Un traseu ușor, „prea ușor, ca o coborâre, in limbajul slalomiștilor” după cum a zis expertul orfilor, Thomas Sykora, i-a așteptat astăzi pe schiori în Levi și a nivelat valorile. Traseul a avut totuși o hachiță. Sau două, că s-a repetat. Platul de început are două valuri, iar astăzi sub ele au fost așezate porți „oarbe”, adică invizibile pentru schiori de pe traseu. Ba mai mult, sub primul val i-a așteptat o combinație verticală, pe care unii concurenți, aruncați de dâmb în direcția greșită, au trecut-o invers. Este regulamentar, dar de obicei costă timp.

Foto: V.Moilanen/AFP

Primul plecat în cursă, primul prins în capcană. Michael Matt, a făcut un ocol prea mare pentru terenul lipsit de înclinație și și-a micșorat șansele pentru al doilea podium consecutiv în Levi.

Când și Stefano Gross, și Marcel Hirscher au fost luați pe sus de același val, avertismentele antrenorilor plasați de-a lungul pistei au început să zboare spre schiorii aflați încă la start.

Felix Neureuther a profitat de aceste informații și a făcut o manșa perfectă. Pe care a tras frâna de mână spre final după cum aveau să-i arate adversarii imediat. Alexander Horoșilov, care din păcate a derapat pe schiul interior și a trebuit să facă un zig-zag lung pentru a rămâne pe traseu, ratând astfel calificarea în manșa a doua, a recuperat jumătate de secundă pe finalul plat. Aproape la fel de mult redusese mai devreme din întârziere și Henrik Kristoffersen, ce fusese nevoit să corecteze prin frânare intrarea prea directă pe abrupt.

Când și Daniel Yule a reușit aceeași performanță, Felix, postat la locul fruntașului a comentat hâtru, se pare că m-am oprit înainte de linia de sosire. Până la urmă s-a găsit și schiorul care să-l întreacă, nimeni altul decât minunea britanică din Kitz, Dave Ryding.

După primii trei piloți de încercare doar cei mai puțin experimentați au mai greșit la valuri din lungul pasaj plat de la început. Iar restul traseului fiind ușor aproape toată lumea a reușit timpi buni. Întârzierea de doar un pic peste o secundă și jumătate a ultimului schior calificat indică spre un traseu neinspirat în prima manșă. Dar menține cursa complet deschisă răsturnărilor în partea a doua a întrecerii, ce va începe în câteva momente (14:00).

Publicitate

4 păreri la “

 1. Bun venit schiului alpin in prim planul activitatii sportive la inceput de sezon!
  Si daca suntem la inceput, victima a globalizarii, sania „Circului Alb” s-a mutat in Laponia, acasa la Mos Craciun sa-i arate si lui si renilor din „ispravile” fetelor si baietilor cu clapari in picioare.

  Partia a fost usoara, cu obstacole artificial puse, pentru a ridica
  dificultatea si spectaculozitatea….dar
  ce puteai sa te astepti de la o partie departe de Alpi, la altitudine de200-400
  de metri. Ceva cam ca intre Campina si Comarnic, pe un deal cu zapada artificial!!!!!!……Dar sa nu luam nimic din
  meritele organizatorilor, frumusetea locurilor si mai ales prezenta renilor
  la linia de sosire.
  Dar sa nu omitem daruirea competitorilor, cam aceiasi protagonisti care au stralucit si in sezonul trecut. O singura remarca: Marcel nu este complet refacut; in rest toate bune si frumoase, ne auzim peste 2 saptamani la concursurile de peste ocean.
  Va salut cu drag, iubitori ai schiului alpin de performanta!

 2. Un slalom atipic, ciudat…dar totusi foarte tehnic. Imi pare rau ca Marcel a fost atat de bun in prima mansa…pentru ca speram la un top 6…dar a pierdut totul pe zona plata de la final…si daca ar fi fost complet refacut, nu ar fi castigat cursa…pur si simplu nu reuseste sa produca viteza pe zonele plate…as spune calcaiul lui Marcel(Ahile). Oricum, e clar ca s a intors la birou si s a pus pe treaba. Se va lupta pentru al saptelea glob mare de cristal, care eu cred ca anul asta va fi disputat de Pintu, Jansrud si Henrik. Cum am scris acum 2 saptamani, Felix va face o figura frumoasa anul acesta…deja lucreaza la asta…la naiba cu zonele plate Marcel 😋!

  • Daca e sa ne uitam la platul facut de Marcel la startul primei manse, n-as zice ca sta chiar asa de rau. In ambele manse a fost lent la final, pentru un schior de talia lui asta indica cu claritate spre lipsa de antrenamente. Dupa cum am scris in avancronica a fost pe zapada 4 zile, toate chinuite, inainte de a ajunge in Finlanda.

 3. Bine zici Alin!….Marcel e slalomist de forta, pe partii grele, inclinate, unde se pune problema de tehnica desavarsita.
  Asta a fost o partie mai de….dama; ei stiau ce-i asteapta, dar s-a potrivit numai pentru cativa: vezi veteranii francezi, Grange si Lizeroux, Manfred Moelg, Felix
  si altii fac parte din categoria „slalomisti de salon”, eleganti, tehnica rafinata frumoasa la ochi…..ceilalti, titanii i-as numi se potrivesc la altfel de partii….
  Dar, sezonul e lung, vom avea si JO si cu siguranta si spectacole pe cinste!!!…

Comentariile nu sunt permise.