Următoarele escale: Adelboden şi Maribor

N-a trecut decât o zi de la slalomul din Zagreb, şi iată-i pe schiori din nou la start. Fetele s-au mutat în Slovenia, unde cursele tehnice tradiţionale de acum se ţine anul acesta mai devreme decât în ultimele sezoane. Avem un uriaş astăzi (10:15 / 13:15) şi un slalom special mâine (aceleaşi ore). Şi la băieţi programul prevede aceleaşi discipline (11:30 / 14:30), dar ceva mai departe de capitala croată, în locul în care tradiţia este la ea acasă, şi anume în Adelboden.

Şi dacă vorbim de tradiţie, în loc de poză vă ofer un filmuleţ despre cum sunt produse, manual, de către producători ce fac asta în familie de sute de ani, talăngile pe care le primesc schiorii de pe podium ca premiu în staţiunea elveţiană.

Pentru noi interesantă este cursa feminină, la care va debuta în Cupa Mondială Raluca Ciocănel. Hop, hop, hop, Raluca!

Favoriţii sunt aceiaşi ca şi până acum, nu voi insista prea mult. La uriaşul feminin o avem pe Tessa Worley faţă în faţă cu Mikaela Shiffrin, în calea cărora vor încerca să se pună eventual Viktoria Rebensburg, Sofia Goggia şi Lara Gut. Cele trei au totuşi un semn de întrebare. Viki nu e încă suficient de constantă după accidentarea din toamnă (a avut piciorul rupt). Sofia vine după două abandonuri, nu ştiu cum au afectat-o, iar Lara pare să caute virajul ideal de uriaş, pierdut după cursa de debut a sezonului.

Slalomul feminin, deşi în Zagreb a avut un podium diferit faţă de restul sezonului, rămâne acontat pentru cele trei dominatoare ale disciplinei: Mikaela Shiffrin, Veronika Velez-Zuzulova şi Wendy Holdener. Cu o condiţie: cele trei să fie sănătoase. În Zagreb Mika era deja în convalescenţă, Wendy în toiul, iar Zuzu la începutul unei răceli puternice.

La băieţi, capetele de afiş sunt duelurile Pinturault-Hirscher la uriaş şi Kristoffersen-Hirscher la slalom special. Faivre, Muffat-Jeandet, Schörghofer şi Feller sunt principalii stricători de ierarhii în cursa de astăzi. Cea de mâine pare pe hârtie mai interesantă după ce în Zagreb ambii actori principali au schiat fără motiv sub aşteptări. Sunt curioasă cum vor reacţiona Marcel şi Henrik, dar sper şi ca cei doi veterani învingători acum două zile, Felix Neurether şi Manfred Mölgg, să le dea din nou o replică puternică. Şi îl aştept pe Michael Matt să schieze ca la antrenamente. Adică mult mai rapid decât Hirscher şi fără greşeli.

Evenimentul zilei este posibila retragere a Tinei Maze. Slovena a anuţat că doreşte s-o facă la cursele de acasă, eventual cu un rezultat excelent. Planul ei a fost stricat de numărul de start, căci făcând pauză sezonul trecut de bună voie, nu beneficiază de îngheţarea punctelor şi va pleca cu un număr dincolo de 30. Retragerea a devenit totuşi nesigură. În ultimele zile a declarat că e omeneşte să se răzgândească şi forma dovedită la antrenamente o face să contemple o participare la Jocurile Olimpice de anul viitor.

La final câteva ştiri din ultimele zile. Carlo Janka se abţine de la cursa de astăzi pe motiv de surmenare. Vrea neapărat să-şi revină înainte marilor clasice de coborâre, Wengen şi Kitz. Teg Ligety absentează şi el. Spatele. Are dureri foarte mari, ce îl împiedică să schieze.

Lindsey Vonn s-a antrenat pe zăpadă pentru prima dată de când şi-a fracturat braţul şi mâine va lua avionul spre Europa. Este totuşi puţin probabil s-o vedem săptămâna viitoare în Zauchensee. Antrenorii speră la o revenire înainte de sfârşitul lunii, pentru o mai bună pregătire în vederea Campionatelor Mondiale.

Cornelia Hütter este a treia austriacă de top ajunsă pe tuşă în urma unei accidentări. Şi-a rupt ligamentul încrucişat anterior şi meniscul la un antrenament, luând-o pe urma Eva-Mariei Brem şi a lui Carmen Thalman. Singura fată din echipa roş-alb-roşie ce a ajuns în acest sezon podium va lipsi tot sezonul.

Cursa anulată în Santa Caterina nu va fi reluată nicăieri. Deşi atât Wengen, cât şi Kvitfjell (care a preluat deja coborârea neţinută în Lake Louise) s-au oferit, Markus Waldner a rămas încăpăţântat în refuzul de a o repeta. Decizia lui afectează puternic lupta pentru globul mare, favorizându-l net pe Marcel Hirscher. Protestul viteziştilor, în frunte cu Kjetil Jansrud, rămâne neauzit. Anul trecut, Waldner a procedat identic după anularea slalomului din Levi. Atunci cel dezavantajat a fost Hirscher.

Publicitate