Anul acesta se schiază în Zagreb

În primul rând echipa noastră vă spune „La mulţi ani!” şi vă doreşte un 2017 bun, sănătos, şi plin de fulgi!

Iar acum să trecem la lucrurile serioase: avancronica slalomurilor din Zagreb. După câţiva ani cu probleme pentru organizatorii etapelor croate (în 2014 şi 2016 nu s-au putut organiza din lipsă de zăpadă), anul acesta iarna a vizitat cum se cuvine dealul de lângă capitala Croaţiei. Astăzi le vedem pe fete (14:00 / 17:00), iar joi pe băieţi (15:45 / 19:00).

Foto: Maria Höfl-Riesch

Aşa arăta Sljeme, pârtia pe care au crescut mari fraţii Kostelic, în urmă cu un minut, când Maria Höfl-Riesch a urcat la start, pentru a transmite de acolo telespectatorilor germani întâmplările din cursă.

Pronosticurile sunt uşor de făcut. La fete, Mikaela Shiffrin va încerca să ducă mai departe seria de victorii consecutive. Acum, înainte de cursă, e la borna 12, record absolut. Dar simte puternic flăcările ambiţiilor Veronikăi Velez-Zuzulova şi ale lui Wendy Holdener. Ca şi mine, Mika o vede mai periculoasă pe elveţiancă, dar în ultimele slalomuri, Zuzu s-a dovedit mai puternică. Explicaţia e simplă: slovaca nu greşeşte deloc iarna aceasta. Duse sunt bâlbâielile datorate unei supra-motivări. Wendy în schimb, deşi are o viteză de bază fantastică, greşeste. O dată şi încă o dată, şi tot aşa. La ea pare miraculos că ajunge tot timpul pe podium deşi nu scapă de erori.

Şi tot aşa a arătat anul acesta şi Mika. Neobişnuit de uşor de dezechilibrat. Fata care timp de patru sezoane a fost de neclintit din balansul ei lejer printre fanioanele slalomului, anul acesta şi-a făcut un obicei din a se împiedica. Dar a continuat să câştige. Explicaţia declinului o găsim în reducerea timpului acordat antrenamentelor specifice celei mai tehnice discipline. Anul acesta Mika îşi doreşte enorm şi globul de la uriaş. De aceea şi-a împărţit programul între cele două discipline favorite, găsind loc chiar şi pentru câteva şedinţe de viteză.

Dar înainte de Zagreb, Mika a revenit la rădăcini. Deşi foarte obosită încă dinainte de performanţa din Semmering (3 victorii), s-a antrenat duminică alături de echipa Austriei în Obdach. Iar ieri a ieşit din nou la un antrenament pe zăpadă în Zagreb. Şi dacă a putut învinge înainte de Revelion – „am strâns din dinţi şi am reuşit ceva de care sunt foarte mândră: n-am renunţat la luptă” – şansele să o facă din nou azi, sunt uriaşe.

***

La băieţi, Henrik Kristoffersen e aproape în aceeaşi situaţie. Mai puţin recordurile. În mod normal va câştiga, dar va trebui să dea totul, căci Marcel Hirscher nu se lasă şi vrea să-l învingă în luptă dreaptă. Dar după cum a mărturisit după Santa Caterina, fără să împingă limita până acolo unde ar putea pierde controlul, căci între timp, creierul refuză să-şi asume riscuri inutile.

Pentru locul 3 am o listă de peste 10 candidaţi, deci mă voi abţine de la a-i enumera.

***

Bonus: o ştire proaspătă ca pâinea abia scoasă din cuptor. Azi, când se va face ziuă în State, Lindsey Vonn va urca pe schiuri pentru prima dată după accidentarea în urma căreia şi-a fracturat braţul.