Alt meci în Val d’Isere

Abandonat de coechipieri, Alexis Pinturault (1’00’’92) ţine de unul singur piept specialistului din Val d’Isere, schiorul german Stefan Luitz (+0’’65) şi echipei austriece, renăscută nici eu nu ştiu de unde, şi condusă ca de obicei de Marcel Hirscher (+0’’67).

 Photo : A. Grosclaude / Agence Zoom

Mă bucur de fiecare dată când schiorii descriu pista şi traseul, căci nu există pe lumea asta specialişti mai mari decât spuma disciplinei. Eu mă voi limita să spun că a fost soare, nici un pic de vânt şi temperaturi plăcut îngeţate, numai bune să ţină pista în stare bună până la final. Iar soarele, ca de obicei pe Face de Bellevarde, întârzie la întâlnirea cu schiorii, astfel că pe măsură ce se înaintează în prima manşă, tot mai mult din pârtie iese la lumină. De aici şi timpii tot mai aproape de fruntaşi pe prima jumătate a traseului.

„Foarte, foarte îngheţat”, caracteriza Marcel Hirscher condiţiile după recunoaşterea de dimineaţă. „Şi cu marcaj foarte dificil. Sunt pasaje cu câteva porţi aşezate fluent, apoi vine o rupere de ritm. E nevoie să-ţi foloseşti mintea. Se observă cu ochiul liber aici: toţi sunt mai focusaţi, toţi sunt mai concentraţi.”

Scurtă recapitulare. Unu: pistă abruptă bine, pe care atunci când panta pare să se îmblânzească, o face doar pentru a se înclina imediat mai abitir. Doi: Traseu cu viraje mai apropiate decât în alte părţi, din motive de scurtime a pistei şi a regulamentului care cere un număr minim de porţi. Plus ruperi de ritm repetate, plus porţi mascate de teren la fiecare aplecare a lui. Trei: o placă de gheaţă întinzându-se pe tot abruptul.

„Cu adevărat foarte dificil, mă aşteptam la mai multă priză. Am pornit cu intenţii bune, dar au venit apoi două sau trei viraje unde am ieşit complet în afara traiectoriei. Se pierde mult timp mai ales în porţiunea inferioară. Nu e uşor pentru nimeni.” Asta e povestea lui Victor Muffat-Jeandet (locul 12, +1’’63). Înaintea lui, Mathieu Faivre (11, +1’’60) se apărase de sus până jos de viteză şi de pistă. Victor s-a arătat mult mai activ, dar după cum a admis, a dat mult pe dinafară de două ori.

A doua oară într-unul din pasajele ce s-au dovedit decisive, o grămadă de schiori ocolind involuntar în acelaşi loc. Printre ei şi Marcel Hirscher, căruia înainte de ocol îi fugise terenul de sub schiuri, lăsându-l fără control într-un moment în care ar fi trebuit să cotească. Cu eroarea aceasta la activ, austriacul a tăiat tempoul şi se putea considera mulţumit cu poziţia ocupată. Dar nu e. „Am avut priză foarte slabă şi m-am chinuit mult. Trebuie să văd ce pot face mai bine, căci asta nu e acceptabil.”

Manşa a doua începe la 13:30, iar clasamentul la pauză poate fi găsit aici.

Articol in curs de scriere

Reclame