Săptămâna etapelor franco-italiene

Program dens de schi alpin. De astăzi până joia viitoare avem o singură zi fără cursă, şi anume miercuri. Fetele schiază patru zile în Franţa, băieţii fac escală în acelaşi interval în trei staţiuni italiene. Iată programul în detaliu:

 • astăzi, vineri, 16 decembrie:
  • combinata alpină feminină din Val d’Isere, coborâre + slalom, la 11:30 / 15:00
  • super-G-ul masculin din Val Gardena, cu Ionică Achiriloaie la start, la 13:15
 • sâmbătă, 17 decembrie:
  • super-G-ul feminin din Val d’Isere, la 11:30
  • coborârea masculină din Val Gardena, din nou cu Ionică la start, la 13:15
 • duminică, 18 decembrie:
  • slalomul uriaş masculin din Alta Badia, la 10:30 / 13:30
  • coborârea feminină din Val d’Isere, la 11:30
 • luni, 19 decembrie:
  • slalomul uriaş paralel din Alta Badia, care sper să nu mai fie un super-G îngrozitor de scurt, la 19:15
 • marţi, 20 decembrie:
  • slalomul uriaş feminin din Courchevel, la 11:30 / 14:30
 • joi, 22 decembrie:
  • slalomul special masculin din Madonna di Campiglio, la 18:45 / 21:45

Photo: FIS Alpine

În Val d’Isere, Lara Gut va acoperi terenul pierdut în faţa Mikaelei Shiffrin. Schioara americană, foarte obosită după ce a participat la absolut toate etapele de până acum, a decis să se odihnească, respectiv antreneze la disciplinele ei speciale, slalom şi uriaş. Eu mi-aş fi făcut programul fără Lake Louise, dar cu Val d’Isere în el, însă realitatea e că nu eu sunt regina incontestabilă a slalomului ultimilor patru ani. Cert este că Mika avea o şansă mare la multe, multe puncte în combinata de astăzi. Fără ea, marea favorită în fiecare zi din Val d’Isere este Lara Gut. Sunt pregătită să scriu fraza ce urmează încă din 2013, de la Mondialele din Schladming: principala adversară a Larei va fi Sofia Goggia, schioara ce a atins în sfârşit nivelul stelar anunţat de surprinzătorul loc 4 de la Mondialele de acum patru sezoane. Cele două şi-au împărţit victoriile la cele două antrenamente oficiale de coborâre.

Cornelia Hütter, care a început sezonul cu o accidentare mică, dar sâcâitoare, în urma căreia a rămas cu o contuzie severă la nivelul marginii clăparului, pare să fi recuperat terenul pierdut prin lipsa de antrenamente în octombrie-noiembrie. Dacă nu face (din nou) vreo boacănă, şi Ramona Siebenhofer are şanse la un podium.

Ilka Stuhec nu a fost o minune de doar două zile în Lake Louise. Va continua să schieze foarte bine pentru o vreme, inclusiv în Val d’Isere. Kajsa Kling, antrenată acum de fostul îndrumător al Larisei Yurkiw, a fost şi ea constant printre primele la tot ce a însemnat coborâre oficială, cursă sau antrenament. Iar Edit Miklos, rămâne oportunista perfectă. Nu se anunţă niciodată cu rezultate extraordinare la antrenamente, dar când vine ziua de concurs atacă victoria. Pentru ea, combinata de astăzi va fi ocazia unui ultim antrenament, căci slalomul ei a suferit întotdeauna. Hai Edit!

La combinată, în afara Larei, campioană anul trecut, avem şi câteva favorite din rândul tehnicielor: Wendy Holdener, câştigătoarea globului la această disciplină în sezonul trecut, Michael Kirchgasser şi Marie-Michelle Gagnon. Nu ştiu cum arată slalomul Sofiei Goggia, dar nu cred că se va supăra să urce pe podium în a patra disciplină diferită.

La uriaşul din Courchevel, gazdele se pregătesc de sărbătoare. Fata lor, Tessa Worley, este lideră în clasamentul disciplinei şi în acelaşi timp marea favorită. Dar nu va fi uşor. Lara Gut, Sofia Goggia, Mikaela Shiffrin, dar şi aproape tot plutonul italian, plus Nina Løseth, plus Stephanie Brunner, vor dacă nu victoria, măcar pe podium.

***

La masculin, cel puţin în probele de viteză va fi dificil de trecut de norvegieni. Kjetil Jansrud a convins deja în Val d’Isere şi a câştigat şi al doilea antrenament din Val Gardena. În primul, suprinzător, cel mai rapid s-a dovedit Matthias Mayer. De ce surprinzător? În coborârea de pe Saslong s-a accidentat austriacul în urmă cu un an. Mothl s-a întors în Italia hotărât să încheie socotelile cu pista şi să blocheze amintirile urâte prin suprapunerea altora frumoase. A fost extrem de fericit la final. „De obicei nu-mi pasă de timpul de la antrenamente şi mă ridic înainte de linia de finiş. De data aceasta a fost altfel. N-a fost o cursă adevărată, în zilele următoare mă vor întrece destui, dar eu mi-am obţinut deja victoria aici”, a declarat la final.

O fi câştigat primul antrenament, dar aşa cum a spus chiar el, favoriţi sunt alţii. Kjetil şi Peter Fill sunt cei mai mari. Pentru că vorbim de Val Gardena, nu trebuie să-l uităm pe Steven Nyman. Oricât de prost i-ar fi startul de sezon, şi oricât de prost numărul de start, odată sosit pe Saslong americanul renaşte şi trece peste orice obstacol.

Aksel Lund Svindal avertiza în Val d’Isere că din pricina deficitului de pregătire pe zăpadă, nu va putea asigura constanţa rezultatelor de vârf. Dar sigur va încerca să le obţină. Aruncând o privire fugară asupra celor mai buni schiori de la antrenament, vedem că se mai recomandă pentru un rezultat bun Max Franz. Şi eventual Carlo Janka. Şi tot din clasamentele de la antrenamente observăm că timpii au fost strânşi. Ceea ce se va petrece probabil şi în cursă.

În Alta Badia, la uriaşul clasic vom vedea continuarea meciului Alexis Pinturault – Marcel Hirscher. Amândoi au în spate coechipieri foarte puternici, dar exact ca în duelul individual, favoriţi sunt francezii. Henrik Kristoffersen tocmai a primit verdictul negativ de la prima înfăţişare judecătorească. Ceruse să poată purta temporar sigla Red Bull pe cască, până se termină procesul cel mare. Judecătorii au zis că nu are voie. Nu ştiu dacă aceasta îl va demotiva sau întărâta.

Pentru slalomul uriaş paralel de luni mă abţin să fac pronosticuri. Întâmplările de pe pistă vor depinde decisiv de traseu.

Ultima cursă înainte de Crăciun este slalomul nocturn din Madonna de Campiglio. Henrik Kristoffersen este desigur marele favorit, dar asupra lui planează acelaşi semn de întrebare ridicat mai sus: cum îl va afecta verdictul curţii? Marcel Hirscher este din nou candidatul perfect pentru locul secund.

Cu acestea spuse, vă doresc vizionare plăcută şi zăpadă bună sub schiuri!

Publicitate