Mika spre o nouă victorie

Așa cum nu ne așteptam, la jumătatea combinatei alpine din St. Moritz conduce Mikaela Shiffrin (42’53’’), urmată de Wendy Holdener (+0’39’’) și Michelle Gisin (+1’21’’).

Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Nu ne așteptam nu fiindcă n-am mai credita-o pe Mika cu o performanță puternică la slalom, ci deoarece în mod normal combinatele încep cu manșa rapidă. Ceața prezentă de dimineață în partea de sus a traseului a împiedicat însă o desfășurare normală a super-G-ului. S-a început așadar cu slalomul. Inițial s-a sperat că se va putea încheia cursa, dar ceața a persistat până după ora 2 locală, când s-a decis oprirea cursei și combinarea rezultatului de astăzi cu cel al super-uriașului special de mâine.

Lindsey Vonn povestea cu fetele (Ragnhild Mowinckel și Marta Bassino) că ea a prins o combinată care a început cu slalomul. „Câți ani aveai, a întrebat-o norvegianca?”. „Vreo 17”, a răspuns Lindsey și a completat „acum câțiva ani a fost, nu mulți”. Să nu facem așadar calculele. Dar a trecut ceva vreme de când s-au inversat manșele într-o combinată feminină.

Posibil ca și Julia Mancuso s-o fi prins. Jules a revenit astăzi în competiții după o pauză enorm de lungă, pricinuită de problemele cu șoldul (operat, dar nemairefăcut total). Evident că slalomul ei a arătat ruginit. Ea s-a bucurat totuși să fie din nou la start.

Slalomul a fost foarte scurt, dar nu neapărat ușor. Cel puțin nu pentru slalomiste. Sună paradoxal, dar a avut în partea superioară câteva porți dificil de trecut în plin atac. Wendy a boxat acolo un fanion peste schiuri, Mika s-a bâlbâit, Petra Vlhova (locul 4; +1’29’’) aproape s-a oprit, contrând puternic finalurile virajelor, iar Michaela Kirchgasser a ieșit cu totul dintre porți. Revenirea a fost neregulamentară (ar fi trebuit să urce la poarta ratată) și a fost la final descalificată, deși a trecut linia de sosire.

Pentru viteziste nu a fost la fel de dificil, căci lor nu le-a trecut prin cap să accelereze între acele porți. Dintre ele a surprins plăcut Ramona Siebenhofer (5; +1’30’’). Austriaca a refuzat la antrenemente să facă multe manșe de slalom, de teamă să nu-și piardă elanul de vitezistă. Și totuși ce sprintene îi sunt picioarele! Nici coechipiera ei, Elisabeth Kappaurer (6; +1’33’’), care a impresionat deja la slalom uriaș în acest sezon, nu s-a lăsat mult mai prejos. Poate o văd antrenorii și îi oferă un loc de start și la slalomurile speciale de acum înainte.

Federica Brignone (7; +1’43’’), favorită judecând după rezultatele sezonului trecut, a prins ritmul târziu. E greu de crezut că va putea recupera diferența față de Mika în manșa de mâine. În Lake Louise americanca a fost a cincea, cot la cot cu specialistele, Fede nu e tocmai o super-uriașă, iar Mika va fi avantajată și de un număr de start mai bun (5 față de 17).

Fugim cu privirea în jos pe lista rezultatelor căutând specialistele de mâine. Ramona e clar cea mai bine poziționată. Apoi urmează Marta Bassino (13; +1’97’’). Mare întârzierea. Pentru celelalte favorite de mâine, Sofia Goggia (+2’61’’), Lara Gut (+2’81’’), Lindsey Vonn (+3’33’’) putem spune deja că e imposibil de recuperat.

Așadar, Mikaela Shiffrin și Michelle Gisin, slalomiste convertite recent în viteziste, dacă nu fac prostii mari, au un podium asigurat. Wendy ne-a arătat de atâtea ori deja că poate schia foarte bine la super-uriaș, și la o manșă specială pentru combinată, aș paria și pe ea. Dar cu toate specialistele la start pentru cursa lor, elvețianca va avea un număr de concurs mare (31). E dificil de estimat ce va putea face cu el.

Later edit: După negocieri și multe răzgândiri, combinata a fost anulată din pricina vremii.

Clasamentul manșei de slalom

2 păreri la “Mika spre o nouă victorie

  1. Ce plăcere să citești un comentariu despre schi, atât de documentat și de bine scris! Și sunt toate la fel! Bravo!!

Comentariile nu sunt permise.