Schiorii noştri, singurele luminiţe în bezna schiului alpin românesc

Sezon de sezon, schiorii români au o unica şansă de ieşire la lumina rampei: la Campionate Mondiale, respectiv Jocuri Olimpice. Ochii publicului sunt doar atunci aţintiţi asupra lor şi cum de fiecare dată clasările, dacă ajung să se claseze, sunt în partea inferioară, tot oprobriul acestui public li se varsă în cap. Logic, căci ei sunt partea vizibilă a icebergului aproape complet scufundat, numit schi alpin românesc, dar nedrept.

Foto: facebook - Teleferic Grand Hotel

Da, sportul acesta atât de drag nouă, celor care ţinem în viaţă acest blog, dar şi vouă, celor care îl citiţi, este jos. Foarte jos chiar. Motivele sunt multe. Dacă mi-aş pune mintea cred că aş putea scrie un mic tom cu lucrurile care nu funcţionează cum trebuie în România, dar în mare totul se rezumă la lipsa unei culturi a schiului şi a tradiţiei.

Iar baiul cel mai mare este pregătirea antrenorilor. Am întrebat câţiva schiori cu experienţă despre cei pe care s-ar putea baza la concursuri mari, ca să îi ajute în descifrarea enigmelor pe care le pune în faţa schiorilor o astfel de întrecere şi lista s-a oprit după al doilea nume.

Antrenorii români, cu foarte puţine excepţii, vin din râdurile monitorilor de schi. Nimic rău în asta, până la urmă aşa se întâmplă şi în ţările la care încercăm să tragem cu ochiul. Dar în vreme ce şcoala pentru obţinerea unei licenţe de antrenor, se întinde în vest de la plaja iniţierii în schi până la performanţa la cel mai înalt nivel, instructajul alor noştri se opreşte undeva la mijloc de drum. Ştiu un pic mai mult decât pura iniţiere, dar pierd teren când vine vorba atât despre adaptarea stilului la fizicul tânărului schior, cât şi la generarea de viteză maximă în toate condiţiile ce pot fi întâlnite pe pârtii. Ca să nu mai spun de alegerea marcajelor şi a pantelor pentru antrenament. În fiercare an, se înscriu zeci de monitori la Eurotest, concursul care le echivalează calificarea cu cea din vest. Îi numărăm pe degete pe cei care reuşesc să promoveze, nu neapărat din prima încercare.

Am discutat la un moment dat cu un tânăr schior, aflat la primele lui curse FIS. Se descurcase mult sub aşteptările proprii, generate şi de bravada publică a antrenorului. „Păi ce s-a întâmplat?” „A fost pârtia foarte înclinată şi noi nu ne antrenăm pe aşa abrupturi.” Câteva săptămâni mai târziu, după un nou rezultat slab, l-am întrebat iar care a fost problema. „Pistă foarte plată, n-am ştiut să prind viteză ca ceilalţi.”

Ia staţi un pic. Când e abruptă pista nu e bună pentru schiorii români, când e plată tot aşa? Atunci pe ce fel de piste ştiu ei să schieze? „Ne antrenăm doar pe pârtii medii.”

Condiţii de înclinare medie de sus până jos nu vor întâlni niciodată la întrecerile mari. Acolo abrupturile, trecerile plate dintre pante, astea sunt criteriile de departajare.

Mă aştept să atrag din nou injurii asupra mea, căci da, există antrenori români care lucrează inclusiv cu copile, pentru care înjurătura e dovadă de bărbăţie, dar realitatea de pe pârtii este tristă.

Pentru a fi dreaptă, trebuie totuşi să spun că printre antrenorii români găsim şi oameni care pun mult suflet. Nu pot să neg aceasta. Jos pălăria în faţa lor. Sunt oamenii care cumva fac să existe muguri româneşti în schiul alpin. Cât sunt copii, micii schiori lasă uneori să li se întrevadă talentul pe la competiţiile internaţionale, iar meritul este şi al antrenorilor. Copiii din toată lumea sunt lipsiţi de constanţă în evoluţii. Toţi fac boacăne, dar la nivelul lor se poate ajunge la premii în pofida plimbărilor prin decorul de pe marginea traseului.

Când cresc, copiii vestului se scutură de erori, învaţă să accelereze din nimic, învaţă să-şi controleze perfect bustul, indiferent de cât de mare e viteza sau cât de tare îi scutură pista, şi din momentul în care o fac, ai noştri nu mai au şanse. Rămân în urmă şi de multe ori sunt mustraţi fără motiv. Ei muncesc cât li se cere, ba chiar mai mult de atât. Dar pentru saltul calitativ ce i-ar duce din nou la rezultatele copilăriei, ar avea  nevoie de o expertiză tehnică pe care nu o găsesc în România.

Cel mai mult mă doare să-i văd zbătându-se fără să realizeze că trebuie să facă o schimbare de antrenor. Lumea schiului alpin din România este, în pofida ieşirilor în afara graniţelor, un sistem închis. Cluburile jubilează pentru medaliile naţionale, lipsite de valoare dacă e să fim cinstiţi, şi nimeni nu pare interesat de un progres pe plan internaţional. Aceeaşi situaţie este discernabilă la nivel federal. Calendarul naţional nu este adaptat celui internaţional. Pentru o participare la Jocurile Olimpice de exemplu, schiorii noştri pierd câteva săptămâni competiţionale înainte – cu programări care merg de la doctor până la croitor – şi câteva după, când sunt ţinuţi în satul olimpic mult după ce li s-au terminat probele, perioade în care adversarii lor din alte ţări adună atât experienţă, cât şi puncte preţioase, în întrecerile, ce în pofida impresiei federale româneşti nu sunt sistate pe toată durata JO.

Într-un sistem 2D, a treia dimensiune este invizibilă. Într-o lume alb-negru, alte culori sunt de neimaginat. Acesta este schiul românesc. O lume auto-suficientă, în care nu pătrunde nimic din ştiinţa celor din afară.

Singurii care fac ceva ca să schimbe această stare de lucruri au fost şi sunt reprezentanţii noştri de la marile întreceri. Da, schiul românesc este lipsit de valoare, dar schiorii aceştia sunt cei care încearcă evadarea din sistem. Ei chiar au valoare, ce nu e deloc mică. Şi fiindcă există o mare confuzie în privinţa lucrurilor care le sunt accesibile, şi a performanţelor pe care le reuşesc în vitregia de la noi, le voi dedica o serie de articole, începând cu Raluca Ciocănel, şi încheind cu Ania Caill, trecând între ele şi pe la băieţi, dar şi pe la alte tinere speranţe.

Publicitate

23 de păreri la “Schiorii noştri, singurele luminiţe în bezna schiului alpin românesc

  1. Frumos comentariul…sumbru viitorul…acest sport poate fi dezvoltat doar dand dovada de interes si existand o baza materiala la nivel european…nu vad sa se intample asta…e mai misto sa fii smeker, sa delapidezi statul si sa bagi banul in buzunar, e mai misto sa te duci la sala sa iti umfli muschii si sa dai bine pe plaja vara…adevarul este ca skiul este si va ramane un sport de nisa in tara noastra…unde se practica fotbalul, fitness si delapidatul…

  2. Probabil ca a venit timpul sa se faca si la noi ca in alte parti ale lumii – se aduc antrenori din alta tara, cu rxperienta, care sa pregateasca atat sportivii cat si antrenori bastinasi. Asa, poate peste ani vom ave si noi concurenti macar in primi 30!!!
    .

    • De adus antrenori nu este greu, dar cine sa-i plateasca? Cluburile nu au bani, sponsori nu sunt (legea nu este incurajatoare sponsorizarii), iar noi parintii cheltuim banii pe echipament, deplasari, etc.

    • Unele cluburi nu au bani, altele sunt obligate de conjuncturi sa ii arunce in buzunarele prietenilor politicienilor, cumparand echipament la preturi de pana la 10 ori mai mari decat e nevoie.

      Sponsori, chiar si in conditiile legislative actuale s-ar gasi. Dar trebuie umblat, vorbit, negociat mult pentru fiecare dintre ei, si stiinta aceasta lipseste si ea la noi. Din pacate. Schiorii au enorm de multe lucruri de oferit la schimb. Imi pare rau ca nu am date statistice, dar judecand dupa cat de multe cunostinte il practica, si dupa cat de multi romani sunt pe partiile din Austria, cred ca este unul dintre cele mai populare sporturi din Romania. Sigur in top5, iar estimarile mele il urca mult mai sus.

      Stiu ca unii dintre schiori provin din familii care nu isi permit cheltuielile pe care le pretinde schiul. Dar exista si familii care si-ar permite sa acopere partial costurile unui antrenor strain. Tanar, fara nume, caci sansele sunt sa se dedice meseriei chiar mai mult decat unul faimos.

      Multa lume nu cunoaste de fapt cat costa un antrenament decent in vest. Sigur, se poate da peste cineva care cere 500 de euro pe zi, dar astea sunt exceptiile. Acum vreo 5 ani m-am uitat de exemplu la taxa de scolarizare pentru copiii straini inscrisi la Liceul de schi Stams, si era 700 de euro, incluzand costul internatului. In State sunt o gramada de universitati pentru care concureaza schiori din Europa, recrutati direct de la scolile de schi. Banuiesc ca li se ofera burse, desi n-as putea baga mana in foc. Ce vreau sa spun este ca exista solutii. Trebuie cautate si incercate.

  3. Interesant articolul! Si din pacate un articol care te intristeaza. Mai acum cateva luni am incercat sa vad care sunt skiorii romani participanti in cupa mondiala. Pe pagina federatiei nu gasesti absolut nimic (este in constructie). Am reusit sa-l gasesc pe fb pe Ionut Achiriloaie. Il urmaresc. Si ma bucur cand vad ca participa. Urmaresc toate competitiile de schi alpin din cupa mondiala pe eurosport (exista o aplicatie pt mobil care transfera in calendarul telef orele de incepere a tuturor curselor incepand cu Soelden si terminand anul asta cu Aspen) si-mi pare rau ca nu avem participanti (cu una, doua exceptii). Slovenia a ajuns foarte sus, Slovacia, Marea Britanie! si noi nu. O sa mi se spuna ca slovenii au munti. Si noi avem. Nu asa mari dar avem o baza de selectie mult mai mare. Slovacia? Nu e nici mai bogata nici cu munti mai multi. Dar cred ca fac ceva in directia acestui sport. Nu ma pricep si sincer nu m-am gandit ca problema sunt antrenorii. Se prea poate. Eu credeam ca este lipsa banilor. A sponsorizarilor. Ma uimeste faptul ca multi sponsori vin la handbal de exemplu, dar in ski nu vine nimeni. Sunt foarte multi romani care merg impreuna cu copii in vest la ski. Acesti copii ar putea sa fie cei care cer produsele pe care le vad „pe” skiorii romani. Am vazut pe net ca bugetul federatiei este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut. Iar anul viitor este olimpiada de iarna. Mai este si mizeria (cu riscul de a supara multa lume) din statiunile montane din Romania. Lipsa infrastructurii din aceste statiuni. Eu cred ca atragerea de sponsori cu greutate si cu vizibilitate ar fi un lucru extraordinar pt skiul romanesc, pentru pustii de azi care ar avea si altfel de modele in afara fotbalistilor (nu ca nu ma uit la fotbal).

    • Banii sunt principala problema la care se adauga lipsa interesului mediului de afaceri in a sponsoriza. Daca ai bani poti aduce si antrenori. Achiriloaie, Barbu si toti ceilalti fac acest sport pe banii lor, aportul FRSB este unul nesemnificativ.

  4. Ma bucur mult ca incepeti sa va sesizati de problemele skiului Alpin din Romania. Pe linga bani si antrenori este nevoie de o infrastructura care sa inceapa cu cei de la Federatia de Ski. Exist bani de care skiorii nostri ar putea beneficia acordati de Federatia International sau de Comitetul Olympic. Din pacate singurul om care s-a zbatut pentru skiul Roman a fost domnul Sava Stefan fostul secretar al Federatia. Cum a mentionat Emil, skiul este practicat numai pe cont propriu, de cei care au pasiune si bani. Romanii au talent, antrenorii au suflet. O sugestie: sa se creeze parteri la nivel de cluburi cu alte tari si/sau la nivel national acelasi lucru.
    Eu antrenez la un club in America, statul New Hampshire, under tocmai am venit de la Campion ate. ~400 de copii intre 10 si 11 ani au participat:~ 200 in Finale si ~200 in Campionate. Skiul este un sport scump . Sunt curioasa sa aud citi sportivi avem per total in acest sport.
    Pentru cei care vor sa se antreneze cu Alex Barbu Si copii din america, vara aceasta, veniti cu noi in Franta.
    https://sites.google.com/site/teamexcelski/

  5. Lasa duduie vrajeala asta nu face tu reclama de pe acum la JO in favoarea concurentilor romani care se inghesuie sa mearga acolo degeaba pe banii poporului ! Dupa ce ca in cupa mondiala s-au facut de rasul lumii cu locuri ocupate peste numerele 40, acuma apari tu sa ne povestesti ce urmeaza: incompetenta ! Ce te apuci tu sa lauzi romanu care abea a mers la Kitzbuhel pana jos cu viteza de schior amator ! si ca a ajuns jos ! vai de mine, ce performanta: a fost primu roman care a ajuns jos ! te rade si cutzu ! oricare amator ajunge jos cu 10 secunde intarziere ! poftim ? cine sunt eu? profesorul, care schiaza de vreo 40 ani ! cu experienta in schi mai multa ca voi ! stai linistita duduie acolo la Hinterstoder ca te-am vazut anul trecut cum schiezi, esti pe dinafara cu sportul asta si mai si comentezi ! ne crezi prosti ? crezi ca noi nu stim sa citim ski racing si trebuie sa citim traducerile tale facute motamo ??!! Esti plina de greseli si barezi pe zi ce trece cu romanii in cupa mondiala ! Stai linistita ca nu iti ducem lipsa, si iti dam si lectii de ski daca vrei ! Cu Olimpiada poti sa o lasi mai incet nu te precipita ca iti spunem noi scorul de dinainte : ultimii 5 din coada vor exista romanii tai laudati doar de tine, si asta daca vor ajunge jos ! john al tau o sa ajunga ca el merge slow slow ca sa fie primul in istorie cum spui tu….mare rahat….ce se intampla…

    • Domnule profesor, cu tot respectul, eu nu am văzut nicio reclamă făcută sportivilor români în acest articol și chiar dacă această reclamă ar exista nu văd ce e rău în asta. Poate e așa cum spuneți, că sportivii români merg la concursuri unde se fac de râs, ”pe banii poporului”. Corect, însă vreau să vă întreb câți ”oficiali„ se perindă pe la toate concursurile? Și pe ce bani? Faptul că ”a lăudat românu care abea a mers la Kitzbuhel” nu mi se pare de condamnat. Deocamdată e singurul coborâtor care a bifat etapa asta, lamentabil, după cum spuneți, însă dacă avea un ”profesor” alături de el poate altul era rezultatul. Pe mine nu mă obligă nimeni să citesc acest blog în loc de ”ski racing”, este alegerea mea și o fac cu plăcere. A, și nu văd legătura între ”felul cum schiază” și ceea ce scrie autoarea articolului.
      Cu respect

    • „poftim ? cine sunt eu? profesorul, care schiaza de vreo 40 ani ! cu experienta in schi mai multa ca voi !”
      Hmmm, chiar nu pot sa-mi dau seama daca experienta despre care vorbiti v-a adus satisfactii sau v-a transformat intr-o persoana frustrata?! Afirmatia ca sunteti profesor ma sperie. Totusi sper ca nu sunteti profesor de schi alpin;Iar daca gresesc va rog sa-mi spuneti si mie numele acelui sportiv format de dumneavoastra care a atins performantele lui Achiriloaie (banuiesc ca pe el il criticati mai sus).
      Exista un astfel de sportiv in cariera dumnevoastra de profesor? Daca da, atunci cat % vi se datoreaza? Aaaa, scuzati-ma, tot dvs. spuneti ca Achiriloaie este primul in istoria romanilor care a ajuns jos. Deci ce va califica sa vorbiti asa de indarjit despre sportivii romani? Sunteti cumva profesor de „balacareala”? Sau sunteti vre-un profesor aciuit prin vre-o structura in schiul alpin care are acces la acele fonduri de care ar trebui sa beneficieze sportivii „romani care se inghesuie sa mearga acolo degeaba pe banii poporului” – si va este teama ca trebuie sa mai impartiti si cu altii?
      Sa va fie rusine ca ganditi asa despre ce acesti sportivi care si-au sacrificat copilaria pentru niste vise care acum poate incep sa se adevereasca. Stiti cum se spune:”Vulpea cand nu ajunge la struguri spune ca sunt acri” Noi ne mandrim cu acesti schiori „ultimii 5 din coada”, care sunt un exemplu pentru copii nostri!

  6. Pinguilde…raman la parerea mea…este un sport de nisa in Romania…sporturi de masa la noi in tara nu exista…nu exista bani, infrastructura si interes pentru sport in general.Intr-adevar, pentru ca este un sport frumos, este practicat de destui oameni in Romania, dar cum tu ai numai cunostiinte care skiaza…eu am doar vreo 2 care o fac…depinde in ce cercuri te invarti…tu esti mai norocoasa.

    • Iata, am ajuns si la schi ca in politica. Cum ne spunem o parere repede sare careva sa ne faca cu ou si cu otet. Pacat, am crezut ca cel putin comportamentul nostru sa fie unul sportiv.

  7. De unde comportament sportiv ?
    De la ” tovarasu’ ” profesor de schi ingrijorat de irosirea banilor „poporului ” ? Care ca si ” oricare amator ajunge jos cu 10 secunde intarziere ! „…

  8. Dan Iliescu…Of,un mare OF!!! din pacate esti pe langa fenomenul asta,nu sti cu ce se mananca dar ai vorbit cu vreo 2-3 sportivi si citezi din ce spun ei…pai daca sunt asa buni copiii nostrii propun sa se antreneze singuri pana se lanseaza si apoi sa faca pasul spre competitiile de afara,in felul acesta economiosim niste bani si eliminam antrenorii DEPASITI din Romania…nu este o regula ca un fost mare campion sa fie si un antrenor bun…sunt antrenori de talie mondiala care nici macar nu au facut sportul respectiv.De ce nu se apuca de antrenorat campionii care se lasa de schi sau care s-au lasat de putin timp??? pai cu orele de schi si taberele se castiga mult mai bine,infinit mai bine iti raspunde un om care a facut acest lucru din 91 pana in 2008 cand visul performantei a invins traiul linistit si indestulator al sportului de divertisment…Am obtinut intr-adevar rezultate remarcabile…nu eu o spun ci presa din brasov lumea schiului dar mi-am distrus familia sanatatea si am pierdut foarte multi bani,bani facuti cu scoala de schi si cu taberele…si atunci vine intrebarea a meritat acest sacrificiu??? eu cand am inceput sa antrenez am avut o singura intrebare pana unde pot urca cu sportivii crescuti de mine??? cand simt ca nu mai pot urca cu ei sigur ma opresc!!! spui ca e usor sa castigi in Romania…de ce nu cresti tu cativa copii si sa castigi macar un titlu cu ei sa vezi cum este,sau cei care dau in antrenorii din Romania si aici se stiu ei care sunt!!!!…sunt multi care sustin ca ne trebuie antrenori din vest sa faca treaba…perfect de-acord cu ce spuneti…eu as vrea sa vad un austriac sa vina la noi sa fie platit ca in vest merge si 2000 euro/luna dar sa antreneze in conditiile de romania…cu turisti pe partie,sa gateasca in cantonamente sa faca schiuri sa conduca masina sa faca medicatia la sportivi,sa repare jaloane sa care jaloane,sa-si puna masina proprie la bataie sa-si cumpere ceara si altele din banii proprii…daca termina un sezon imi rup carnetul de antrenor si ma duc sofer pe tir caci oricum intr-un sezon din sept pana in aprilie conduc cu sportivii mei cam 40-45 mii de KM.Eu cunosc cel putin 4 antrenori care pot face cerintelor asa zisilor sportivi care au valoare dar nu au antrenori…intrebarea este daca ei se vor apuca de antrenorat sau vor merge inainte cu orele si cu taberele unde e munca mai putina si bani mai multi??? Ma uit la sportivii nostri care au participat la Campionate mondiale si jocuri olimpice si nu vad pe nici unul din cei care s-au retras sa antreneze…de ce? pentru ca au vazut din fenomen toate lipsurile si toate neajunsurile si si-au dat seama ca pornesc la un razboi dinainte pierdut…eu sincer stau si ma minunez cum reusesc acesti minunati baieti si fete sa se califice singuri fara stafuri la JO si nu am decat cuvinte de lauda pentru ei..Bravo Jon bravo Alica,Bravo Mihnea,Bravo Raluca bravo Cail…nu mai priviti in urma si in tara…aici nu se poate face nimic ..aici suntem depasiti,incompetenti si nepregatiti…dar nu mai dati cu noroi in antrenorii din romania caci o sa va ramana mainile murdare,aduceti-va aminte de antrenorii depasiti de la noi care v-au sters la nas cand va curgeau mucii in gura si va puneau schiurile cand aveati bocancii cu zapada..a fi antrenor in romania e un moft o ambitie prostesca din care ai numai de pierdut…te hulesc cei din federatie te hulesc sportivii ajunsi pe-afara te hulesc parintii cu frustrari te hulesc ziaristii si iubitorii de schi.Dar oare numai antrenorii sunt de vina??? e usor sa spui unui boxer caruia ii legi ambele maini una de alta la spate ca refuza lupta!!!.
    Eu o sa-ti dau 4 nume de antrenori care ar face fata cu sportivii nostrii la marile competitii dar tu imi dai un nume de antrenor care injura copile??? eu sunt in fenomen si pot sa iti confirm sau sa infirm..si intrebarea e daca l-ai auzit tu sau tot din telefonul fara fir???…deci Cristea Florin,Barbu Sebastian,Olaru Mihai si Silaghi Andrei.
    P.S. schiul alpin e in moarte clinica este sustinut in acest moment doar de aparate dar nimeni dar mai ales „medicii” nu au curajul sa-l deconcteze si spuna STOP,sti bine la cine ma refer…pentru ca intr-un spital ai nevoie de un bolnav si nicidecum de un mort,

    • Salut Dan,
      Ti-am citit cu mare atentie articolul, sunt de acord cu ce scrii, dar vreau sa te rog sa-mi dai cateva amanunte despre cei patru antrenori pe care ii precizezi. Adica din ce localitati provin, unde ii pot gasi la o adica?
      As dori sa contactez macar unul dintre ei si sa vedem impreuna ce se mai poate indrepta……Parerea lor despre situatia actuala in schiul alpin si daca intrevad vre-o
      schimbare in viitorul apropiat.
      Iti multumesc anticipat, astept cu nerabdare raspunsul tau.

  9. Eu vreau sa reamintesc despre ce am zis in legatura cu „Regele”, adica Marcel Hirscher si iata s-a adeverit….Este cel mai bun la ora actuala in probele de slalom si slalom urias.
    Ca l-a mai invins Henrik la slalom sau Alexis la urias a fost pentru ca austriacul a mers cu prudenta, la acumulare de puncte, metoda ce l-a ajutat sa castige al saselea glob mare de Cristal consecutiv!?!?!?!??……Ce performanta uluitoare!!!!!! Nu cred ca voi mai apuca sa vad o asemenea realizare!?!? Este cu siguranta in galeria marilor sportivi ai tuturor timpurilor! BRAVO lui!
    Toti schiorii contemporani lui au ce invata de la el: seriozitate, modestie, tehnica desavarsita si o mare capacitate de a se adapta la situatiile intalnite in concursuri.
    Freddy, ce zici? Esti fanul lui!!!!…..

  10. Am citit toate comentariile de la cunoscatorii si mai putin cunoscatori ai schiului alpin romaneasc ce au postat mai sus parerile lor si as adauga:
    – sunt acum si au fost nu demult multi pierzatori in pariul cu marea performanta in schiul alpin; sportivi si sportivi deveniti antrenori la capitolul consacrati si din pacate o sumedenie de ratati si neaveniti in lumea asta frumoasa a schiului care au schilodit si o bruma de performanta cand aceasta rasarea din munca si talentul unora. In acest capitol ii regasim fara sa gresim pe fostii si actualii responsabili ai FRS, schiori parati care ne-au reprezentat la marile competitii si care au adus deservicii enorme acestui sport in Romania.
    – au incercat unii antrenorii, dupa modelul Kostelic si mai nou Stuhec, sa creasca schiori pe langa copiii lor, sa investeasca bani si munca peste puterea noastra de intelegere, dar i-au dus numai pana la un anumit nivel….Cand trebuia sa se implice si
    Federatia de specialitate cu pricepere si sponsori….totul s-a desumflat si din speranta a devenit dezamagire.Singura care a trecut peste acest aspect, facand o mutare castigatoare a fost Edith Miclos!!!……Dar cu o floare nu se face primavara!!!!!…..Rog cunoscatorii sa ma combata, dar cunoscatorii adevarati care au facut parte din sistem, nu cei care citesc presa de schi si au impresia ca le stiu pe toate!!!!….Va multumesc pentru rabdarea de a-mi citi parerile.

  11. Vladimir,nr lor de tel nu-mi permit sa ti le dau dar, primul e antrenor la Dinamo al doilea la lotul national de seniori,al treilea la Css Predeal si al patrulea la CSA Armata tot in Predeal.

    • Multumesc tare mult Dan, am sa-i caut in primul rand pe cei din Predeal. Sunt curios sa le aflu parerile despre starea actuala a schiului alpin in Romania. Cu drag, Vladimir.

  12. Salut,

    Sunt in perfect acord cu articolul tau si cu unele comentarii atasate, in special cu cele ale ANTRENORULUI Dan Iliescu. In Romania cine are un antrenor bun care isi da sufletul pentru copiii pe care-i antreneaza, care pune suflet in fiecare minut de cantonament, trebuie apreciat si ajutat sa duca mai departe ceea ce a inceput nu balacarit pe la colturi, chiar daca sportivii nostri nu sunt pe cele mai inalte podiumuri ale acestui sport. Acesti antrenori trebuie ajutati sa evolueze, sa-si mentina in permanenta nivelul tehnic ca sa poata sa adapteze antrenamentele la varsta, conditia schiorului si cerintele tehnice a competitiilor. Din pacate Romania se confrunta cu o perioada in care „cresc” monitorii ca si ciupercile dupa ploaie deoarece s-au prins ca din afacerea asta se pot face bani frumosi de la parintii cu dare de mana. Ce-i si mai rau ca majoritatea fac evaziune fiscala cum respira, prin taberele si cursurile pe care le organizeaza. (asta ii rau pentru ceilalti, prostii care platim taxe si impozite)
    Problema este ca nivelul de cunostinte in domeniu este foarte foarte redus la multi din marii monitori sau „antrenori” cum doresc sa se autointituleze nu au idee nici de unde se obtine titlul de antrenor si habar nu au ce se mananca antrenoratul.
    Din experienta proprie pot sa spun ca multi dintre ei nu doresc, (din cauza veniturilor pe care le storc de la parintii cu dare de mana dornici de performanta) sa se limiteze la monitorie, incercand sa creeze o aura de succes in jurul lor, prin succelele obtinute la concursurile pe sate, „calauzind” copiii spre performanta intr-un mod total eronat, fara sa aiba nici cea mai mica notiune de antrenorat, performanta sau multe altele legate de acest sport. Invatarea gresita a acestui sport in conditiile in care copilul chiar are talent, va reprezenta o munca de cosmar pentru un antrenor adevarat, care va trebui sa aiba foarte multa rabdare si multi nervi pentru a corecta bataia de joc a respectivilor monitori. Sunt exact in aceasta situatie si stiu cat trebuie sa traga si antrenorii si copiii care totusi doresc sa realizeze ceva in acest domeniu. Lipsa de experienta si alergatul dupa bani nu pot duce la performanta. Sunt cativa antrenori pe care i-am cunoscut si imi ridic palaria in fata lor, antrenori care incearca sa faca performanta in Romania. De ce trebuie sa-i balacarim cu comentarii jignitoare. Comentariul „D-lui profesor Popp” asa cum se autointituleaza este jignitor si odios si exprima exact incapacitatea lui de a performa. Nu as vrea sa fiu tatal copilului la care acest individ ii da lectii de schi. Sunt antrenori care prim renumeratia lor proasta, prin sacrificiul lor incearca sa faca ceva pentru acest sport. De ce nu se ajunge la performante mondiale? Pentru ca acest sport mai mult ca altele are nevoie de multa finantare, conditii de antrenament si posibilitatea selectarii de la varste mici a talentelor care sa fie impinse mai departe nu numai cu aportul parintilor, spre performanta. Stiti cat costa un cantonament in Austria sau Italia? Stiti care sunt sacrificiile antrenorilor si a copiilor in acelasi timp pentru a practica acest sport la un nivel macar apropiat de cel de afara? Stiti cat plateste Federatia Austriei si a Italiei pentru selectia si formarea unui schior? Dar cat plateste Federatia Romana stiti? Dar cluburile „de stat” stiti cati bani aloca acestui sport? Se doreste performanta? Asta nu se face cu stomacul gol, si nici in conditiile partiilor din Romania. Performanta nu se poate face in conditiile in care antrenorul trebuie sa fie tata, mama, psiholog, bucatar, preparator de schiuri, profesor de scoala si in final antrenor de schi.
    Dar pana una alta sper ca cei care mai inceraca sa faca performanta sa faca in primul rand performanta proprie ca antrenor iar cei care fac monitorie numai pentru bani sa se limiteze la acest lucru. As putea sa dau nenumarate exemple in acest domeniu si pro si contra dar cred ca se stiu ei fara asa-i amintesc in acest comentarie poate putin rautacios.

  13. Imi place tot ce ai scris Dan….Este asa de mult adevar ca imi vine sa urlu de necaz ca nu putem avea si noi schiori de performanta la cel mai inalt nivel!?!?!?!?….
    Scoala adevarata de antrenori profesori a fost la IEFS Bucuresti, acolo au profesat si au produs absolventi niste mari profesori, cunoscatori de tehnica, metodica si invatarea schiului in mod corect si profesionist. Este valabil si la alte discipline sportive.
    Sunt multe cazuri de profesori-antrenori care au avut si au Inca rezultate bune, dar din pacate la nivel de copii si juniori….Cand se face hopul cel mare la seniori trebuiesc alte conditii, materiale si de antrenament care sunt foarte costisitoare si greu de obtinut…..Sunt foarte necesare sprijin de la sponsori si de la federatia de resort. Aici stam noi romanii cel mai prost!!!!????….
    Poate daca mai crestem la capitolul economie, vom avea si conditii mai bune pentru schiul de performanta!
    Sa fim optimisti si sa speram….Speranta moare Ultima!
    Sa auzim de bine….

Comentariile nu sunt permise.