Harnicii federali

Poza de mai jos apare la ştirea cu viitorul Congresul FIS nu doar pe site-ul oficial al federaţiei internaţionale. Mai toate ştirile ce au anunţat a 50-a întrunire a şefilor responsabili de majoritatea sporturilor pe scânduri au pus poza cap de afiş, în contrast cu agenda bogată de lucru. Serios? Mergeţi acolo şi vreţi să vă credem că munciţi?

Cancun, Mexic – locul de desfăşurare al celui de-al 50-lea Congres FIS

Dar iată că schimbările pregătite sunt mai multe ca niciodată. Staţiuni noi vor găzdui Cupa Mondială, schiurile noi redevin schiurile vechi, o cursă legendară va dispărea din calendar, la fel şi una fantomă, la viteză numerele se vor împărţi după un nou algoritm, iar băieţii vor primi un preludiu de vacanţă înainte de finalele sezonului. Asta ar fi pe scurt. Să le luăm pe rând acum.

Calendarul. Aşa numita cursă de Anul Nou, slalomul paralel din München, a fost tăiat definitiv din program. Din şase ediţii planificate, s-au putut ţine doar două (2011 şi 2013). În rest n-a fost destulă zăpadă, deşi organizatorii s-au transformat inclusiv în veveriţe adunătoare de nămeţi buni pentru iarnă rea. Totuşi iarna s-a dovedit la final aproape mai caldă decât vara.

Profitând de nişte mici răscoale ale unor organizatori elveţieni (de Crans Montana e vorba), care acum vreo doi ani n-au mai vrut să ţină Cupe Mondiale la ei în sat, americanii au transformat iritarea federală în avantaj propriu. S-au autopropus atunci ca organizatori ai finalelor în loc de Lenzerheide şi li s-a promis aprobarea. Zilele acestea FIS doar îşi ţine promisiunea. Deci la primăvară toată elita schiului ia drumul Aspen-ului.

Cum o staţiune nu are voie să apară de două ori în calendarul unui sezon, a rămas în aer weekend-ul american feminin din noiembrie. No problem, americanii au destule staţiuni în ditamai ţara. Killington va debuta pe scena mare a schiului, preluând slalomul şi uriaşul din Aspen. Şi dacă tot au prins federalii cu inima atât de darnică, americanii au plusat. Ce-ar fi să punem două curse tehnice feminine în ultimul weekend al sezonului regulat în Squaw Valley? Punem, li s-a răspuns. Situaţia convine şi pentru că e timp suficient pentru mutarea circului alb din Europa în State în vederea finalelor, ce încep de fiecare dată miercuri.

Americanii ar fi putut cere şi curse masculine pentru 10-11 martie, dar cred că li s-a făcut ruşine. Cu primul antrenament pentru coborârea finală programat deja luni, sau cel târziu marţi, caravana albă a băieţilor nu are cum să mai facă o escală duminicală în Europa înainte de Aspen. Li s-a dat vacanţă şi prin urmare rămâne să ne bucurăm doar de schiul fetelor în al doilea weekend din martie.

Pe lângă cursele americane noi, fetele vor descoperi sezonul viitor şi pârtiile olimpice din Jeongseon, precum şi una „monstruoasă” dacă mă iau după descrierile încântate ale gazdelor italiene din Kronplatz. Pentru cei care cunoaşteţi locurile, e vorba de Erta. Care în latina vorbită pe acolo ar însemna Abrupta. Fetele vor face cunoştinţă cu ea la un slalom uriaş, în marţea unirii noastre (24.01).

Francezii plâng, ba unii sunt chiar convinşi că următoarea schimbare are ca punct de pornire o invidie aprigă a austriecilor. Dinozaur din alte vremi, combinata clasică ce rămăsese unică supravieţuitoare doar în Kitzbühel, a fost cu greu transformată în super-combinată de către organizatori. Totuşi n-a fost complet separată de întrecerile de viteză. Începând cu 2014, super-uriaşul de vineri a contat şi ca primă manşă pentru combinată, cu manşa de slalom petrecându-se în nocturnă.

De trei ori s-a ţinut cursa în acest format, de trei ori a câştigat-o Alexis Pinturault. Ba chiar ultima dată şi-a adus şi doi colegi pe podium, pentru prima triplă franceză după 46 de ani. Ca o paranteză, pentru următoarea le-au trebuit doar două luni, francezii acaparând podiumul şi la la uriaşul de la finalele din St. Moritz. Revenind la Kitz, după recapitularea de mai sus, nu-i de mirare tristeţea francezilor că dispare de tot combinata.

Stresul zilei de vineri – atât cel propriu, cât şi al schiorilor – i-a împins pe organizatori să refuze să mai organizeze combinata de la anul. Şi poate o muscă pe căciulă, după multele accidentări petrecute la coborârea de sâmbătă. Deşi dacă e să fim drepţi, trebuie să spunem că doar Aksel Lund Svindal ar putea blama suprasolicitarea. Ceilalţi ghinionişti nu şi-au încercat aptitudinile de slalomişti în seara dinaintea „marii” curse.

Aşa se pune punct unui concurs cu o istorie de peste 80 de ani. Snif-snif.

Combinata lipsă va fi probabil preluată de Santa Caterina şi adăugată coborârii ce se desfăşoară deja de doi ani acolo. Şi gata cu luatul calendarului de-a fir a păr cu toate schimbările lui.

Următorul subiect: numerele de start. Astă iarnă Gian Franco Kasper (preşedintele de o viaţă al FIS) crea valuri cu o declaraţie incendiară (he, he, ce, numai noi s-avem din astea?). Coborârea alpină ar fi în pericol să dispară din programul olimpic. Cei atinşi de această declaraţie, s-au crucit, ca nişte oameni de bun simţ ce sunt. Cum să scoţi taman coborârea, proba regină a schiului de la JO?

Şi chiar aşa, de ce s-ar gândi cineva să o scoată? Păi de când cu acordările drepturilor de organizare pe criterii politice, Jocurile Olimpice de iarnă ajung să se ţină la câmpie. Şi ia diferenţă de nivel obligatorie de unde nu-i. Probleme au fost şi în Coreea, pârtia de coborâre fiind nou creată special pentru aceste Jocuri şi neexistând nici o fărâmă de plan pentru revalorificarea investiţiei. Se zvoneşte că gondola montată pentru Jocuri, va fi demontată după ele şi n-am nici un temei să nu dau ascultare acestor zvonuri. Despre chinezi si Jocurile lor din 2022 ce să mai spun? Doar că stau şi mai prost cu diferenţa de nivel.

Însă cunoaşteţi un politician din orice plan, deci inclusiv cel sportiv, care să recunoască „erori” de tipul voluntar al celei cu Coreea şi China? N-o să spună nimeni că de-aia nu se va mai putea ţine coborârea alpină. Motivul oficial ar fi lipsa de interes din partea telespectatorilor. Atât i-a trebuit lui Peter Schrocknadel să audă. Pentru cei care nu ştiu, Peter acesta este şeful federaţiei austriece pe schiuri şi în acelaşi timp coleg de baricade al lui Gian Franco în lupa împotriva senilităţii.

Uite-aşa a propus Peter al nost’ (al meu şi-al consătenilor) să se schimbe ordinea de start la probele de viteză. Că de-aia interesul descrescut. Că toată lumea deschide televizoarea la şi un sfert în loc de fix, când vin schiorii cei mai buni, şi îl închide după 15 minute, când a aflat cine a învins. Dar de-acuşi s-a isprăvit. Gata cu trişatul nostru când e să ne uităm la schi.

Numerele se vor acorda în felul următor: Vine Peter Fill şi zice „vreau numărul ăsta”. Are voie să aleagă ceva între 1 şi 20. Dacă e un număr par, următorii 9 schiorii din clasamentul WCSL (World Cup Start List) al disciplinei au voie să aleagă orice număr par neluat deja între 2 şi 20. Dacă numărul e impar, atunci au voie să aleagă numere impare dintre 1 şi 19. Aţi ameţit? Facem o pauză şi continuăm descrierea sistemului de împărţire a numerelor de start.

Următorii 10 schiori din clasamentul WCSL primesc restul numerelor dintre 1 şi 20 prin tragere la sorţi. Schiorilor aflaţi pe locurile 21-30 în mai sus pomenitul clasament li se atribuie numerele de la 21 la 30, tot prin tragere la sorţi. Ceilalţi primesc numerele ca şi până acum, conform punctelor FIS.

A mai rămas de depănat doar povestea schiurilor. După un sezon cumplit, cu sute de schiori opriţi de accidentări, în special cu rupere de ligamente încrucişate, în vara lui 2012 s-a decis unilateral (doar federalii, fără a-i întreba pe schiori sau pe producători) să se modifice dimensiunile permise ale schiurilor. Cea mai drastică modificare au suferit-o cele de uriaş. S-au lungit la 195 cm minumum, iar raza de întoarcere a crescut la 35 m. Schiorii au semnat petiţii, au făcut gălăgie, dar nu suficientă pentru urechile federale surde. S-a mers aşa timp de patru ani.

La început s-au împuţinat ligamentele rupte. Brusc şi foarte vizibil. Pe de altă parte, mai nimeni nu s-a priceput să manevreze schiurile noi. Uriaşul a devenit un chin, viteziştii au renunţat aproape în totalitate la a mai lua startul la această disciplină, iar schiorii de uriaş au început să se ţină tot mai frecvent de şale. Tot efortul necesar noii tehnici a şubrezit cu spor coloane vertebrale.

Colac peste pupăză, în sezonul recent încheiat a reapărut plaga ligamentelor rupte. Bănuiala mea este că între timp schiorii s-au acomodat cu noile schiuri şi noua tehnică de manevrare a lor şi au reînceput să-şi împingă limitele dincolo de legile biologiei şi fizicii.

De data aceasta s-a procedat diplomatic. 90% din schiorii întrebaţi au votat în favoarea reducerii razei. La producători votul a fost şi mai drastic. Toţi au votat schimbarea, căci printre efectele secundare ale modificării din 2012 a fost şi cel al timpilor mai buni înregistraţi de unele fete faţă de mulţi colegi din echipele masculine!

Un punct nevralgic mai rămăsese totuşi. Momentul schimbării. Înainte de nişte Campionate Mondiale nu-i bine. Înainte de JO nici atât. Văd totuşi că au ales varianta a doua. Din sezonul 2017-2018, schiurile de uriaş în probele masculine vor avea cote noi: minim 193 cm lungime (la cursele FIS se vor accepta abateri de până la 5 cm), minim 30 m raza de întoarcere, plus maxim 65 mm lăţimea sub legături şi maxim 103 mm la vârf.

Să fie sezonul următor ultimul în care Marcel Hirscher mai păstrează şanse reale la un glob mare de cristal? Aş zice că începând cu cel olimpic îi va fi tot mai dificil să ţină piept viteziştilor. Mai ales celor norvegieni, toţi foarte talentaţi şi când vine vorba de uriaş.

După cum se vede mai sus, federalii n-au pierdut timpul pe plajă. Deşi poate hărnicia aceasta neobişnuită e un efect al nepierderii de timp cu discuţiile în sălile Congresului. Cu imaginea din vârf de articol în cap, e mai uşor să accepţi prima propunere făcută, fără a mai combate dezavantajele. Sau poate sunt eu prea răutăcioasă.

5 păreri la “Harnicii federali

 1. Yooohoo ,gattta , ski aquatic 😉
  Si ,da ,avem *rusinea mare * proportional cu suprafata ;)va lasam Kitz ul ,ca n-avem asa spectacular .
  Va asteptam la toate probele ,aici ,la noi ;)ca nu esti rea ,doar surprinsa pe ce face soarele in Cancun cand n-ai palarie .
  Xo,din Cancun 😉

  • Ehh ,si tu ,Cancun meu a fost intr-un March ,acum e Cancun pe deck ,nu trebe sa merg la conferinta…sa -mi fie cald. 😉
   P.S. -am Penguins aici ,every other day, pana vedem unde se rostogoleste that damn mug ,oops ,sorry ,cup of Lord Stanley . Aduce iarna pe patine la mine in suflet .
   Xo ,with love ,j.

 2. Salut baieti,gata nu mai este nimic nou?Mai sunt 2 saptamani si incepe cupa mondiala si nu mai este nimic nou sau sa terminat microbul pentru schi si nu mai este timp pentru site.

  • Baieti si fete ar fi salutul corect. 🙂

   Timpul este intr-adevar cam pe sponci, dar vom incerca sa va tinem la curent cu intamplarile noului sezon cat mai detaliat.

Comentariile nu sunt permise.