Revenirea Mikăi

Spre bucuria ei și a spectatorilor veniți din nou cu miile, Mikaela Shiffrin (49’57’’) a ridicat ștacheta primei manșe a slalomului din Killington atât de sus încât de-abia poate fi zărită, darmite atinsă de adversare. De fapt doar Wendy Holdener (+0’89’’) poate că o ghicește undeva foarte sus. Restul fetelor au peste o secundă întârziere, și sunt conduse de Bernadette Schild (+1’29’’). Mai mult decât atât, doar alte trei slalomiste vor porni în manșa a doua cu un handicap sub două secunde.

Vreme tare urâtă astăzi în Killington, cu mult vânt bătând în rafale împotriva schioarelor. De aici și chinul pe care l-am văzut în viraje, cu enorm de multe evoluții lipsite de cursivitate. E drept că vântul a bătut neregulat și n-au fost două concurente care să aibă parte de condiții identice. Dar e dificil de imaginat că vântul s-a îmblânzit subit la cursa Mikaelei Shiffrin pornind din nou să sufle cu putere de îndată ce a trecut ea linia de sosire.

Mai degrabă americanca a făcut cel mai bine abstracție de ce i-a pus natura împotrivă și a schiat așa cum ar fi făcut-o pe soare. „O manșă perfectă?” a întrebat-o reporterul ORF. După câteva scrâșnete de împotrivire, Mika a găsit compromisul: „să zicem că a fost una cu adevărat bună”. E un detaliu important. Într-atât de neiertătoare este americanca cu ea însăși și asta explică parțial dominația severă din ultimii ani. Pe de altă parte ne ajută și să înțelegem cât de tare au ros-o „eșecurile” primelor etape ale sezonului.

Înaintea ei o văzusem deja pe Petra Vlhova (locul 5; +1’45’’), învingătoarea din prima etapă, și am avut astfel un etalon foarte clar. Slovaca n-a arătat nici o clipă confortabil. A plecat forțând, iar terenul plat a penalizat-o și abia la final a reușit să se apropie de Frida Hansdotter (4; +1’40), care făcuse o manșă curată, chiar dacă nu la fel de vioaie cum ne-a obișnuit.

Bernadette Schild, următoarea schioară, s-a mirat văzând că are timpul verde. Nu se simțise agresivă. Nici n-a fost. Și totuși o întrecuse pe Petra cea impresionantă în Levi. Dar după cum a zis chiar ea „am schiat relaxată și uite-mă în față”.

Wendy Holdener a pornit foarte bine. La al doilea intermediar a fost chiar înaintea Mikaelei. Dar până la urmă vitregiile naturii au convins-o să ia o poziție defensivă și așa a pierdut masiv timp pe abrupt. Totuși nu față de pluton, căci dacă n-ar exista Mika ar avea șanse să domine disciplina foarte convingător.

Inima m-a (sau ne-a) durut când cu șapte porți înainte de finiș Melanie Meillard a călcat una, și a oprit singura evoluție pe măsura colegei Wendy. Și așa s-a spus povestea primei jumătăți a slalomului de astăzi, care se va depăna mai departe începând cu ora 19:00.

Clasamentul primei manșe