uşoară. Nemţoaica are în faţa ei şapte adversare. Eva este la 66 de sutimi în faţă, iar traseul i l-a trasat antrenorul propriu. Evident că e croit pe abilităţile ei.

AP Photo/Pier Marco Tacca

Peste trei minute începe ultima manşă a sezonului 2015-2016 şi voi însoţi fetele cu comentariul live. Dacă doriţi să vă alăturaţi, îndrăzniţi şi postaţi.

25. Sofia Goggia (ITA)

Schiază departe de porţi, nu cred că îi va rezista mult timpul.

24. Stephanie Brunner (AUT)

E răcită şi cu febră, motiv pentru care nu poate ataca aşa cum a făcut-o în timpul sezonului. Stă în faţă până la linia de sosire, dar pentru ultimul sfert îi lipsesc resursele.

23. Irene Curtoni (ITA)

Manşă perfectă. Se aude muzica de la armonia dintre ea şi traseu. Nici o sutime de secundă nu se desincronizează şi o lasă pe mai tânăra coechipieră la o secundă şi jumătate în urmă.

21. Elena Curtoni (ITA)

Pierde un pic pe sfertul doi faţă de sora ei. Pe ultimul sfert dublează întârzierea, care ajunge la jumătate de secundă.

21. Wendy Holdener (SUI)

Pleacă foarte curajos şi avântat, drept la vale. Stilul ei sfruntat îi vine de hac până la urmă, după câteva greşeli uşoare urmează o parcare în garaj după o suprarotire. Prinde totuşi locul 3.

20. Kajsa Kling (SWE)

Greoaie la început, nu-şi sincronizează bine virajele. La final reuşeşte o mică revenire şi trece în faţa lui Wendy.

19. Jasmina Suter (SUI)

Spre deosebire de băiatul campion de juniori, Jasmina are deja experienţă în Cupa Mondială, ea reuşind o dată să obţină puncte. Astăzi însă nu reuşeşte o cursă care să-i bucure pe suporterii locali şi termină pe locul 5.

18. Francesca Marsaglia (ITA)

În unele viraje apasă prea puternic pe schiul de la exterior şi-şi frânează avântul. Locul 4.

17. Adeline Baud Mugnier (FRA)

Foarte dinamică, luptă pentru accelerare la încheierea fiecărui viraj şi îşi păstrează avantajul aproape integral. 87 sutimi are în faţa Irenei Curtoni.

16. Nadia Fanchini (ITA)

Dă drumul schiurilor frumos, chiar dacă mai apar şi greşeli de la poziţia foarte joasă. Pregăteşte virajele deasupra porţilor, dar zbaterea se pe abrupt a costat-o energie şi la final scade ritmul. Locul 2,  la 38 de sutimi în spatele Adelinei.

15. Maria Pietilä-Holmner (SWE)

O manşă reuşită pentru suedeză care micşorează şi mai mult avantajul liderei din Franţa, la 25 de sutimi.

14. Frida Hansdotter (SWE)

E activă şi lejeră. Un viraj ocolit o împiedică să treacă în frunte. Locul 2 la 21 de sutimi de franţuzoaică.

13. Ragnhild Mowinckel (NOR)

Cursă solidă, dar insuficient de activă. Locul 5.

12. Tessa Worley (FRA)

Nu ştiu exact ce se întâmplă cu Tessa. Schiază extrem de controlat. Asta o ajută să nu greşească, dar nu o face rapidă. Locul 5.

11. Ana Drev (SLO)

Foarte frumos. Se simte bine pe traseu şi se vede pe prima jumătate. Apoi are un viraj închis mai jos decât şi-ar fi dorit şi asta o scoate un pic din ritm, pierzând o parte a avantajului. Păstrează 22 de sutimi pentru a termina în vârful clasamentului.

10. Tina Weirather (LIE)

Cele două zile de antrenament la uriaş n-au ajutat-o să dobândească lejeritatea necesară virajelor mai multe.

9. Michaela Kirchgasser (AUT)

Pe abrupt nu se poate măsura cu slovena, dar profită de slăbiciunea arătată de aceasta. Michi atacă fără rezerve de la jumătate în jos şi preia conducerea.

8. Viktoria Rebensburg (GER)

Fantastică manşa nemţoaicei. Atac pur. Nu ştiu de ce mi se pare că de fiecare dată când atacă Viki parcă se aruncă in gol şi căderea liberă e evident mai rapidă decât alunecarea. O secundă şi jumătate avantaj sunt aproape de neatins pentru cele dinaintea ei. S-ar putea să fi văzut cursa câştigătoarei.

7. Marta Bassino (ITA)

Departe de Viki. Poate că mi s-ar fi părut  bună dacă n-ar fi schiat imediat după nemţoaică. Unde aceasta a zburat, italianca pare înnămolită.

6. Nina Løseth (NOR)

Pierde ritmul după o dezechilibrare şi greşeala se propagă preţ de mai multe viraje întârziind-o enorm. Doar locul 6.

5. Federica Brignone (ITA)

Începe cu o greşeală uriaşă, dă cu fundul de pământ în timp ce schiurile îi fug la vale şi trebuie să frâneze pentru a le retrimite spre următoarea poartă. Nici după aceea nu evoluează curat. Un viraj întârziat, o rămânere pe spate, o poartă trecută prea larg, toate se adună într-o întârziere de o secundă şi jumătate. Faţă de Michi păstrează totuşi câteva sutimi şi termină pe 2.

4. Marie-Michele Gagnon (CAN)

Nu are acelaşi dinamism, dar are mai puţine erori decât Fede. Trece în spatele lui Viki, nouă secundantă a schioarei germane.

3. Lara Gut (SUI)

Pleacă la fel ca în prima manşă foarte direct. La început e mai rapidă decât Viki, dar apoi micile derapaje pe care nemţoaica nu le-a avut înclină balanţa în defavoarea Larei.

2. Taina Barioz (FRA)

O nouă manşă reuşită pentru franţuzoaică. Un derapaj pe abrupt o costă locul 1, dar o întrece pe Lara şi are podiumul asigurat.

1. Eva-Maria Brem (AUT)

Pleacă încordată şi îi ia jumătate de cursă ca să găsească ritmul. Pierde peste o secundă pe acest interval. Nu este foarte stabilă nici în rest, parcă ar căuta gropile, aşa se împiedică în ele, dar salvează finalul şi prinde locul 4, cel aducător al trofeului.

Viki Rebensburg a reuşit improbabilul, câştigând, detaşat chiar, uriaşul. N-a fost suficient totuşi. Eva-Maria a prins locul patru, cel care astăzi i-a adus trofeul disciplinei şi titlul de campioană a Cupei Mondiale la slalom uriaş. Cu cinci sutimi de ar fi fost mai lentă globul i-ar fi revenit pentru a treia oară Viktoriei. La final nemţoaicei i-au lipsit în clasamentul probei doar două puncte.

Alături de Viki au urcat pe podium Taina Barioz şi Lara Gut. Schioara elveţiană este anul acesta campioana absolută a Cupei Mondiale.

Publicitate