Iată-ne ajunşi la ultimele pagini ale Cupei Mondiale 2016-2017. Multe capitole sunt deja încheiate, majoritatea în întrecerea masculină, ce a suferit enorm din pricina accidentărilor – în principal a lui Aksel Lund Svindal – şi a anulărilor probelor de viteză, dar avem încă destule întrebări la care vom primi răspuns în zilele ce urmează.
Pentru prima dată după 20 ani, finalele, la care se participă doar cu invitaţii acordate pe criterii foarte stricte, se vor ţine în Statele Unite ale Americii, în Aspen, sezon de sezon gazda obişnuită a primelor etape feminine de peste ocean. La final de noiembrie, când apare Aspen-ul în calendarul regulat, zăpada scârţâie sub tălpile schiurilor. Acum bate înspre cea de primăvară, deşi staţiunea se găseşte la foarte înaltă altitudine.
Să vedem mai întâi care au fost regulile de calificare. În primul rând îi vom avea la start pe cei mai buni 25 de schiori din fiecare disciplină, cu linia trasă foarte strict după numărul 25, chiar dacă înaintea lui sunt şi sportivi accidentaţi care vor absenta din acest motiv. Pe lângă cei 25, primesc drept de participare în toate disicplinele schiorii care au adunat peste 500 de puncte la total în acest sezon, şi în teorie ar mai lupta pentru marele trofeu. În fine, două locuri pe disciplină sunt rezervate pentru campionii mondiali. Atât de la seniori, cât şi de la juniori.
Situaţia la zi în lupta pentru trofee este următoarea:
La masculin:
- La general Marcel Hirscher a câştigat matematic al şaselea mare trofeu consecutiv după slalomul uriaş din Kranjska Gora.
- Tot în Slovenia, austriacul a avut grijă să închidă şi întrecerile pentru globurile de la slalom uriaş şi special.
- Acelaşi lucru l-a făcut Kjetil Jansrud la super-G în Kvitfjell.
- Globul pentru coborâre este singurul ce nu s-a acordat încă. Astăzi vom afla cine este campionul, dintre acelaşi Kjetil şi Peter Fill. Norvegianul este mai bine plasat. Dacă va câştiga sau va termina pe locul 2, nu va sta la mâna lui Peter. Italianul are nevoie de victorie, coroborată cu o clasare de la 3 în jos a lui Kjetil pentru a-şi apăra titlul cucerit în premieră sezonul trecut. Mai sunt şi alte scenarii în care globul ajunge la Peter Fill, dar asta ar însemna ca Jansrud să schieze aproape la fel de prost ca în Kitzbühel.
La feminin:
- Scenariul în care Mikaela Shiffrin mai pierde globul mare, deşi matematic posibil, este pură fantezie. Mika ar trebui să rateze în toate cursele, iar Ilka Stuhec ar trebui să învingă în toate patru. Adică nu numai la coborâre, şi superG, ci şi la uriaş şi slalom special. Sper că sunteţi de acord cu mine că nu e posibil.
- Bun, deci globul acesta este rezolvat, la fel ca cel pentru slalom, cucerit de Mika în Squaw Valley, în clipa în care Veronika-Zuzulova nu a terminat prima manşă.
- La uriaş, Mika a folosit avantajul terenului propriu, şi a fost un teren foarte dificil, pentru a o ameninţa pe Tessa Worley, rămânând în cărţile pentru glob. De data aceasta scenariul în care Mika ajunge la trofeu e cel nerealist, dar nu e tocmai imposibil. Tessa are nevoie să termine cursa mai sus de locul 13 şi atunci nu depinde de cât de bine schiază americanca. Pentru cei care nu ştiu, Mika tocmai a împlinit 22 ani şi s-ar bucura să-şi facă un cadou de cristal.
- La coborâre şi super-G avem dueluri cu Ilka Stuhec în plan. Astăzi se va decide dacă Sofia Goggia îi poate răpi trofeul în disciplina condusă în acest sezon de la bun început de către slovenă. Pentru aceasta ar trebui ca italianca să învingă, iar Ilka să nu facă nici un punct. Adică să termine mai jos de locul 15. Improbabil, dar nu imposibil.
- La super-G, Ilka a întrecut-o pe Tina Weirather în clasament la cursa din Jeongseon, dar este de departe cea mai palpitantă dintre disputele pentru globuri. Doar 15 puncte le despart pe cele două. În principiu, pentru a ridica trofeul deasupra capului, Ilka trebuie să fie mai bună decât Tina şi a rezolvat problema.
La programul săptămânii voi începe cu fetele, chiar dacă nu ele au întâietate pe pârtie.
- Se începe cu coborârea, astăzi de la 19:00.
- Se continuă cu super-uriaşul, mâine la 17:30.
- Slalomul special urmează sâmbătă de la 18:00, respectiv 20:30.
- Schioarele vor încheia finalele cu slalomul uriaş, duminică de la 17:00, respectiv 19:30.
La masculin, întrecerile sunt programate după cum urmează:
- Coborârea astăzi de la 17:30.
- Super-uriaşul mâine tot de la 19:00.
- Slalomul uriaş sâmbătă de la 17:00, respectiv 19:30.
- Slalomul special duminică de la 18:00, respectiv 20:30.
Proba mixtă pe echipe va avea loc vineri, de la 18:30.
Vizionare plăcută, căci de data asta chiar aveţi şanse să vă aflaţi în faţa televizoarelor la ora
Te-as vrea cuibarita ,aici,langa mine in varful patului ,cominte ,jur, doar sa ascult scartaitul creionului pe notele tale …nu scot o vorbulita ,nici un wow…..doar vise pe computer ca-I simplu si posibil doar ;);)
Thx ,xo,j.