Victorie în premieră pentru Vincent Kriechmayr

Austriecii au confirmat revenirea în elită, ocupând două din locurile podiumului la super-uriașul de aseară din Beaver Creak. Dar nu Hannes Reichelt (+0’33’’), cel mai de succes schior de SG din stațiunea americană (3 victorii de Cupă Mondială, 3 locuri 3, o medialie de aur la Campionatele Mondiale) a câștigat. El a fost doar al treilea. Cea mai înaltă treaptă a fost cucerită de această dată de Vincent Kriechmayr (1:09’71’’). Între cei doi s-a clasat cel mai bun schior al ultimilor 4 ani (trei globuri, două locuri secunde la final de sezon), și în același timp învingătorul etapei precedente, Kjetil Jansrud (+0’23’’).

Foto copyright: partieeeee.wordpress.com

În gondola ce urca spre stația de mijloc din Hinterstoder acum doi ani eram înghesuiți cinci oameni. În clipa în care se suise în ea cel aflat acum vis-a-vis, în cadrul cozii se stârnise rumoare și lumea, respectuoasă nu îndrăznise să îl urmeze. Se crease un gol și atunci, văzând-o ca pe o șansă foarte rară, l-am tras pe amicul cu care schiam de braț și am urcat în gondolă și noi. Chiar înainte să ajungă la punctul de închidere, doi adolescenți s-au năpustit și ei înăuntru, tot așa, dornici să nu rateze o întâlnire norocoasă. Ușile s-au închis și s-a lăsat o tăcere adâncă. Evident, aveam un elefant în mijlocul nostru. Care elefant zâmbea bonom.

Până la urmă unul din copii și-a luat inima în dinți și a cerut permisiunea să facă un selfie cu el. Cu zâmbetul pe care i-l știți de acum, căci și-a petrecut întreaga cursă de aseară pe scaunul de onoare, Vincent Kriechmayr a acceptat cu amabilitate. Gheața s-a spart și până sus a răspuns la întrebările noastre. Eu i-am pus întrebări tehnice, despre traseu, despre cum a decurs inspecția, dar și despre Ionică. Nu-l cunoștea încă. Participase doar la câteva antrenamente oficiale de Cupă Mondială. M-a întrebat câți ani are și când a auzit a clătinat sceptic din cap, convins că nu va ajunge pe podiumuri, dar fără să realizeze că la noi acum se clădește abia fundamentul performanței, și țelul lui Ionică este să ajungă într-o bună zi la puncte.

Amicul a coborât fermecat din gondolă. Vincent este o persoană extrem de plăcută. Pozitiv, senin, foarte abordabil, cucerește instantaneu. Te uiți la el și exclami: „ce om de treabă!” Și exact această bonomie mi s-a părut că l-a frânat în ultimii ani. Ca să învingi îți trebuie un pic de răutate. Iar asta îi lipsește total cojudețeanului meu (nu e de acolo, dar a crescut schiind chiar la Hinterstoder).

Dar după cum remarcasem deja în Lake Louise, Sepp Brunner, noul antrenor al echipei austriece, a stârnit un arțag interior în toți schiorii lui. Acum o săptămână, cu două locuri 9 în palmaresul celor două zile, după ce la precedentele vizite în Canada avea drept cea mai bună clasare (la coborâre) un loc 30, Vincent s-a declarat nemulțumit. A fost la fel de amabil și zâmbitor, dar ne-a zis că nu, nu e mulțumit. Iar ieri a schiat ca un om nemulțumit și care vrea mai mult.

Clasamentul final

Articol in curs de scriere

2 păreri la “Victorie în premieră pentru Vincent Kriechmayr

  1. „Eu i-am pus întrebări tehnice, despre traseu, despre cum a decurs inspecția, dar și despre Ionică. Nu-l cunoștea încă. Participase doar la câteva antrenamente oficiale de Cupă Mondială. M-a întrebat câți ani are și când a auzit a clătinat sceptic din cap, convins că nu va ajunge pe podiumuri, dar fără să realizeze că la noi acum se clădește abia fundamentul performanței, și țelul lui Ionică este să ajungă într-o bună zi la puncte.”

    Exista un sarb pe care il urmaresc de ceva vreme Vukicevic ii este numele – e cam de aceeasi varsta cu Ionica (2 ani mai tanar). Diferenta intre ei este enorma – sarbul asta chiar construieste ceva. Si a ajuns la puncte. Dar el a pornit de jos. stie unde ii este locul (chiar daca este vreo 200 de locuri peste Ionica) . E sarbul asta nu se duce la curse de ‘World Cup’ el schiaza la curse cu un nivel mai jos ‘FIS’ si obtine si puncte si isi pregateste intrarea in marea arena. Ionica crede ca poate construi o casa incepand cu etajul doi. Cineva trebuie sa ii explice ca acum el trebuie sa inceapa cu fundatia nu cu etajul doi. Oricum Ionica arata ca un sportiv plafonat care nu mai poate avansa in domeniul lui de activitate. Sunt elemente technice si atletice care ii lipsesc cu desavirsire lui Ionica. Ar fi bine daca s-ar interesa cat de mult costa antrenorul lui Vukicevic.

    • Sarbii au traditie la schi, au antrenori care stiu ce fac, este o cu totul alta situatie. Rezultatele lui Ionica reflecta starea schiului romanesc. Stacheta aceasta a fost la pamant un secol! Nimeni, absolut nimeni nu a incercat sa o ridice macar un centrimetru mai sus. Aceasta este starea de fapt. Ionica invata din mers. Progresul de anul trecut e semn clar ca nu greseste schiind la cel mai inalt nivel. Diferenta de dificultate e enorma. Un schior care face numai curse FIS nu va progresa mult. Pe de alta parte schiatul in curse FIS chiar aduce puncte care te urca in clasament. Ionica isi sacrifica acum clasamentul pentru a progresa mai mult.

      Plafonarea se atinge in momentul in care nu mai exista progres intr-o perioada indelungata. Dar in orice evolutie sunt normale si perioadele de stagnare, si cele de regres. Considerand saltul mare facut anul trecut, caci nu e de ici, de colo sa recuperezi cateva secunde fata de cei mai buni, ar trebui sa asteptam cel putin doua sezoane inainte de a-l declara plafonat.

Comentariile nu sunt permise.