„Doar am schiat”

Söldenul şi-a arătat astăzi cea mai frumoasa faţă a sa. Nu numai că a fost soare sus şi zăpadă pe pârtie, ci a prezentat şi cele mai bune condiţii posibile pe o pistă de concurs. A început să ningă în Alpii tirolezi încă de la începutul lui septembrie, şi deşi vara a avut o răbufnire de orgoliu la începutul toamnei, de trei săptămâni încoace e friguţ în Austria şi chiar ger la munte. Ba a şi nins, astfel că zăpada artificială, ce s-a adăugat celei din depozitele păstrate de anul trecut, a fost completată de straturi naturale proapspete.

 © Joe Klamar (Agence France Presse)

© Joe Klamar (Agence France Presse)

„Cu totul diferită de gheaţa pe care o avem de obicei aici. Aş spune că seamănă mai degrabă cu cea americană, foarte agresivă”, o prezenta de dimineaţă Eva-Maria Brem, campioana uriaşului din sezonul trecut. Suprafaţă tare şi cu priză, pe placul oricărui schior, de la novice la specialist. Ce s-a întâmplat atunci de s-au înregistrat aşa întârzieri mari? Exact nu ştie nimeni. „Cred că m-am lăsat fermecată de condiţiile superbe şi am savurat prea mult manşa”, a încercat o explicaţie personală aceeaşi Eva-Maria, una dintre cele mai elegante fete de azi, însă aflată doar pe locul 11 la pauză, cu un handicap de peste trei secunde!

Şi nu-i exclus să aibă dreptate şi pentru o parte din adversare. Căci primele fete (Eva însăşi, Nina Løseth, Ana Drev, Maria Pietilä-Holmner) n-au greşit nimic. Au schiat curat şi au luat virajele frumos. Prea frumos în comparaţie cu „profesoara” Lara Gut. Debordând de încredere, elveţianca a intrat direct şi foarte agresiv la toate porţile. În curbele strânse s-a înclinat până la culcare pentru a le închide la timp, nu s-a aflat nici măcat o fracţiune de secundă în contratimp cu traseul şi n-a tras frâna de mână când panta s-a înclinat ameţitor la începutul abruptului.

Aceasta a fost diferenţa dintre ea şi principala urmăritoare, Mikaela Shiffrin. La Mika s-au văzut rezervele de abrupt. Şi-a dat drumul pe final şi ştim că finalurile sunt unul din atuurile ei, dar n-a fost suficient. A pierdut aproape o secundă şi jumătate, timp imposibil de recuperat. Singura care îi mai poate răpi astăzi victoria Larei, e doar Lara.

„Ce ai făcut de ţi-ai lăsat adversarele atât de în urmă, Lara?” a fost întrebată după ce şi-a spulberat partenerele de întrecere. „Nimic special. Doar am schiat.”

Agresivitatea Larei a fost copiată, dar nu la indigo de Federica Brignone. Aproape se plasase Fede în plasa liderei, când mai tânara ei colegă, Marta Bassino – trasă în spate în ultimul sezon de o accidentare – a întrecut-o cu nonşalanţă.

Degajarea aceasta a tinerei generaţii e reconfortantă şi le-a ajutat pe multe dintre fetele noi să urce în faţa mai experimentatelor adversare. Astăzi nesăbuinţa n-a fost amendată de o pistă prea înclinată şi prea îngheţată. Si chiar dacă traseul pe abrupt a avut ruperi de ritm în care începătoarele s-au mai bâlbâit, cutezanţa a fost răsplătită. Cea mai bună austriacă este Stephanie Brunner, imediat în spatele Federicăi, iar elveţienii au scos în public unul dintre diamantele familiei Meillard. Melanie s-a calificat astăzi în premieră pentru manşa secundă, luând-o pe urmele fratelui care ne-a arătat deja talentul în câteva etape ale sezonului trecut.

La suedeze a ieşit de data aceasta în faţă, neaşteptat, singura lor specialistă în probele de viteză: Kajsa Kling. De pe locul 5, în manşa secundă Kajsa poate confirma trecerea cu succes în rândul tehnicienelor sau poate face loc altor surpize.

Clasamentul complet al primei manşe

O părere la “„Doar am schiat”

Comentariile nu sunt permise.