Caravana albă merge mai departe

Din nou este lumea schiului în doliu. A murit de data aceasta un băiat de doar 17 ani, după un accident suferit în timpul unei curse de coborâre NorAm, echivalenta Cupei Europei de la noi. „Ce se întâmplă? Nu mai înțeleg nimic!” a postat Felix Neureuther, pe lângă cuvintele de condoleanțe pentru apropiații lui Max Burkhart, coechipier la clubul SC Partenkirchen. Aceeași senzție de lume întoarsă pe dos îi încearcă pe mulți și devine tot mai clar că e nevoie de o revoluție în domeniul siguranței schiorilor, mai ales, dar nu numai, la cursele de viteză.

Băiatul neamț, aflat la studii în State, a pierdut controlul în timpul cursei de marți din Lake Louise, pe aceeași pârtie pe care s-a concurat în ultimele două weekenduri în Cupa Mondială, dar pe un traseu scurtat. A fost transportat în stare critică la spitalul din Calgary, unde a murit miercuri. Fusese doar a cincea coborâre din carieră, și cursa avusese un singur antrenament. Poate că nu asta a cauzat accidentul, și totul a fost o întâmplare nefericită, dar FIS ar trebui să-și asume responsabilitatea și să regândească niște lucruri de bază. Dacă șirul nesfârșit de accidentări ale schiorilor mari și mici n-au stârnit nici o reacție, cele două decese în mai puțin de o lună ar trebui.

Dincolo de consternare și tristețe lumea schiului își vede însă mai departe de ale ei. Se apropie un nou weekend și asta înseamnă automat curse noi în Cupa Mondială.

St. Moritz (Elveția)
Vineri, 8 decembrie, AC feminin: 11:00 / 14:00
Sâmbătă, 9 decembrie, SG feminin: 11:45
Duminică, 10 decembrie, SG feminin: 11:30
Val d’Isere (Franța)
Sâmbătă, 9 decembrie, GS masculin: 10:30 / 13:30
Duminică, 10 decembrie, SL masculin: 10:30 / 13:30
Televizare: 
Pe Eurosport 1 HD toate cursele în afară de al doilea SG feminin
Pe Eurosport 1 la fel mai puțin manșa secundă a uriașului masculin
Pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD al doilea SG feminin

.

Fetele încep cu o combinată alpină, disciplină condamnată din păcate deja la dispariție. După cum atrag atenția jurnaliștii de schi, după epoci de dominație ale câte unei schioare (Tina Maze, Maria Höfl-Riesch) ultimele șapte curse ale disciplinei au avut șapte învingătoare diferite. Dar ultima a fost a Mikaelei Shiffrin, și după ce ne-a arătat deja în acest sezon, cinci podiumuri în șapte curse din toate disciplinele, niciodată mai jos de locul 5, americanca este marea favorită. Wendy Holdener, Michelle Gisin, Michaela Kirchgasser, sunt numele care vin în minte când ne gândim la celelalte locuri de pe podium, dar nu le-as exclude nici pe Federica Brignone sau Lara Gut.

Lara își va continua duelul cu Tina Weirather în următoarele două zile, la cursele de super-uriaș. Personal sunt curioasă dacă Lindsey Vonn va avea puterea să treacă peste multele ei căzături. Dacă da, atunci are șanse la podium, dar cred că este un mare dacă. Mikaela Shiffrin dorește desigur să închidă și capitolul victorii în toate disciplinele, deci va ataca super-uriașele foarte motivată. Printre favorite le mai avem pe Cornelia Hütter, Viktoria Rebensburg, Tessa Worley. Și ar cam fi vremea ca Sofia Goggia să-și revină.
***
La masculin, deși el ne spune să fim serioși și să nu credem că poate continua în același ritm, Marcel Hirscher este din nou favoritul principal la slalom uriaș. Mai ales că se schiază în Val d’Isere, pe pârtia pe care a învins și anii de dominație a lui Ted sau Alexis. Cei mai periculoși adversari sunt Henrik Kristoffersen, Stefan Luitz, Ted Ligety, Manuel Feller și Justin Murisier. Alexis Pinturault a avut o manșă secundă bună în Beaver Creek, dar trebuie să mai facă două pentru a convinge.
Slalomul este o afacere mult mai interesantă. Nu putem nici să luam băieții care au fost în frunte în Levi (oh Felix, ce tristă sunt), căci profilul pârtiei este cu totul altul.
Publicitate

O părere la “Caravana albă merge mai departe

Comentariile nu sunt permise.