Repetiţie pentru JO

Începând de astăzi se repetă timp de două zile. Noi programul insomniac, la aceleaşi ore se va concura şi anul viitor în perioada Jocurilor Olimpice, în vreme ce fetele vor testa pârtia de viteză din Jeongseon. O coborâre azi, un super-G mâine, ambele cu începere de la 4:00.

Foto: Alexandra Coletti

Băieţii au încercat-o anul trecut, iar viteziştii au pauză până peste două săptămâni, când sunt programate finalele din Aspen. Tehnicienii mai au de trecut două hopuri până în America, slalomul uriaş şi cel special din Kranjska Gora. În ambele zile manşele încep la 10:30, respectiv 13:30. Săptămâna viitoare nu avem decât curse feminine în program.

Cele două antrenamente oficiale din Coreea au avut acelaşi podium. Lindsey Vonn, urmată la câteva sutimi de Ilka Stuhec, iar apoi la diferenţă mare Sofia Goggia. În mod normal cele trei ar trebui să fie şi azi pe podium. Dintre ele, singura care a făcut toate virajele regulamentar este americanca, motiv pentru care pleacă din postura de favorită principală. Lui Lindsey i-a plăcut zăpada şi pista încă de la recunoaştere.

Ilka încearcă să câştige în avans globul de cristal al disciplinei. Singura rivală este italianca, dar handicapul ei e mare. Peste 100 de puncte.

La super-G continuă lupta pentru trofeu dintre Tina Weirather şi aceeaşi Ilka Stuhec.

În cursele masculine, se aşteaptă câştigarea matematică a celui de-al şaselea mare glob de către Marcel Hirscher. Dacă rămâne la peste 400 de puncte în faţa adversarilor, atunci va putea schia eliberat în Aspen. Singurul scenariu realist în care va mai trebui să aştepte este cel în care nu termină nici una dintre cursele din Kranjska Gora. Aceasta este o veste proastă pentru fanii austriacului. Înseamnă că nu-l vom vedea în acţiune pe dublul campion mondial, ci pe Marcel, schiorul de Cupă Mondială.

În ambele discipline, Hirscher are şanse şi la trofeul disciplinei, conducând în ambele clasamente. Globurile mici nu au însă prioritate pentru Marcel. Mă aştept ca Henrik Kristoffersen şi Alexis Pinturault să îi dea o replică viguroasă, în încercarea de a face uitate eşecurile de la mondiale.

Dacă tot mi-am reluat obiceiul de povestaş, voi face recuperări şi din timpul Campionatelor Mondialelor. Raritatea întrecerii, caracterul de competiţie în care doar primele trei locuri contează, aduc la fiecare ediţie în prim plan poveşti neobişnuite, pe care ar fi păcat să le las nespuse. De aceea, vă rog să-mi iertaţi anacronismul. Nu ştiu câte voi apuca să scriu, şi doresc să dau prioritate poveştilor schiorilor noştri, fiindcă despre ei altfel nu scrie mai nimeni, dar prima, pe care o voi publica azi spre seară, este în special despre Nicole Schmidhofer. Am pus-o în faţă deoarece este legată de Ania Caill. Sper să vă placă şi să vă bucure.