Accidentare pentru Ania Caill, debut pentru Ionică Achiriloaie

Aceasta se doreşte a fi un soi de avancronică eşuată. Prima cursă a sfârşitului de săptămână –  super-uriaşul preluat de Val d’Isere, în loc de Beaver Creek – a avut deja loc, astăzi la prânz în Val d’Isere. Ea va fi urmată de o coborâre mâine (11:45) şi un slalom uriaş duminică (11:00 / 14:00). Programul sezonului este între timp online şi îl puteţi accesa.

Fetele încep şi ele programul tot astăzi, cu două coborâri în Lake Louise (azi şi mâine la 21:30) şi un super-uriaş duminică (20:00). Speram să o vedem pe Ania, care a ajuns în sfârşit acolo unde îi este locul, în interiorul plutonului schioarelor de Cupă Mondială. A progresat enorm fata noastră astă vară, cu un program personalizat de antrenamente fizice, iar acum ar fi trebuit să culeagă roadele. Din păcate n-a apucat să schieze decât la antrenamente. După ce miercuri seară a reuşit o coborâre pe care n-a pierdut decât 3’’61 faţă de prima clasată, cu o primă treime ce a plasat-o între primele 30(!!!), ieri a pornit la fel de bine, dar într-un viraj strâns i-a cedat genunchiul. Voi reveni cu un articol dedicat ei săptămâna viitoare, când voi avea mai multe noutăţi referitoare la diagnostic. Examenele din Canada (ştiţi de acum ce mult mă plâng de situaţia precară a asistenţei medicale oferită acolo) nu au putut stabili ce a păţit. Genunchiul e umflat şi are dureri prea mari ca să poată dormi.

La băieţi, în super-uriaşul câştigat de Kjetil Jansrud – voi reveni cu cronică plină de poveşti tot săptămâna viitoare – a debutat în Cupa Mondială şi Ionică Achiriloaie. Nu tocmai fericit, căci nu a dus cursa până la capăt. Focusul pentru el este însă coborârea de mâine. Anul acesta, obiectivul este adunarea de experienţă pe trasee dificile, pentru a putea termina mai aproape de fruntaşi la întrecerile mari. Poate că ştiţi deja, Ionică este primul sportiv român calificat deja pentru Jocurile Olimpice de la anul. A reuşit aceasta în timpul cantonamentului sud-american, când a obţinut punctajul calificant la cursele organizate acolo. Voi încerca să găsesc timp şi pentru un articol dedicat lui.

Timpul este gâtul de sticlă în care se înfundă toate planurile şi proiectele pe care le visez pentru acest blog. E knapp. Adică foarte limitat, şi am aproape fiecare secundă planificată pentru ceva. Astăzi şi mâine nu am cum scrie poveşti, duminică sper să reuşesc să acopăr uriaşul, iar apoi de luni încolo voi scrie cronici în fiecare minuţel liber. Mai întâi pe cele actuale, apoi mă voi întinde şi spre cele pe care nu am reuşit încă să le actualizez.

După cum vedeţi, am nevoie de ajutoare. Oricine doreşte să scrie aici şi are o aplecare spre înşirat de vorbe, e bine venit.

Impresii de la antrenamente şi pronosticuri pentru cursele ce urmează voi adăuga diseară aici, în continuarea celor deja spuse.

***

Voi începe cu fetele, unde lucrurile sunt palpitante bine. Pentru că se răstoarnă valorile cu voioşie. Nu numai faţă e anul trecut, ci şi de la o zi la alta. Primul antrenament a fost mai conservator. Normal, căci fetele tinere nu au destulă experienţă pentru a reuşi din prima cursa perfectă. Lara Gut a terminat prima (păi nu?), urmată de Kajsa Kling, care toată iarna trecută a dat semne că este una dintre cele mai puternice viteziste, plus cucul Mirjam Puchner, austrica învingătoare de niciunde a coborârii finale a sezonului.

Întrebării mele cu păi nu-ul, retorică de fapt, i-au răspuns „păi nu!” trei fete la al doilea antrenament. Toate trei au întrecut-o pe Lara şi la nici una nu mă aşteptam. Cea mai rapidă s-a dovedit Christina Ager. V-o amintiţi poate, e austriaca de acum câteva ierni, care adolescentă atunci, şi complet necunoscută, a terminat slalomul din Levi pe locul 4. Apoi s-a retras înapoi în anonimat. Iar acum o redescoperim coborâtoare cu potenţial. Ea a fost urmată de Jacqueline Wiles, fata a cărei carieră este posibilă datorită bursei Lindsey Vonn. Ce înseamnă această bursă? Lindsey a ales o colegă foarte, foarte tânără, talentată după părerea ei, şi i-a finanţat sezonul trecut din banii personali. Italianca Johanna Schnarf a completat tripleta improbabilă. Au fost enorm de multe nume noi între primele 15. Le vom descoperi probabil pe toate în decursul acestui sezon.

A treia zi a adus o altă austriacă în prim plan: pe Ramona Siebenhofer. Pe ea o ştim de anul trecut, şi mie mi-a plăcut enorm stilul riscant şi fără compromisuri pe care-l practică. Ei i s-au alăturat pe podium două americance: Alice McKennis şi Laurenne Ross. Mai înţelegeţi ceva din aceste clasamente? Eu una nu. Ce pot spune sigur e că vom avea surprize la cursele canadiene de anul acesta.

O menţiune pentru Mikaela Shiffrin. Lidera clasamentului general debutează în proba de coborâre. Şi judecând după rezultatele antrenamentelor, va termina fără probleme în puncte.

***

La băieţi lucrurile sunt mai aşezate şi nu rămânem perplecşi când privim clasamentele. Norvegienii dictează încă, iar Peter Fill se bagă printre ei. Primul antrenament a fost câştigat de Kjetil Jansrud. Pe doi a încheiat campionul sezonului trecut, iar pe a treia treapta, Kjetil a primit întăriri de la Aleksander Aamodt Kilde. Ceea ce ne aminteşte de trecutul nu tocmai apropiat, cu un alt Kjetil şi un alt Aamodt.

Al doilea antrenament l-a adus în luminile rampei pe Erik Guay. Normal, după cum la fel de normal arată şi restul podiumului: Peter şi Kjetil.

Cu acestea ştiute, putem face şi pronosticuri pentru cursă. Bătălia cea mare se va da între câştigătorii ultimelor două globuri ale coborârii. E vorba despre Kjetil Jansrud şi Peter Fill, desigur. Iar acum, după ce l-am văzut pe Aksel în cursa lui de revenire, ştim că deşi la antrenamente nu a atacat podiumul, la cursa de mâine nu se va mai abţine.

Lista schiorilor reveniţi după accidentări sau operaţii e enorm de lungă. Şi nu toţi sunt Svindal, ca să atace medaliile fără jenă. Matthias Mayer a concurat astăzi pentru prima dată de la cursa de acum un an în care şi-a frânt spinarea. Hannes Reichelt s-a operat la coloană acum 10 săptămâni. Are prea puţine antrenamente în picioare. În aceeaşi situaţie este şi Beat Feuz, scos pe tuşă de o paralizie temporară a feţei. A revenit pe zăpadă abia săptămâna trecută. Dustin Cook s-a accidentat aproape în aceeaşi zi cu Anna Fenninger, şi tot ligamentele încrucişate au cedat şi la el, dar n-a avut şi alte complicaţii, ceea ce a făcut posibilă revenirea astăzi. Max Franz a revenit de fapt la finalul sezonului trecut, dar putem să nu-i considerăm ultimele două curse, că nu i-au adus nimic şi nici n-a reuşit să facă întregul program de antrenamente. Georg Jorj Streitberger, a fost colegul de spital al lui Svindal, după ce s-a accidentat în acelaşi Kitz. Erik Guay a suferit cu spatele tot sezonul trecut. Patrick Küng a avut probleme la tendonul patelar. Dominik Paris s-a accidentat, nu foarte grav, dar tot accidentare se numeşte la ultimul antrenament oficial pentru finala din St. Moritz. Şi mai sunt. Câţiva francezi, plus aproape toată echipa austriecilor, care au picat unul după altul iarna trecută. Vom avea prin urmare o cursă a convalescenţilor.

Marcel Hirscher, la fel de fit şi de puternic cum îl ştim, a participat şi el la antrenamentele oficiale, terminând mai întâi la peste opt secunde, şi apoi la ceva mai mult de cinci de fruntaş, dar nu va schia mâine. Antrenamentele au fost bifate ca parte a programului de pregătire pentru super-G-ul de azi, unde a fost din nou unul dintre salvatorii onoarei austriece. Dintre coechipieri doar Max Franz l-a depăşit.

Restul ce mai e de povestit voi depăna prin cronicile viitoare. Un weekend frumos şi înzăpezit!

Publicitate

17 păreri la “Accidentare pentru Ania Caill, debut pentru Ionică Achiriloaie

 1. I’m knapp too .
  Mint ,nu as putea sa egalez ce sti tu 😦 Scrie cand poti . I love you anyway. We’ll keep tracking w/ you.
  Si#3 …sa nu vada vreun ….,ca te manca cu tot cu fulgii Canadiens.
  Ania ,drege-ti genunchiul ! 😦

 2. ..apoi Achiriloaie, numai gura e de el si lauda verbala pe facebook. El pozeaza si filmeaza gagici, le comenteaza si cam atat! nici vorba de vreun rezultat, va asigur. O sa vedeti si maine ! daca o sa il vedeti…! A promis verbal pe facebook ca nu ne va dezamagii ! – poftim ???…- ba da chiar nu gasesc aia din federatie niste schiori romani mai buni ? sau tare ma tem ca nu vor sa gaseasca, nu ca nu avem..! Achiriloaie vrea sa faca pe desteptul, la vorba e tare, adopta un stil de mitic in discutii si asta il dezavantajeaza total, in special pe partie, unde e zero barat ! asta e !
  – de Ania, sincer imi pare rau, sper sa se refaca pana la revenirea in Austria. E o fata linistita ! Pacat insa de federatie ! uitati-va la Miklos ce a facut la antrenamente si ce bine a mers anul trecut

  • Achiriloaie, cu toate defectele pe care i le gasiti, este cel mai bun roman la coborare al timpurilor moderne. Scuzati-mi curiozitatea, dar imi puteti spune la ce sunteti dumneavoastra, domnule titus, cel mai bun roman?

 3. Achiriloaie, cu toate defectele pe care i le gasiti, este cel mai bun roman la coborare al timpurilor moderne

  Cursa de la Val d`Isere fost o cursa de Super G. Cu vreo 4-5 zile mai inainte Achiriloiae tot in SuperG la Val Gardena (cursa FIS) a reusit contraperformanta de a fi intrecut de Barbu care niciodata nu a excelat in probele de viteza. Cand ajungi sa debutezi la 26 de ani in curse WC semne de intrebare apar. Este clar ca viitorul schiului Romanesc nu sta in Achiriloaie si ca trebuie lucrat la nivelul juniorilor daca ne dorim clasari onorabile in probele alpine. Sunt multi cu gura mare dar fara rezultate.

  • Barbu a avut intotdeauna potential la super-G. Si daca l-a intrecut acum pe Achiriloaie, e perfect. Schiorii nostri au nevoie de concurenta in propria echipa. Cat despre viitorul schiului romanesc, va avea de urcat un munte mai inalt atata timp cat Ionica urca stacheta.

 4. slab achiriloaie.tocmai ce a venit pe ultimul loc la o cursa in care este specializat.Speram la ceva clasari mai in fata.

  in legatura cu comentariul ca ar fi cel mai bun roman la cobarare, asta e cel putin discutabil.De la noi e singurul care merge la seniori la proba de coborare.E usor sa il consideri cel mai bun daca nu are concurenta in romania in proba in care activeaza.

  • Este cel mai bun pentru ca nimeni inaintea lui nu a ajuns la punctajul pe care il are el. Si nimeni dintre cei care schiaza acum nu face inca acest punctaj.

   Cat despre ultimul loc, e normal inca sa fie asa. Trebuie sa ne uitam la intarzierea fata de cei mai buni, cat timp scade, exista progres. Ionica nu are resursele celor de la varf, si nu le-a avut nici in copilarie. In plus isi risca pielea. E lipsit de respect sa nu-l apreciem dupa criteriile corecte.

 5. -Da mai Pinguilde , observ ca o dai si tu dupa Achiriloaie cu vorbe de genul ca e cel mai bun roman al timpurilor ! foarte frumos ! tipic. Hai sa fim la subiect, aici e Cupa mondiala si romanul tau cel mai bun a venit pe locul 60 ! Chiar esti penibila ca ma intrebi astfel ! -aveai nevoie de comentarii, le ai ! de aceea ai infiintat rubrica asta, nu ? pentru parerile noastre ! lasa-ne sa ni le exprimam, nu veni aici cu idei de genul ca daca nu sunt mai bun ca el nu am voie sa comentez ! Cam asa se traduce exprimarea ta din raspuns, si imi pare rau ca poti avea o astfel de gandire ! – Nu ne vei dezamagi , Achiriloaie ? ai spus-o pe facebook ! ok , ai venit pe 60 ! ce ai facut azi noapte? te-ai plimbat prin Val D’isere si ai filmat statiunea din masina cum ai facut-o si la Solden ? Sa fim seriosi ! Baiatul asta se crede Zeul schiului si vine pe ultimul loc ! In lista de start nici macar nu si-a declarat cu ce model de schiuri schiaza ! Toata lista era completa, la Achiriloaie, liniuta ! Poftim ? interes ? – il scoti si de aici , asa-i Pingu ? ca tu esti marea traducatoare a stirilor din presa straina si ni le afisezi aici, buna treaba !

  • Titus, chestiunea nu este din pacate una de exprimare a opiniei. Problema este lipsa de informare. In ceea ce ai scris nu arati o minima cunoastere a schiului, a sportului de performanta, sau a performantei in general. E suficient pentru un om sa fi reusit sa atinga varful in orice domeniu pentru a-l respecta pe Ionica. Deci ceea ce comentezi sub diferite nume in locuri diferite, nu ne spune nimic despre Ionica, ci foarte multe despre tine.

 6. Stimata doamna.Cunosc bine situatia sportului romanesc.Da intradevar nu sunt partii, in afara de cateva care nu pot fi inchise pentru antrenamente decat foarte rar si nu este zapada la noi in tara sa facem schi pe o perioada atat de lunga ca austriecii, de unde si necesitatea de cantonamente afara care sunt foarte scumpe.Da intradevar incalzirea globala ne da si mai mult peste cap pregatirea de iarna.Da intradevar fondurile sunt putine, stafful este restrans , iar metodele de pregatire(la multi antrenori) sunt invechite fata de ce avem afara.
  Da va dau dreptate si in legatura cu conditiile lui achiriloaie.Eu nu il cunosc personal dar e foarte posbil ca roman crescut in perioada post-decembrista sa ii fi lipsit multe in pregatirea lui daca nu a avut de acasa fondurile necesare.

  Da, va dau dreptate cu toate aceste lucruri.Dar sunt si lucruri cu care nu sunt de acord si o sa va spun care sunt acestea.Eu urmaresc sporturile de iarna de ceva vreme si am practicat hockey cand eram tanar.Am idee sa evaluez cat de cat un sportiv chiar daca sportul practicat de mine este de echipa si nu individual.

  Nu sunt de acord cu modul in care ii tineti apararea lui achiriloaie.Dvs il aparati doar afectiv pentru ca probabil il simpatizati justificand apararea aceasta permanenta prin ideea de progres la el, dar nu il aparati pe plan profesional pentru ca aici nu aveti cum fiindca nu are rezultate.

  Haideti sa va spun un lucru fiindca m-am interesat intre timp.Achiriloaie nu face ski pe nasturi sau pe banii lui ca aceste rezultate slabe sa nu conteze .El este platit , cantonamentele ii sunt platite, cazarea, mancarea , echipamentul s.a.m.d. de catre clubul Corona din Brasov.Acest club este o institutie publica si a fost infiintata de primaria Brasov.Ca orice institutie publica se finanteaza din bani publici.Deci cu alte cuvinte putem spune ca achiriloaie se „da pe schiuri sa progreseze dar nu sa faca performanta”din banii nostrii. Suma e infima fata de altele, dar ce ma deranjeaza e atitudinea pe care acest schior o prezinta in mediul online.Cautandu-l pe net, ieri i-am gasit blogul personal.Ce am citit acolo ma lasat cam rece.

  Nu stiu cum dar mie imi da impresia ca baiatu asta e cam grandoman si arogant.Se prezinta pe blog sau lasa impresia cel putin ca ar fi un sportiv cu o valoare mult mai mare decat e cu adevarat.Pe ideea „fake it till you make it” care merge in alte domenii dar nici un caz in sport unde rezultatul dicteaza valoarea ta profesionala.Ce e si mai ciudat e ca are o gloata de sustinatori care cred in iluzia ca el va castiga vreodata o etapa de cupa mondiala.El are mai mult de 25 de ani daca nu ma insel.La varsta asta ca sportiv daca vrei rezultate mari deja trebuie sa fii in cu totul alt loc decat e el acuma.

  Ce spuneti dvs referitor la punctaj din nou nu are nici o relevanta pentru zona in care se afla el.Cati schiori coboratori a avut Romania?Cu cine se concureaza el cand spuneti ca nici un roman nu a mai atins acest punctaj?Sa fim seriosi…putem sa-i spunem in cel mai bun caz ca e un deschizator de drumuri si atat.Dar ce drumuri deschide?dvs ati vazut unde face el punctele pentru diversele calificari?ca punctele nu le face in elita schiului, le face in cursele FIS de juniori si cele citizen unde se lupta cu adversari cu 9 ani mai mici.Asa a facut si calificarea pentru olimpiada.Si o calificare la olimpiada cand nu ai concurenta in tara si doar trebuie sa obtii un punctaj e usor.Ia vedeti la francezi sau austrieci cati se bat sa ajunga sa concureze. Au zeci de sportivi care concureaza pentru cateva locuri care le sunt repartizate si de cele mai multe ori numele mari iau totul si ceilalti raman acasa.Achiriloaie nu concureaza cu nimeni decat cu el insusi.

  Doamna dvs nu stiti smecheriile din sport , de aia va spun il aplaudati mult si il sustineti dar nu aveti o baza solida cand faceti asta.

  Referitor la alt punct interesant pe care il tot vad vehiculandu-se si anume ca ne reprezinta tara.Doamna tara asta nu se reprezinta prin Achiriloaie.Lasati in urma ideile astea comuniste ca sportivii aduc aport de imagine la tara.Aport este, dar nesemnificativ.Un aport consistent poate sa zica ca il aduce Simona Halep care se desfasoara intr-un sport foarte mediatizat si la un nivel foarte inalt .Pe achiriloaie nu il stie nimeni in afara de o mana de romani , iar activitatea lui este intr-un sport slab mediatizat si si asa doar in perioada de iarna.

  Tara asta devenita capitalista in ultimii 26 de ani se reprezinta prin alte lucruri decat prin sportivii ei.Prin economie (industrie, agricultura etc.) prin infrastructura, prin calitatea turismului , prin oportunitatile profesionale pe care la au tinerii.

  Ca si fost sportiv va spun un lucru, sportivii fac sport pentru ei in primul rand, ca activitatea lor presupune sa concureze pentru o tara asta e partea a doua, dar in primul rand o fac pentru ei si numai pentru ei, rezultatele daca sunt , sunt ale lor, faima si banii la fel.Este un job ca oricare altul.Si este un job destul de egoist ca sa stiti de la mine.

  Sa stiti ca de ex: germania nu e vazuta ca o tara civilizata datorita sportivilor ei ci datorita stilului de viata pe care il au oamenii acolo.
  Sportivii sunt rodul unui sistem bine pus la punct si doar atat.

  Si acum in final va spun ca daca chiar vreti sa vedeti sportivi cu rezultate in sporturile de iarna, acestia exista doar ca blogul dvs se specializeaza pe disciplina alpina.

  Ca sa va dau un exemplu acum cateva zile un sportiv roman de la biatlon, Cornel Puchianu il cheama a venit pe locul 14 intr-o etapa de cupa mondiala din vreo 70 de concurenti.Si el e tot roman si e cred de aceeasi varsta cu achiriloaie.A crescut ca sportiv tot in romania si tot aici s-a dezvoltat.A avut si el conditii proaste de pregatire dar uite ca el chiar are rezultate, el nu doar „progreseaza”.Uite ca el poate si nu are blog si fite si nu vine ultimul.

  • Multumesc pentru comentariul civilizat si argumentat. Sunt cateva puncte unde nu combateti opinii contrare alor mele. 🙂 Dar sunt si multe idei cu care nu sunt de acord. Pentru a scurta raspunsul meu, voi pune aici linkurile spre cursele ce l-au calificat pe Ionica la JO:

   http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=AL&competitorid=114476&raceid=86674
   http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=AL&competitorid=114476&raceid=86636
   http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=AL&competitorid=114476&raceid=86672
   http://data.fis-ski.com/dynamic/results.html?sector=AL&competitorid=114476&raceid=86670

   Daca urmariti indeaproape schiul alpin, veti recunoaste numele din Cupa Mondiala alaturi de care a concurat la aceste concursuri. Deci nu si-a obtinut calificarea, asa cum ati crezut, la curse de juniori. Sistemul FIS dejoaca cu destul succes tentativele de trucare a rezultatelor. Juniorii nu au puncte, deci la cursele cu ei, nu se pot face puncte FIS bune. De aici, de la aceasta lipsa de informare pe care o vad in afirmatiile dvs., provine si opozitia opiniilor noastre. Si tot din acest motiv, in lumea schiului alpin, si aici ma refer la cei care practica sau au practicat schiul, rezultatele lui Ionica sunt apreciate. Cat despre faptul ca nu are concurenta din Romania, el este singurul care nu-i vinovat de acest lucru, nu credeti?

   In disciplinele de viteza, singurul motto valabil ce contine expresia „fake it” este „fake it and die”. Fara exagerare. Deci nu, Ionica nu este un impostor. Este adevarat, nu e schior din elita mondiala, dar nu e nimic rau sau rusinos in a fi deschizator de drumuri pentru romani, chiar si platit (cu o suma modica) din bani publici. Este salariul lui si deocamdata performeaza peste cat primeste. Banii lipsa din buget sunt acoperiti de familia lui. Cand banii publici ii vor oferi un antrenor de valoare si nu va progresa mai repede, sau cand il voi vedea multumindu-se cu mai putin decat e posibil sa atinga in conditiile date, atunci ma veti citi criticandu-l. Deocamdata nu e cazul.

   Schiul alpin nu ofera aceleasi sanse ca schiul fond si biatlon. Munca asidua si talentul nu asigura din pacate patrunderea in punctele Cupei Mondiale. E nevoie de cunostintele tehnice ale antrenorilor din tarile bune si de foarte multi ani pentru a ajunge la nivelul de sus. Incepand din 2010 Rusia a investit masiv in schiul alpin, pentru a avea medaliati sau macar mentionati la Soci. Rezultatul a fost zero. Abia in sezonul urmator a aparut Sasa in elita slalomului. De ce? In majoritatea cazurilor, este nevoie de cel putin cinci ani de activitate la acest nivel pentru a dobandi experienta necesara stabilirii in top30. Si asta cand schiorul are antrenori priceputi. Ionica nu are in momentul de fata antrenor. Dar din nou, asta nu este vina lui. Ce depinde de el, face. Asa cum fac toti schiorii (si familiile lor) in dreptul carora scrie Romania.

   Buba schiului alpin e la federatie.

 7. ha ha! stai asa, e doar o calificare, cu asta te mandresti tu ? stai sa vedem daca ajunge pana jos la JO sau ce loc ia ! reciteste asta atunci ,

  • Eu nu ma mandresc, el are cu ce sa se mandreasca. La cate JO te-ai calificat tu, adeline? La cate alte olimpiade internationale, la materii sau meserii, te-ai calificat, ca sa nu restrangem atat de tare criteriile de apreciere. Atata timp cat numarul romanilor calificati la astfel de evenimente este sub 1% din populatia tarii, cred ca exista motive de mandrie si doar pentru calificare.

 8. Va multumesc pentru raspuns.M-am uitat peste linkurile acestor curse si nu am vazut decat confirmarea celor mentionate anterior.
  Incerc sa inteleg cum poate un sportiv la o disciplina alpina sa isi faca punctele de calificare in niste curse in care concureaza cu juniorii.

  Explicati-mi si mie va rog si celor care nu inteleg cum poate un sportiv care e nascut in 90 , deci are la momentul actual 26 de ani sa participe intr-o cursa cu alti schiori nascuti in 99 sau chiar in 2000 care au 16-17 ani deci sunt juniori si in acelasi timp sa fie intrecut de acestia dar totusi sa i se atribuie puncte in vederea calificarii la olimpiada si asta bineinteles ca si senior.Daca va uitati pe clasamente o sa vedeti ca punctele se atribuie in functie de ordinea sosirii.Deci eu vad ca schiorul nostru a primit puncte fiind in acelasi concurs cu persoane cu 10 ani mai mici.

  Uitati-va va rog la clasamentul pentru cursa asta „El Colorado (CHI) 12.09.2016” si spuneti-mi va rog cati ani 99, 97, 96 ,95 vedeti in fata sportivului nostru pe clasament.Sunt si cateva nume care spun ceva dar destul de putine.

  Tocmai ce m-am uitat peste sistemul de calificare pentru olimpiada de la Pyeongchang.Uitati mai jos extrasul:

  Ranking in the Olympic FIS Points List Downhill
  ranked <=500 in DH <=80.00 pts

  Tot ce se cere este ca sportivul sa fie in primii 500 de coboratori , repet COBORATORI celelalte grupe nici nu se iau in calcul ca sunt separate, si sa faca sub 80 de puncte fis.Acum eu va intreb, sunt cu totul in lumea asta mare 500 de coboratori ca al nostru sportiv sa aibe macar ceva competitie?

  Intreb asta pentru ca referitor la puncte , am vazut cum le-a facut.
  Poate imi explicati de ce zic gresit si nu am dreptate cand zic ca s-la luptat in aceeasi competitie cu juniorii, pentru ca el aici a obtinut punctajul necesar pentru calificare.

  Am vazut si cativa sportivi mai in varsta , dar juniorii predomina competitiile in care achiriloaie si-a facut punctajul de calificare.Poate nu inteleg eu cum functioneaza sistemul bine dar mie asta mi se pare din ce vad pe clasamente.

  Referitor la progres.Doamna, schiez si eu, am mers si la cateva concursuri de amatori.Ma dadeam cand eram mai tanar chiar binisor.De ca va spun asta?ca sa intelegeti ca am o vaga idee despre ce vorbesc si aici, ca altfel nu as fi urmarit schiul alpin.dumneavoastra spuneti ca de la 10 secunde cat ia achiriloaie de la castigator , el are in viitor sansa sa recupereze si sa ajunga in fata.Gresit, aceste 10 secunde sunt nerecuperabile la varsta lui.De la 10 secunde pana la 5-7 secunde hai ca se poate face cu multa munca in anii care vin.Dar pe urma progresul devine din ce in ce mai greu.E o lupta continua pentru fiecare zecime, si pe el nu il avantajeaza varsta.Daca avea diferentele astea de timp la 17-18 ani – cum sunt oamenii cu care el concureaza- era altceva.Puteai sa vorbesti de progres.Dar varsta deja la el e o problema.

  V-ati gandit de ce nu are oare antrenor?Poate ca antrenorii care au ochiul format, stiu ca el nu poate aduce mari performante si nu se alatura echipei lui.Mai sus zicea un domn ca trebuie investit in juniori si nu in achiriloaie si cred ca avea dreptate.

  Da poate ca nu este un impostor.E urat spus.E nevoie de curaj totusi sa mergi la cursele acestea si la nivelul acesta de viteza.

  Eu acum va inteleg de ce il apreciati.Nu il apreciati ca sportiv , pentru ca rezultate nu are.Dar il apreciati ca om pentru faptul ca se lupta in toate conditiile vitrege , fara antrenor, cu bani putini etc, sa faca ceea ce ii place.Da ,pentru asta pot sa zic ca chiar daca nu il cunosc personal pot sa incep sa il apreciez si eu.

  • Nivelul unui concurs nu este dat de varsta competitorilor, ci de punctajul FIS al acestora la momentul concursului. Punctele obtinute in concurs sunt o suma intre penalizarea schiorului data de diferenta de timp fata de primul clasat si penalizarea de concurs data de punctajele anterioare ale competitorilor. Astfel punctajul obtinut in orice concurs exprima valoarea reala a competitorului.
   Pe ultima lista FIS figureaza aprox 2500 de sportivi care concureaza in proba de coborare, dl Achiriloaie fiind pe locul 385. Astfel ca clasarea in primii 500 pt a obtine calificarea la olimpiada este un rezultat grozav pentru orice roman.
   Lipsa unui antrenor de obicei se datoreaza lipsei banilor pentru a-l plati, nicidecum lipsei de talent/perspectiva a schiorului roman. De altfel in Romania nu se fac deloc proba de coborare si nici cea de superG: nu exista partii, nici antrenori, ca sa nu mai vorbim de vre-un concurs. Majoritatea schiorilor romani au ocazia sa coboare un superG direct intr-un concurs FIS, fara antrenamente prealabile, si asta daca le plateste familia deplasarea si toate cheltuielile aferente.
   Cat despre sansele de progres ale d-lui Achiriloaie, ele exista. Daca va uitati pe pagina lui de pe site-ul FIS, veti observa ca el concureaza in proba de coborare numai de putin peste 3 ani, ceea ce este extrem de putin timp.
   Mentionez ca nu il cunosc pe dl Achiriloaie, dar ma revolta aceste critici in necunostinta de cauza. Este un om care munceste din greu si mai da si bani din propriul buzunar pentru asta, cum de altfel fac toti schiorii din probele de schi alpin din Romania.

 9. Achiriloaie NU va avea rezultate ! decat cel mult codase ! atat in Cupa mondiala cat si in JO ! Te intereseaza palmaresul meu, duduie? uite-l ! tocmai vei observa in timp ca am dreptate. Mereu te imbeti cu apa rece ! Achiriloaie nici daca se muta la unguri , coleg cu Edit nu va face nimic. Si tu la fel. Mai vorbim, stai linistita, o sa iti mai dau sanse, cum vad ca ai calcat gresit, cum te corectez !

Comentariile nu sunt permise.