Clasicele masculine continuă cu etapele din Wengen. Marea sărbătoare elveţiană, ar putea fi însă stricată de iarnă. Căci se anunţă ninsori şi la noapte, şi sâmbătă. O sâmbătă foarte specială. Cu exact 50 de ani în urmă, tot Wengen-ul a găzduit prima etapă de coborâre din Cupa Mondială. Şi atunci să ne mire faptul că Markus Waldner nici n-a vrut să audă de inversarea probelor? Adică să se schieze coborârea duminică şi slalomul să fie devansat cu o zi. Numai că această încăpăţânare ar putea lăsa cea mai lungă coborâre din lume în pom. Mai mult decât atât, după cum ştim deja, nu mai există spaţiu de reluare a curselor de viteză anulate. Deci coborâtorii ar fi privaţi de două etape în această iarnă (Santa Caterina este deja definitiv anulată).
Fetele au aceeaşi problemă, o iarnă prea îmbelşugată, în Zauchensee. Antrenamentul de astăzi a fost anulat după ce în timpul nopţii stratul de zăpadă a crescut considerabil, iar antrenamentul de mâine se clatină şi el. Momentan nu mai ninge, dar prognoza anunţă noi scuturări de fulgi. Deci tot ce voi scrie mai jos se află sub semnul unui mare dacă: dacă se vor ţine cursele.
În Wengen sunt programate o combinată (vineri, 11:15 / 14:45), o coborâre (sâmbătă, 13:30) şi un slalom (duminică, 11:30 / 14:30). O primă modificare a programului a apărut deja. Manşele de mâine au fost inversate şi devansate cu un sfert de oră: la 11:15 e slalomul, la 14:45 coborârea. Asta pentru a da timp organizatorilor să cureţe pista de coborâre de zăpada ce se va depune la noapte.
Celelalte două curse sunt fixate în zilele iniţiale. Dacă se pot ţine, ura, dacă nu, mergem înainte. Sunt curioasă dacă sau când vor începe protestele diferitelor naţiuni. Markus Waldner e partizanul unei atitudini relaxate cu privire la calendar şi nu cunoaşte cuvântul trebuie când e vorba de desfăşurarea unei curse. M-aş mira totuşi să-i coincidă opinia cu a tuturor schiorilor şi antrenorilor. Situaţia este interesantă.
Cele două antrenamente s-au ţinut pe bucăţi. Marţi a fost ceaţă în partea superioară şi s-a pornit de la startul combinatei, care este un pic mai sus de Hundschopf, faimoasa săritoare dintre stânci. Peter Fill a avut cel mai rapid timp, urmat de Max Franz şi Beat Feuz. Ieri vremea a fost perfectă, dar ninsese în timpul nopţii. Ştiind că vor avea de lucru enorm în weekend, Markus Waldner le-a dat câteva ore libere voluntarilor care lucrează la curăţarea pistei, nepunându-i să îndepărteze neaua până jos. Antrenamentul a acoperit porţiunea dintre startul iniţial şi staţia de apă (după tunel) şi l-a avut ca învingător pe Matthias Mayer, în faţa lui Carlo Janka şi din nou a lui Max Franz. Dacă facem media, rezultă că cele mai mari şanse la podium le au premianţii primei zile.
Kjetil Jansrud a fost şi el aproape de fruntaşi la primul antrenament, şi a lăsat-o mai moale la al doilea. Deci un podium îi este cu siguranţă la îndemână. Aksel Lund Svindal e chinuit rău de durerile de genunchi. După ce a absentat în Santa Caterina, în Wengen va schia cu un deficit uriaş de antrenamente. Dar e Aksel, cel în stare de miracole. Să-i ţinem pumnii.
Tot din pricina durerile de genunchi va lipsi în acest weekend Christof Innerhofer. Şi tot durerile de care nu mai poate scăpa l-au împins şi pe Ivica Kostelic să declare într-un interviu că mâine va fi probabil ultimul lui concurs. Nu-i plac însă despărţirile, deci îl va trata ca pe unul normal. Şi-ar dori ca la final să se poată evapora şi spiritul lui să rămână pe Lauberhorn pentru totdeauna. În Wengen, croatul a urcat pe podium de 13 ori, de şase ori pe cea mai înaltă treaptă.
Combinata de mâine va încheia sezonul la această disciplină. Alexis Pinturault conduce în clasament, urmat de Marcel Hirscher, care însă nu va fi prezent la start. Deci Pintu are mâine şansa să devină primul campion oficial al sezonului. Dacă se va ţine cursa. Dacă însă nu se va putea ţine, atunci anul acesta nu va fi încoronat nici un campion. Mai trebuie să spun că după ce anul trecut au fost trei vitezişti pe podium, anul acesta slalomiştii sunt avantajaţi de inversarea manşelor. Specialiştii disciplinei tehnice, care într-o desfăşurare normală a etapei ar fi avut şanse mici de a prinde un loc între primii 30, şi un număr bun de start pentru manşa de slalom, vor avea mâine dimineaţă o pistă aproape nouă. Mă refer cam la toţi slalomiştii cu excepţia lui Pintu. Francezul a terminat fără probleme între primii 30 ambele antrenamente oficiale!
***
Şi acum să trecem la fete. Tocmai am auzit la radio că planul de rezervă pentru cazul în care mâine nu se va putea schia este ca sâmbătă dimineaţa să aibă loc mai întâi un antrenament şi apoi cursa. În programul iniţial, coborârea ar trebui să înceapă la 11:45. Dacă apar modificări, le voi anunţa aici. Duminică ziua este rezervată pentru o combinată constând dintr-un super-G (10:30) şi un slalom (13:15).
Update: Cum nici astăzi (vineri) nu s-a putut desfăşura un antrenament, programul de mâine este: la 10:15 antrenament, la 12:15 startul coborârii, pe un traseu scurtat. Atâta doar că prognoza pentru mâine spune: iarnă adâncă. Cu ninsoare ca în poveşti şi tot ce ţine de ea. Mira-m-aş să se poată ţine cursa. Şi atunci rămânem cu combinata de duminică.
Zauchensee este anul acesta locul revenirilor. Lindsey Vonn, Julia Mancuso şi Fabienne Suter vor fi prezente la start, după operaţii mai mici sau mai mari.
Lindsey Vonn s-a accidentat iniţial sezonul trecut în Soldeu, o fractură a platoului tibial, iar apoi s-a reaccidentat în 10 noiembrie, la un antrenament, când şi-a fracturat urât braţul. Noi n-am ştiut totul, căci până ieri Lindsey a păstrat tăcerea, dar după operaţie, nu şi-a mai simţit deloc braţul. Fusese atins un nerv. Americanca a trebuit să reînveţe lucruri elementare, cum ar fi mânuitul tacâmurilor şi încă are probleme când trebuie să-şi îmbrace mănuşa sau să-şi aranjeze părul. În anturajul ei sunt persoane care cred că Lindsey îşi asumă un risc mare concurând deja. Doar două zile s-a antrenat de când a revenit în Europa, şi fiecare antrenament lipsă va fi resimţit în weekend. La conferinţa de presă de astăzi ea s-a arătat optimistă şi încrezătoare, spunând printre altele: „nu am revenit în concursuri ca să termin pe locul 15; vreau să câştig coborârea de duminică”. Dar nici măcar antrenorul şef american nu crede că aşa ceva este posibil. Duminică Lindsey va lua startul şi la super-G, dar atât. Scopul e să mai facă un antrenament în condiţii de concurs.
Julia Mancuso lipseşte de aproape doi ani. Jules a renunţat la concursuri după Campionatele Mondiale din Beaver Creek din cauza durerilor la şold. S-a tratat o vară întreagă, dar la cantonamentele pe zăpadă, durerile au reapărut prompt, obligând-o să se opereze în toamna lui 2015. De atunci a lucrat la revenire după politica „paşilor mărunţi”, iar acum o vom revedea. Nici pentru ea nu este prea fericită situaţia cu reducerea antrenamentelor oficiale la unul singur. La sfârşitul lui 2016, Jules s-a măritat, dar nu şi-a schimbat numele. Sau nu încă, nu-s tocmai sigură.
Fabienne Suter a început sezonul, cu rezultate sub aşteptări, datorate în principal durerilor de la genunchi. După o artroscopie la menisc, Fabienne va reîncerca revenirea la forma din sezonul trecut, începând cu etapele din Zauchensee.
Avem şi o fată care încă nu va reveni: Anna Veith (Fenninger). Deşi Anna a fost prezentă atât în Semmering, cât şi în Maribor la startul slalomurilor uriaşe, austriaca nu îndrăzneşte încă să-şi supună genunchiul presiunii uriaşe de la probele de viteză. Dar a început săptămâna aceasta antrenamentele serioase de super-G.
Am avut prea multe noutăţi ca să vă mai plictisesc cu pronosticuri. Voi încheia aşadar, întrebându-mă ce va face oare Ilka Stuhec în acest weekend, şi anunţâdu-vă că Mikaela Shiffrin şi-a anunţat intenţia de a lua startul la combinata de duminică, în încercarea de a o ţine în spatele ei pe Lara Gut pe durata celor 3 weekenduri de viteză consecutive. Distanţa actuală dintre ele este de 365 de puncte. Dacă nu ratează ca în Val d’Isere, Lara ar trebui să fie în frunte după Garmisch.
Cât pe ce să uit: hai Edit!