Pinturault contra austriecilor

Cel mai prestigios slalom uriaş din circuit, cel din Adelboden, staţiunea ce a găzduit cele mai multe etape de Cupă Mondială din istorie, i-a pus serios la încercare pe concurenţii primei manşe. La finalul ei, Alexis Pinturault (1’12’’91) s-a detaşat din nou. Colegii de podium, ambii cu erori mari, Philipp Schörghofer (+0’ ’,64) şi Marcel Hirscher (+0’’70) şi-a lăsat şi ei adverarii destul de mult în urmă. Ceea ce nu înseamnă totuşi că podiumul e fix. Philipp şi Marcel nu au voie să greşească în manşa a doua pentru a păstra rezultatul.

Foto: AFP

Dâmburi după dâmburi, după dâmburi la mijloc prinse între două abrupturi, dintre care cel final e ca o cădere liberă în cazanul stadionului, toate trei zonele au avut capcane. Pintu a deschis manşa şi a părut perfect de la start până la sosire. Impresia iniţială a fost ulterior infirmată. Pe mijloc s-au putut recupera zecimi întregi, căci joaca de-a v-aţi-ascunselea dintre movile, a cerut o strategie de atac foarte precisă.

Dar finişul a fost în totalitate al francezului. Am văzut trei feluri de a-l parcurge.

  • Cu derapaje controlate: Philipp, Marcel, Mathieu Faivre (locul 7; +1’’53), Matts Olsson (8; +1’’79).
  • Total în derivă, din pricina unor erori petrecute la intrarea pe el, sau chiar pe el: restul lumii, inclusiv Leif Kristian Haugen (4; +1’’19), cu linia piedută, Henrik Kristoffersen (5; +1’’31), tras pe o linie prea josă după primul viraj, şi Victor Muffat-Jeandet (6; +1’’42), care a făcut o varză cam din tot parcursul.
  • Şi in fine, pe şine: marcă a celui mai bun schior de uriaş al prezentului, Pinturault, singurul care a avut îndrăzneala de a trece fluent şi în viteză porţile finale.

Deşi începută în condiţii perfecte, sub un soarele strălucitor, după 9 schiori cursa a devenit şi mai dificilă, norii umbrind pârtia. Erorile consecutive au devenit plagă, iar timpii au crescut considerabil, permitând calificarea şi cu trei secunde şi jumătate întâziere.

Spre final, un tânăr austriac, a căzut brutal, şi-a pierdut cunoştinţa şi a trebuit transportat cu elicopterul la spital. Fracturi aparent nu are, dar a suferit o comoţie cerebrală puternică. Întârzierea provocată de accidentare l-a obligat pe antrenorul suedez la o modificare zorită a traseului pentru manşa secundă. Se pare că vom vedea cea mai rapidă şi mai directă manşă de uriaş desfăşurată vreodată în Adelboden. Iar vizibilitatea este şi mai scăzută decât în prima manşă!