Iarna Viktoriei Rebensburg?

E cu siguranță prea devreme pentru anunțuri de acest gen, dar după trei manșe foarte bune în acest sezon nu sunt probabil singura impresionată profund de schioara germană. În Killington, Viki (58’39’’) conduce la pauza uriașului aproape confortabil. Doar Mikaela Shiffrin (+0’26’’) a rămas la mai puțin de o jumătate de secundă în spatele nemțoaice. Podiumul provizoriu este completat de cea mai constantă italiancă la acest început de sezon, Manuela Mölgg (+0’57’’).

Foto: GEPA Pictures

Dacă anul trecut, în timpul uceniciei la televiziunea austriacă, Nicole Hosp a prezentat doar câteva curse selectate, de anul acesta și-a luat în primire postul de expertă full-time la escalele tehnice din circuitul feminin. Neimpresionată de prima apariție a stațiunii americane în calendarul sezonului trecut, urmărită pe micul ecran, odată ajunsă la fața locului, Niki și-a remodelat opinia.

Killington n-o fi Sölden, dar nici ușor nu e. Două abrupturi, unul mai scurt la început, apoi unul lung, de pe care se ajunge direct în zona de sosire, legate de un pasaj de trecere presărat de foarte multe dâmburi. Puzderie de probleme variate date spre rezolvare schioarelor, carevasăzică.

Mental e mult mai ușor să ataci un abrupt scurt. Vezi unde se termină, poți încerca atacul în fiecare viraj. Dacă însă e lung, fiecare poartă suplimentară are potențial catastrofic, căci pe traseele mai curbate de pe pantele înclinate nu e loc de ajustat linia după derapări. Și iac-așa, deși multe cutezătoare au îndrăznit să se măsoare cu Viki imediat după start, pe a doua jumătate a traseului majoritatea au tras frâna de mână. Sau au căzut. Ca Sara Hector, care până cu câteva porți înainte de finiș fusese cea mai serioasă candidată la completat podimul în spatele duoului fruntaș.

Eva-Maria Brem a deschis manșa schiind ca în manualul schioarelor cuminți și proaspăt revenite după accidentări serioase. Fără greșeli, dar și fără risc. A încheiat fericită că a absolvit cu bine prima încercare a sezonului. Avea să se califice fără probleme.

Am fost invitați apoi să urmărim duelul fruntașelor disciplinei. Diferență optică uriașă. Tessa Worley (locul 5; +0’75’’) a pornit atacând și trăsâd curbe perfecte. Până după intrarea pe al doilea abrupt. O nesiguranță mică a scos-o din ritm și de acolo a muncit pentru a sta pe linia ideală, pe care a mai pierdut-o o dată după o nouă dezechilibrare. Avantajul de doar o secundă și jumătate a fost indicație suficientă că urma să fie curând întrecută serios.

Până iarna aceasta nu am reușit să înțeleg cum rămâne Viktoria Rebensburg pe traseu. Cu schiurile mult înaintea corpului, ar fi trebuit s-o vedem depășită de acestea de multe ori. Dar, la fel ca Bode Miller, Viki a găsit o cale de a sfida gravitația și inerția. Numai că stilul acesta nu e cel mai stabil din lume. O dezechilibrare ici, o redresare mai jos, poziția corpului i-a adăugat uneori balast la timpul final. Interesant este că ea e convinsă că nu și-a schimbat stilul. Dar poziția pe schiuri e evident mai aplecată spre înainte. Stabilă, fără să tragă frână, nemțoaica a făcut azi o manșă extrem de apropiată de perfecțiune.

Am așteptat cu sufletul la gură pachetul de italience. Și m-am dezumflat rapid. Sofia Goggia (8; +1’30’’) și-a lăsat nebunia în camera de hotel. Poate ca urmare a ușoarei accidentări suferită la căzătura din Sölden. Marta Bassino (7; +1’18’’) însă nu mai are scuza aceasta. Ea a fost sănătoasă în ultima lună. Poate traseul mai strâns decât în manșa de debut s-o fi incomodat. Sau a scos-o din ritm frâna pusă după ce un dâmb a vrut s-o trimită în direcția greșită. În schimb Federica Brignone (6; +0’79’’), de la care nu așteptam nimic, căci ce poți pretinde după câteva luni petrecute pe uscat, a schiat fără greșeală și cu un calm care i-a mascat atacul.

Infiltrată de uneltirile tragerii la sorți între italience, Mikaela Shiffrin și-a arătat clasa pentru prima dată în acest sezon. Să nu uităm, locul secund din Levi reprezintă un eșec. Bine înfofolită, deși temperatura a fost pe plus – să fie răcită? – fata pentru care peste 10000 de americani s-au adunat azi la baza pârtiei a pornit ca de obicei. Visătoare. Cele 3 zecimi întârziere acumulate pe primul abrupt sunt cele care au despărțit-o la final de primul loc. A recuperat câteva sutimi pe fiecare din pasajele celei de-a doua jumătăți a manșei, dar pe Viki n-a mai ajuns-o.

Stephanie Brunner și Manuela Mölgg sunt colege de grupă valorică. Dar austriaca a avut noroc la tragerea la sorți și a tras cel mai bun loz (8), în vreme e rândul italiencei a venit abia la finalul grupei, când, după evoluții medii, mă gândeam deja că manșa e decisă la vârf.

Brunner (4; +0’65’’) este fata cu cel mai apropiat stil de al băieților. Emană forță și agresivitate pe tot parcursul. Posibil și ca urmare a antrenamentelor cu băieții. Anul acesta, rămasă singura sănătoasă din grupa ei de antrenament, și-a găsit tovarăși la Manuel Feller&co. Pe abrupturi a fost mai rapidă decât Viki. Dar atacul acesta permanent aduce la schiorii aflați la început de carieră și multe erori. Doar una, dar mare, a avut Stephi, fiind trasă în larg spre final și lansându-se spre linia de finiș dintr-o poziție dezechilibrată.

De eroarea aceasta a profitat Manu Mölgg. Solidă, atacând fără compromisuri la început, și-a creat un avantaj care a putut apoi amortiza mica eroare când un val a lansat-o într-un zbor scurt la intrarea pe abruptul final. Sigur, dominatoarele cursei n-au fost în pericol, dar a prins al doilea podium provizoriu consecutiv. În pauza din Sölden, petrecută ca lideră, spunea (râzând) că dacă o ține tot așa și restul sezonului, vrea nu vrea, va trebui să continue schiul competițional. Totuși nu cred că locul 3 de azi îi va pune schiurile în cui.

Mențiuni speciale primesc astăzi Lara Gut (12; +1’70’’), în evident progres, chiar dacă încă nu poate lega virajele la fel de frumos ca înainte de accidentare, și Alexandra Tilley, schioara britanică ajunsă pe locul 9 (+1’59’’)! Alex a schiat fără complexe, foarte relaxată și în același timp fără să lase să-i scape scopul cursei din atenție. La final nu i-a venit să-și creadă ochilor. Va urma o manșă secundă mult mai dificilă pentru ea (20:00).

Publicitate

O părere la “Iarna Viktoriei Rebensburg?

Comentariile nu sunt permise.