Slalomul uriaş feminin din St. Moritz: Eva-Maria Brem conduce

Ultima cursă a sezonului, ultimul glob de cristal aflat în joc. La finalele Cupei Mondiale din St. Moritz au rămas doar două concurente în cursa pentru trofeul disciplinei: Eva-Maria Brem şi Viktoria Rebensburg. În Jasna austriaca s-a aflat într-o poziţie extrem de bună. Dacă termină pe locul 4 sau mai sus, indiferent de ce face Viki, globul e al ei.

Cum manşa începe peste un minut, să lăsăm calculele deoparte şi să le urmărim pe fete:

 1. Nina Løseth (NOR)

Lungeşte virajele, ceea ce îi dă puţin spaţiu pentru atac. E mulţumită, dar nu extraordinar de entuziasmată.

2. Tina Weirather (LIE)

Toate virajele se încheie mult sub poartă, noroc că ştie să îşi ia avânt la intrarea pe platul final şi reduce întârzierea la 33 de sutimi.

3. Lara Gut (SUI)

Cursă activă, ţine neapărat să termine sezonul cu o victorie, la final schiază chiar în schuss. A avut totuşi un pasaj pe care poate fi depăşită, şi anume sfertul doi.

4. Viktoria Rebensburg (GER)

Pleacă riscant, în stilul ei unic, schiurile spre vale şi poziţia în picioare, dar lăsată pe spate pentru o cădere optimă. Are din păcate două intrări directe pe care trebuie să le corecteze şi e doar a treia.

5. Eva-Maria Brem (AUT)

Începe foarte reţinut, iar cronometrul e aspru. Arată 68 de sutimi întârziere. Se eliberează de presiune pe parcurs şi începe să atace, intrând în ritmul care a îmbrăcat-o în tricoul roşu. Întârzierea scade, şi scade, devenind avantaj de două zecimi la final.

6. Federica Brignone (ITA)

Începe foarte bine, cu jumătate de secundă avantaj. În restul cursei nu-i poate ţine piept austriecei, la final ocoleşte după ce intră prea direct la o poartă. Locul 3.

7. Ana Drev (SLO)

Sus evident că e mai rapidă decât Eva-Maria, probabil foarte multe fete vor fi, dar apoi picioarele i se îngreunează şi termină pe ultimul loc.

8. Marie-Michele Gagnon (CAN)

Cursă ritmică şi fără sughiţuri. Pe final chiar recuperează o parte din întârziere, reuşind cu doar 3 zecimi să prindă locul 3.

9. Marta Bassino (ITA)

Sus e foarte avântată, munceşte până la capăt şi termină pe 6, imediat în spatele Ninei. E nevoie de muncă pentru a nu reduce tempoul, căci manşa este neobişnuit de lungă pentru o cursă feminină.

10. Maria Pietilä-Holmner (SWE)

Şi ea începe foarte bine, dar virajele îi devin tot mai prelungi, încheindu-le mult sub porţi, iar asta costă enorm de mult timp. E ultima.

11. Manuela Mölgg (ITA)

Derapaj clasic, după care cade, în alunecare scoate o poartă din țâțâni.

12. Frida Hansdotter (SWE)

Începe bine, are o sincronizare excelentă în viraje şi e prima care reuşeşte să păstreze timpul pe verde şi la al doilea intermediar. Apoi însă întârzie într-un viraj şi de acolo e un pic în contratimp cu porţile, la final trebuie să schimbe direcţia sărind pentru a nu pierde o poartă. Penultima.

13. Michaela Kirchgasser (AUT)

Cursă solidă, răsplătiă de locul 8, în spatele Viktoriei.

14. Nadia Fanchini (ITA)

La fel ca Frida reuşeşte să păstreze ritmul bun de la început doar până la jumătate. Preia lanterna roşie.

15. Tessa Worley (FRA)

Cursă în nota zilei: verde la primul intermediar, întârziere tot mai mare la următoarele. Termină pe 11, în spatele Anei Drev.

16. Mikaela Shiffrin (USA)

Ne arată câteva viraje superbe după care schiul de la exterior îi scapă de sub control, cel interior se agaţă în zăpadă şi o întoarce cu faţa spre munte. Cade şi alunecă mult timp fără să se poată opri. Alunecarea ei ne dă o idee despre cât de abruptă este de fapt pista.

17. Irene Curtoni (ITA)

Nu lasă schiurile libere, în fiecare viraj le împinge în lateral. Nu-i de mirare că termină ultima.

18. Taina Barioz (FRA)

Evoluţie entuziasmantă! Sus e rapidă, apoi rămâne o ameninţare pentru Eva-Maria, cu viraje armonioase, un ritm bun şi mult elan. Locul 2, la doar şase sutimi de locul 1.

19. Stephanie Brunner (AUT)

Arată pistei prea mult respect şi trece pe ultimul loc.

20. Sofia Goggia (ITA)

Cursă plină de greşeli. Nimic nu-i iese şi ultimul loc e urmarea firească.

21. Francesca Marsaglia (ITA)

Şi ea schiază rezonabil, totuşi departe de cele mai bune fete. Termină imediat în spatele Nadiei Fanchini.

22. Ragnhild Mowinckel (NOR)

Pierde un băţ într-un viraj departe de ideal în care agaţă o poartă, rămâne relativ rapidă deşi schiază cu un singur băţ. Locul 13, în spatele Tessei.

23. Adeline Baud Mugnier (FRA)

Evoluţie respectabilă, ce o duce la doi paşi de locurile răsplătite cu puncte, adică pe locul 17.

24. Elena Curtoni (ITA)

Foarte greoaie, adună secunde la întârziere, plasându-se în faţa surorii ei.

25. Kajsa Kling (SWE)

Cursă fără miză pentru ea. Nu este schioară de uriaş, ci vitezistă, dar a adunat 500 de puncte în clasamentul general şi asta îi dă dreptul să se joace astăzi în condiţii de concurs. Puncte nu va aduna probabil. Locul 19.

26. Wendy Holdener (SUI)

Şi ea e în situaţia Kajsei, venind însă dinspre slalom. Diferenţa este că ea a schiat tot sezonul la uriaş, fără prea mult succes. Nici astăzi nu este altfel, deşi se zbate, iar spectatorii încearcă să o tragă cu încurajările mai repede spre linia de sosire. Locul 20.

27. Jasmina Suter (SUI)

Campioana mondială a juniorilor se prezintă frumos în faţa propriilor spectatori şi prinde locul 19.

Spre deosebire de slalomul masculin, uriaşul feminin a reprezentat o provocare pentru schioare, mai ales prin lungime, dar şi prin traseul care s-a strâns în câteva pasaje, cele mai evidente fiind spre final. Fetele n-au mai avut aceeaşi sprinteneală în picioare şi multe au greşit înainte de linia de sosire.

Nu şi Eva-Maria Brem sau Taïna Barioz. Sunt pe merit în frunte pentru armonia perfectă etalată. După cum şi Lara Gut completează meritat podiumul, fiind cea mai avântată dintre toate, chiar dacă pe alocuri i-a mai scăpat şi câte un derapaj în jurul porţilor. Tipic Lara. Eva-Maria s-ar fi putut detaşa clar de adversare. Cele şapte zecimi irosite pe primul sfert o vor obliga să atace din nou în manşa secundă. Viki Rebensburg, adversara în întrecerea pentru glob se află la pauză pe locul 8, la 66 de sutimi în spatele austriecei.

Publicitate