Stefano Gross, extraterestrul de rezervă

Cu Marcel Hirscher eliberat de presiunea luptei pentru marele glob, fanii lui s-au aşteptat să-l vadă năvălind ca un uragan pe pista din Kranjska Gora, în slalomul ce reprezintă pentru băieţi ultima etapa a sezonului regulat de Cupă Mondială. Dar Hirscher (locul 3; +1’’47) n-a reuşit decât să schieze curat, luptând steril cu zăpada moale, ce astăzi i-a fugit şi lui de sub picioare. „M-am simţit foarte modest. Am încercat tot ce am putut, dar n-am reuşit să apăs. La suprafaţă zăpada a fost mai moale decât ne-am aşteptat (el, tatăl şi serviceman-ul, cei implicaţi în alegerea materialului), dar ar fi trebuit să fiu în stare să mă adaptez.”

Foto: Reuters

Când imediat după el Stefano Gross a vrăjit o manşă atât de bună încât ne-a şi i-a lăsat pe toţi nedumeriţi, Marcel n-a putut spune decât: „Senzaţional!” Uşor lăsat pe spate, stil care în general face viaţa slalomistul rapidă, dar mai riscantă şi mai dificil de controlat, italianul a mângâiat zăpada cu schiurile, fără să apese, şi fără să declanşeze micile alunecări de teren cu care s-au chinuit adversarii lui.

Până şi Thomas Sykora, expertul televiziunii austriece – şi nu cunosc pe nimeni mai priceput decât el la desluşit ce se întâmplă pe traseele probelor tehnice – a crezut că ce a arătat Gross va fi standardul, iar Marcel va porni în manşa a doua de undeva din mijlocul plutonului.

Dar mai întâi a ratat Henrik. Pe un traseu marcat cu adevărat de antrenorul lui, nu cel al echipei de slalom a Norvegiei ca la mondiale, foarte ocolit, ca să-şi poată valorifica stilul cu bustul pe post de pârghie, Henrik a derapat la mică distanţă după plecare. N-a abandonat, ci s-a întors pe traseu sperând într-o minune. Dar cele aproape cinci secunde au fost depăşite de peste 40 de schiori, în pofida zăpezii tot mai dificile şi a şanţurilor săpate cu ardoare ce concurenţii luptând pentru o clasare cât mai bună.

„Am mers un pic dincolo de limită şi am alunecat pe schiul de la interior. Schiul meu e bun, doar greşelile nu sunt bune. Cu titlul am încheiat socotelile, dar aşa e viaţa. După ce am decis să nu schiez în Levi, obiectivul sezonului n-a mai fost globul de cristal, ci doar să schiez bine. Anul acesta am ieşit de două ori de pe traseu, anul trecut niciodată. Ăsta e slalomul”, şi-a rezumat manşa şi sezonul învingătorul de anul trecut.

Cu Henrik scos din cursă, Sykora tot n-a crezut că Marcel ar avea o şansă la a fixa şi al doilea glob mic încă de astăzi. Dar deşi cei mai periculoşi adversari – Marco Schwarz (4; +1’’58), Felix Neureuther (5; +1’’62), Manfred Mölgg (6; +1’’63) – sunt doar la sutimi distanţă, cu excepţia lui Michael Matt (2; +1’’15) nimeni nu s-a priceput să-l depăşească pe sextuplul campion al Cupei Mondiale.

Nu că n-ar fi încercat. Dar deja de la Felix Neureuther, numărul cinci la start, o primă groapă îi aştepta pe concurenţi la câteva porţi de start. Catapultarea afară din ea i-a deconcertat şi a luat cheful de atac nesăbuit. Cei trei urmăritori ai lui Marcel au fost printre cei mai activi şi pentru asta au fost răsplătiţi cu timpi apropiaţi. Toţi s-au înclinat în faţa performanţei lui Stefano Gross.

„Stefano a reuşit o nebunie de manşă. Eu nu m-am simţit deloc rău, şi cu siguranţă nu ca cineva care a pierdut 1,6 secunde”, a subliniat Felix caracterul extraordinar al rezultatului liderului. Şi Manni Mölgg a scuturat din cap la sosire, deşi nemulţumirea s-ar putea să fi fost adresată galerelor la care fusese înhămat, cursa lui neavând deloc cursivitate.

Fiecare schior a contribuit masiv la răvăşirea şi mai accentuată a pistei pentru cei de după el. Aşa că rezultatul lui Michael Matt (numărul 12), care s-a priceput să meargă fix pe urmele celorlalţi, fără să caute o linie mai rapidă, sau mai potrivită pentru el, seamănă cu o mică minune. Vecinii de start au terminat în cel mai bun caz (Andre Myhrer şi Mattias Hargin) cu peste două secunde întârziere.

„Pentru mine nu contează pe ce fel de suprafaţă schiem. Trebuie să ne adaptăm la ce ni se oferă, iar cel care o face cel mai bine, termină la final primul” a declarat mezinul familiei Matt. La cât de bine a dovedit că ştie să schieze pe urme, are mari şanse să rămână pe podium şi la final.

Manşa decisivă, în care vom vedea şase schiori luptâd pentru cele 3 locuri de pe podium, începe la 13:30. Stefano Gross are nevoie doar să nu doarmă şi să nu facă greşeli grave. În mod normal victoria îi aparţine. Pentru a câştiga de azi globul de cristal al slalomului, Macel Hirscher trebuie să termine între primii cinci. Clasamentul la pauză poate fi găsit la articolul anterior.