Elveţiencele în poziţie ideală pentru aur

Toată Elveţia aştepta primul aur după 16 ani de secetă la întrecerile mondiale feminine de la Lara Gut. Din păcate Lara ar putea fi următorul nume pe lista deja uriaşă a schiorilor de excepţie accidentaţi. Imediat după coborâre, elveţianca a fugit pe pista de antrenament, să încerce câteva manşe de slalom în pauză. Cu toată ardoarea s-a aruncat între porţi şi asta a costat-o. A căzut atât de rău încât a trebuit să fie evacuată cu elicopterul. Zvonul este că şi-ar fi rupt ligamentele încrucişate.

Totuşi şansele sunt foarte ridicate ca medalia de aur să fie adusă de Michelle Gisin (locul 4; +0’’57) sau Wendy Holdener (7; +0’’94). Cele două, ca cele mai bune slalomiste din clasamentul manşei de coborâre se află în pole-position pentru victorie. Nici Anne-Sophie Barthet (8; +1’’22) Michaela Kirchgasser (11; +1’’33) nu stau deloc rău.

Manşa a fost câştigată, în pofida unei sărituri periculos de rotite, de Sofia Goggia (+1’16’’90), care aş spune că a ales cursa greşită pentru a se impune pentru prima dată în carieră. Victoria în coborârea unei combinate nu este răsplătită cu premii. Italianca e secondată de Ilka Stuhec (+0’’12). Cu al treilea timp ar fi pornit Lara Gut (+0’’43).

Slalomistele sunt desigur avantajate, dar asta nu înseamnă că nu vor întâmpina rezistenţă din partea celor două fruntaşe. Sofia Goggia nu are frâne în dotare, iar Ilka Stuhec a luat startul la toate slalomurile sezonului, punctând serios din când în când. Slovena este pe deasupra câştigătoarea singurei combinate a sezonului, desfăşurată în Val d’Isere.

Traseul slalomului este lung. Pus alături de coborârea scurtată (din pricina prognozei care anunţase – corect – ceaţă pentru azi), înclină puternic talerul slalomistelor. De partea coborâtoarelor a acţionat antrenorul lui Lindsey Vonn, desemnat să marcheze traseul. Va fi probabil un slalom rapid şi direct. Că veni vorba de Lindsey, americanca şi-a ales un număr de start nefavorabil. În vreme ce primele clasate au avut soare, Lindsey (6; +0’’85) a schiat în condiţii de vizibilitate scăzută. Chiar şi aşa, în partea inferioară a traseului, a fost clar cea mai rapidă. Se anunţă o coborâre palpitantă duminică.

Până atunci avem peste jumătate de oră manşa de slalom a combinatei. Clasamentul complet al coborârii se află aici.

Publicitate