Voi continua să progresez

La toate cursele de la moartea lui David Poisson încoace, schiorii francezi au alergat după o victorie pe care să i-o dedice. Nu că ar folosi la ceva, dar probabil Caillou însuși asta și-ar fi dorit de la colegi. Să câștige în numele lui. Și deși Adrien Theaux a dat totul în patru curse de viteză, cel mai bun francez din ultimii ani a ajuns primul la victorie. Alexis Pinturault (1:51’18’’) a putut sâmbătă în sfârșit să dedice locul întâi la uriaș colegului dispărut. I-au fost alături pe podium Stefan Luitz (+0’28’’), care are acum jumătate din podiumurile din palmares în Val d’Isere, și Marcel Hirscher (+0’54’’).

Foto: Alessandro Trovati/AP

N-a fost totuși ușor de la început pentru Pintu. După prima manșă se afla abia pe trei. O manșă cumplită, după care mulți schiori au fost tentați să spună că aceasta a fost încercarea supremă din stațiunea franceză, care este la rândul ei încercarea supremă din circuitul masculin de slalom uriaș. „Gheață, care apoi dă în zăpadă agresivă, urmată de zăpadă pudră, toate aceastea în condiții de vizibilitate nulă”, avea să descrie Pintu condițiile dure la festivitatea de premiere.

Vizibilitatea a fost de fapt lucrul de care s-au plâns cel mai mult schiorii în prima manșă. Cu cerul înnorat, ba chiar cu câțiva fulgi încercând să continue treaba începută de iarnă în noaptea precedentă, a fost imposibil să se distingă locurile în care suprafața și-a schimbat caracteristicile, dar și micile valuri de pe traseul foarte strâns marcat de către antrenorul norvegian. Într-atât de dificil a arătat încă de la recunoaștere, încât Fritz Dopfer a ales să nu-și chinuie oasele, care încă se plâng la solicitare, după fracturile suferite iarna trecută. Iar apoi lista abandonurilor a inclus nume sonore, precum cel al vice-campionului mondial Roland Leitinger, al veteranului suedez Andre Myhrer sau al noii stele elvețiene Loic Meillard.

Vincent Jay, președintele clubului din Val d’Isere și din această poziție principal organizator, anunțase încă de vineri o fereastră de vreme bună pentru sâmbătă. „Cu puțin noroc, în timpul manșei a doua a uriașului”. Iar norocul i-a făcut pe plac, spre ușurarea schiorilor care în partea a doua a întrecerii au avut soare.

Dispoziția de atac s-a schimbat drastic și am văzut manșe dinamice pe traseul mai direct marcat de antrenorul italian.

Articol în curs de scriere