Fără surprize

Cu 5 minute întârziere, după ce vântul întețit față de orele dimineții i-a speriat pe organizatori cu rafalele într-atât încât aceștia au coborât startul, Cupa Mondială a pornit ieri la drum în Sölden.

© imago/GEPA pictures, GEPA/ Andreas Pranter

Cu o echipă care singură poate monopoliza tot top5 al slalomului uriaș feminin, antrenorul italian a marcat o primă manșă foarte dificilă, cu un traseu direct, care așezat pe cea mai abruptă pistă din circuitul feminin de slalom uriaș a tăiat din îndrăzneala tuturor în afară de Bassino & co.

Am pus-o pe Marta ca șefă, căci ea a fost cea mai impresionantă pe abrupt, unde a ajuns la un avantaj de peste o jumătate de secundă față de coechipiera care a câștigat la final manșa. Dar spre deosebire de Manuela Mölgg (locul 1, 55’57”), Marta nu știe întotdeauna că e nevoie să dozeze riscul. După cum nici pe Sofia Goggia, a treia italiancă cu șanse la podium, o vară nu a putut s-o dezbare de minunatul (pentru privitor) obicei de a schia dincolo de limite. La final, diferența a fost că Marta și Sofia au ieșit de pe traseu, în vreme ce Manu a petrecut pauza dintre manșe în fruntea clasamentului.

În rest s-a schiat fie chinuit – Viktoria Rebensburg (3, +0’33”) a fost nemulțumită de multele erori micuțe pe care le-a presărat în încercarea de a strânge linia cât mai mult, fie frânat peste măsură – Mikaela Shiffrin (2, +0’12”) s-a salvat cu cel mai avâtat finiș pe lungul plat final, fie curat, dar prea defensiv pentru a avea un cuvânt de spus de pe podium, categorie la care au intrat printre altele Tina Weirather (5, +0’55”), Tessa Worley (6, +0’64”) și parțial Sara Hector (4, +0’35”).

Cele două surprize la start, Lindsey Vonn și Lara Gut, nu au arătat la fel de surprinzător și pe pistă. Lindsey a schiat prea prudent (locul 34, +3’31”), iar la Lara s-a văzut clar deficitul de antrenamente între porți (abandon după un abrupt în care nici un viraj nu a găsit-o pregătită).

***

În manșa secundă antrenorul elvețian le-a dat concurentelor și șanșa de a se bucura de schiatul în condițiile perfecte făcute posibile de iarna darnică sosită devreme pe ghețarul austriac Rettenbach. Alois Prenn a marcat un traseu mai ocolit, pe care mai multe fete au îndrăznit să accelereze.

Cu cel mai bun timp al manșei Bernadette Schild (locul 12, +1’70”) a bucurat cei 15000 de spectatori prezenți oficial la cursă urcând 14 poziții și pornind seria austriecelor care au ocupat locul de onoare aproape până la finalul manșei.

Stephanie Brunner (4, +0’71”) a plusat, schiind complet fără rețineri și bucurându-se de traseu. Ar fi prins podiumul dacă noul val, creat artificial la finalul abruptului pentru a da mai mult avânt în pasajul plat cu care se încheie pârtia din Sölden, nu ar fi dezechilibrat-o ușor. A terminat, la fel ca anul trecut, la un pas de premiante.

Pe traseul cu viraje accentuate, Tessa Worley (2, +0’14”) n-a mai ezitat și și-a pus în valoare tehnica excelentă, atacând traseul după fiecare întoarcere. Al doilea timp al manșei a plasat-o pe prima poziție provizorie cu un avantaj solid.

După ea au devenit vizibile șanțurile din jurul porților. Adversarele s-au chinuit cu denivelările. Melanie Meillard, care schiase chiar înaintea franțuzoaicei, n-a avut nici o șansă când trepidațiile i-au încrucișat schiurile și au trântit-o la pământ. Sara Hector a pierdut 5 poziții (9, +1’55”) fiindcă nu a reușit să preia controlul. Mikaela Shiffrin a greșit grav (5, +0’74”) într-o manșă ce n-a arătat deloc sigură. Manuela Mölgg n-a putut menține o linie de atac până la finalul abruptului, dar a salvat un loc pe podium (3, +0’53”). Doar Viktoria Rebensburg (locul 1, 1:55’20”) a luptat cu pista până la capăt, necedând mult teren în pofida obstacolelor întâlnite în fiecare viraj. La final a corectat și lipsa de avânt din plat ce o trăsese în jos în prima manșă și a încheiat, pe deplin meritat, triumfătoare.

Clasamentul primei manșe
Clasamentul final al etapei

Publicitate

O părere la “Fără surprize

Comentariile nu sunt permise.