Ultimele etape înainte de mondiale

Sunt etapele în care schiorii mai puţin vizibili luptă pentru ultimele locuri în echipele mari, echipe ce nu pot prezenta în St. Moritz mai mult de patru schiori, plus eventual campionul mondial din Beaver Creek.

Încep deja fiindcă etapa masculină de coborâre din Wengen a fost preluată de Garmisch şi se va desfăşura astăzi de la 14:05. Mâine urmează coborârea (13:00) din programul original, iar duminică vom avea un slalom uriaş (11:15 / 14:15).

Fetele schiază în Cortina d’Ampezzo începând de mâine. Mai întâi o coborâre (11:30), iar duminică un super-G (12:30).

Ne vom despărţi temporar de Cupa Mondială marţi seara, cu slalomurile paralele din Stockholm (18:00).

Ionică Achiriloaie continuă să adună experienţă pe clasicele Cupei Mondiale, şi va participa la ambele coborâri. Marele favorit al acestora este campionul anului trecut, Aleksander Aamodt Kilde. Norvegianul şi-a declasat toţi adversarii la unicul antrenament, parcurgând traseul într-un timp cu peste o secundă mai bun decât toţi ceilalţi.

La uriaş, deşi logica şi rezultatele de până acum îl indică pe Alexis Pinturault ca favorit principal, nu trebuie să uităm că la ultimul slalom uriaş din Garmisch, Marcel Hirscher a oferit o lecţie de schi usturătoare colegilor de concurs. Dezavantajul austriacului este că luptând pentru al şaselea mare glob de cristal, nu-şi poate permite abandonuri, şi nu e dispus la risc total.

La fete, cele două antrenamente au fost câştigate de Ilka Stuhec, respectiv Verena Stuffer. Lara Gut le-a secondat pe învingătoare în ambele zile. Lindsey Vonn, care a câştigat anul trecut şi coborârea, şi super-uriaşul, a fost a treia ieri, şi nu a terminat antrenamentul azi. Dacă nu s-a lovit (a căzut pe umărul fracturat în noiembrie), aş zice că e favorită mâine, fiindcă americanca merge de fiecare dată cu frâna un pic trasă la antrenamente. Pe lângă ea, podiumul va fi probabil completat de una din fetele de mai sus, favorite cărora li se alătură Sofia Goggia, ocupanta locului 3 astăzi.

Am avut din nou o săptămână cu multe ştiri. Să le luăm pe rând. V-a plăcut cum a ajuns Christof Innerhofer pe podiumul super-G-ului din Kitz? S-a dus acolo deşi avea dureri la genunchi de la căzătura din prima manşă a combinatei din Santa Caterina. La Wengen lipsise şi uitându-se la televizor la curse, şi-a zis că, ei, doar e schior profesionist, cu dureri sau fără, locul lui e pe pârtie, nu pe canapea. A terminat pe podium super-uriaşul, comentându-şi problemele: „să urc treptele nu pot, dar pe schiuri e mai uşor”. A doua zi, la coborâre nu a putut termina mai sus de locul 17, şchiopătând neobosit în zona de sosire după cursă. Cum durerile au devenit tot mai mari, s-a dus din nou la control. Avea fibula fracturată. Multe bucăţele mici, stând miraculos încă împreună. Aşa şi-a întrecut adversarii de pe Streif. Mai putem să nu fim convinşi că e cu adevărat Superman?

Luni, Inner a fost la München, ca să i se facă o şină de carbon pe comandă. Din păcate şina nu i s-a potrivit. Aşadar a încercat pista din Garmisch cu piciorul strâns în banda chinetoterapeutica. Durerile au fost atroce. Nu asta îl va opri de la startul în cursă, ci faptul că în condiţiile acestea nu ameninţă nici un adversar. Dar e hotărât să schieze cumva în St. Moritz, la mondiale.

Sub semnul întrebării stă şi startul lui Felix Neureuther duminică. Neamţul a suferit la căzătura de pe Planai o întindere a capsului articulare de la genunchiul stâng. Va decide ce face doar înainte de cursă. E acasă la el, şi îşi doreşte mult să participe.

Elveţienii s-au antrenat la începutul săptămânii pe Corviglia, pârtia pe care se vor desfăşura Campionatele Mondiale. Zăpada e excelentă, săritorile sunt deja amenajate, dar traseul e desigur nemarcat. Şi luând-o el de-a dreptul pe pistă, Beat Feuz a sărit la una din trambuline nu mai puţin de 84 de metri. „În viaţa mea n-am mai zburat atât de mult”, avea să spună el ulterior. Genunchiului suferind (cronic, are probleme din 2012) nu cred însă că i-a plăcut. Elveţianul încă se resimte după căzătura din Kitz, îl dor toate, iar genunchiul acumulează din nou lichid.

Anna Veith (fostă Fenninger) şi Julia Mancuso (şi ea proaspăt măritată, dar schiind cu acelaşi nume), au parcurs primele lor manşe de coborâre de după operaţiile suferite în 2015. Plin sezon fiind, nu au putut-o face privat, ci au profitat de antrenamentele oficiale din Cortina. După aceste tatonări, Anna a decis să concureze în ambele zile, în vreme ce Jules a zis pas competiţiei. Austriaca a povestit apoi că e de fapt mult mai uşor pentru genunchi decât la slalom uriaş, unde presiunea pe genunchi este, cum altfel, uriaşă. La super-G şi coborâre, problema e mai mult mentală şi ţine de faptul că trebuie să se acomodeze cu viteza ridicată.

Voi încheia cu o poveste periferică. Armin Assinger, câştigător la vremea lui a patru etape de Cupă Mondială, din care nici una pe Streif, este un mic star la televiziunea ORF, unde moderează, carismatic pot să spun, emisiunea „Vrei să fii milionar?” Dar din când în când, la concursuri alese, printre ele figurând şi cel din Kitz, intră în cabina comentatorilor de cursă, ca expert. Sâmbătă, în timpul coborârii, colegul jurnalist a povestit cum Michaela Kirchgasser s-ar încumeta şi i-ar plăcea să încerce o coborâre pe Streif. La care, Assinger a replicat ironic şi superior, „da, da, trimite-le pe alea care vor„. N-a fost nimic explicit, dar s-a subînţeles fără dubii că nu le vede în stare pe fete să schieze Streif-ul, deşi până în anii ’60, acestea concurau şi ele în Kitz, într-o cursă dedicată, ultima învingătoare fiind mama lui Liz Görgl. Ulterior, a recunoscut că „poate a fost un pic şovin si de fapt poate fetele s-ar decurca într-adevăr, dacă zăpada ar fi proaspătă, nu injectată.” Conducerea televiziunii austriece nu s-a lăsat însă impresionată de aparenta presărare de cenuşă pe cap, ci l-a sancţionat. Nu mai are voie să apară la televizor până nu absolvă un gender-seminar. Ha!

O părere la “Ultimele etape înainte de mondiale

Comentariile nu sunt permise.