Weekend cu adrenalină

Lake Louise (Canada)
Vineri, 1 decembrie, DH feminin: 21:30
Sâmbătă, 2 decembrie, DH feminin: 21:30
Duminică, 3 decembrie, SG feminin: 20:00
Beaver Creek (SUA)
Vineri, 1 decembrie,  SG masculin: 19:45
Sâmbătă, 2 decembrie, DH masculin: 20:00
Duminică, 3 decembrie, GS masculin: 18:45 / 21:45
Televizare: 
Pe Eurosport 1 HD toate cursele, pe Eurosport 1 toate în afară de coborârea din Beaver Creek

.
După cum vedeți, de astăzi până duminică seara ne așteaptă nu mai puțin de cinci curse de viteză, plus primul slalom uriaș al sezonului masculin, după ce cel din Sölden a fost anulat.

În vreme ce pentru cursa tehnică a băieților este dificil de pronosticat cine este în formă acum, la coborâre avem indicațiile oferite de antrenamentele oficiale. Aș spune că Matthias Mayer este favoritul cel mare. Austriacul a fost singurul cronometrat între primii 4 la ambele antrenamente, iar pe cel de ieri l-a câștigat detașat. Atenție însă la Beat Feuz, care la antrenamente nu forțează niciodată, iar ieri a scos al doilea timp. Francezii au impresionat în grup. Dintre ei se profilează ca favorit Adrien Theaux, învingător la primul antrenament și care, sunt convinsă, nu se va lăsa până nu îi va putea dedica un succes celui mai bun prieten al său, David Poisson.

Desigur Peter Fill, norvegienii  cu Kjetil Jansrud în frunte, precum și câțiva austrieci (Reichelt, Kriechmayer, Franz), au șanse la podiumuri. Nu numai la coborâre, ci și astăzi, la super-G. Despre Matthias Mayer se spune că la această disciplină ar merge și mai bine decât la coborâre. Problema lui este locul în clasamentul (celor aflați la start) pe baza cărora se alocă numerele de start. Este al zecelea, deci la fiecare cursă îi rămâne un singur număr de ales, și anume numărul 1. Atunci când traseul are capcane, un dezavantaj hotărâtor, după cum am văzut deja în Lake Louise.

Ionică Achiriloaie va fi din nou la start, la a doua sa descindere pe Birds of Prey. Timpii de la antrenament, deși sub ce a arătat deja în alte curse de Cupă Mondială indică un progres față de prestația de la Campionatele Mondiale de acum 3 sezoane. Astăzi însă va fi dificil, căci super-G-ul rămâne disciplina lui mai șubredă. Baftă Ionică!

La uriașul de duminică, favorit principal este Alexis Pinturault. Francezul a primit acordul federației franceze să se antreneze cu o echipă a lui, după nevoi fie separat de restul colegilor, fie cu tehnicienii, fie cu viteziștii. Sunt curioasă dacă restructurarea va avea urmări în acest sezon.

Marcel Hirscher s-a antrenat în această perioadă, dar să nu uităm că are un decalaj de multe luni. Ar fi recuperabil ușor pe schiurile vechi. Problema lui este că n-a apucat să testeze deloc înainte de accidentare virajele cu rază mai mică. La primul antrenament la slalom uriaș din State, Marcel a înregistrat timpi la două secunde in spatele coechipierilor săi. Între timp a progresat, cu siguranță, dar e greu de crezut că poate ataca victoria. Pregătirea uriașului este motivul pentru care a decis să nu participe la super-uriaș, unde și-ar fi apărat titlul cucerit în urmă cu doi ani.

Revenind la uriaș, în ultimii șapte ani de competiții în Beaver Creek Marcel Hirscher a fost doar învingătorul de rezervă cu cele două victorii ale sale. Regele păsărilor de pradă a fost Ted Ligety, câștigător de cinci ori în Cupa Mondială și o dată la Campionatele Mondiale. Ted revine după o operație la coloană, care l-a împiedicat la ultimele sale apariții să atingă nivelul de excelență cu care ne obișnuise. Pregătirea a decurs normal și ar trebui să fie în formă. Mai ales că a devenit și el tătic, si am văzut la Felix Neurether (victorie în Levi) ce efecte are paternitatea asupra schiorilor talentați. Marele semn de întrebare din dreptul lui Ted, e starea sufletească. După Sölden și-a irosit energia căutâd conspirații.

Vorbind de Felix, spre tristețea generală, ghinionul s-a agățat de neamț acum o săptămână, când s-a accidentat la antrenamente. Are ligamentele încrucișate rupte. Dacă s-ar opera, ar pierde cu siguranță jocurile olimpice. A optat să aștepte, la fel cum face Carlo Janka. Nu sunt primii schiori care încearcă să găsească gloria olimpică cu ligamentele rupte. Pe drumul spre Soci, Lindsey Vonn și Veronika Zuzulova au avut aceeași tentativă. Ambele au trebuit să renunțe prematur, la prima încercare mai serioasă din Cupa Mondială. Căci măcar una-două curse înainte de JO tot trebuie să aibă în picioare pentru a ridica pretenții la medalii. Șansele sunt mici, dar le țin pumnii celor doi băieți să reușească ce-și propun.

***

Debutul fetelor în sezonul de viteză stă sub semnul puzderiei de reveniri după accidentări și al atacării recordului de victorii în Cupa Mondială de către Lindsey Vonn.
Americanca este în formă după cum o arată locul secund de la al doilea antrenament, iar faptul că a fost întrecută de Ester Ledecka, snowborderița cehă (campioană mondială și posesoare de globuri de cristal!!!) care va încerca să câștige medalii olimpice la sporturi diferite în Coreea de Sud, nu spune că îi va putea face viața grea și în astăzi. Lindsey se ridică în picioare pe pasajul pe care în cursă e cea mai rapidă: platul final. Amenințarea cea mai mare va veni de la Tina Weirather, câștigătoarea primului antrenament, și Elena Fanchini, care a terminat printre primele la ambele antrenamente.
Dintre revenite au impresionat Cornelia Hütter și Lara Gut. Printre fetele accidentate sezonul trecut și la start acum o regăsim și pe Edit Miklos. Îi ținem pumnii și îi urăm să fie ferită de probleme de sănătate.
Ania Caill lipsește fiindcă federația nu a înscris-o la cursă. Șicanele continuă și este incredibilă asemănarea cu ce au făcut aceleași persoane de la federație in urmă cu 8 ani, când au alungat-o pe Edit din echipa României.
Publicitate

5 păreri la “Weekend cu adrenalină

  1. Ce se intampla cu Ania?E o skioare de valoare si cu potential.Am citit comunicatul de la federatie.Chiar a facut scandal si s-a certat cu gaspar?Ar fi pacat sa pateasca ce a patit edit.

    As dori mai multe detalii pe surse daca aveti de unde.

    • Nu se stie. Chiar daca va merge, nu va reusi un rezultat pe masura potentialului, fiindca nu participa la cursele grele, cele care i-ar creste nivelul. E sabotata pur si simplu. Iar dupa JO, se vor bate in piept cei de la federatie, spunand ca ei ne-au zis ca n-are valoare.

Comentariile nu sunt permise.