Absconsele influențe ale banilor

Vineri după ce nu s-a putut ține manșa de super-G a combinatei, juriul FIS a decis să considere super-uriașul de sâmbătă de două ori. Ca întrecere de sine stătătoare, dar și ca manșă secundă pentru combinată. Echipele au fost anunțate și totul a părut decis. Atâta doar că au intervenit organizatorii/sponsorii.

Cum? Să dăm premii duble pentru o singură cursă? În nici un caz, au spus ei și au rămas pe poziții toată după amiaza. În joc este de fapt ce primesc acești organizatori pentru toți banii (foarte mulți, de obicei o etapă de Cupă Mondială înghite peste un milion de euro) investiți: reclama. Mai precis, reclama televizată. Și de asta s-au plâns ei. Sunt privați de o cursă transmisă de televiziuni, dar li se cere să plătească aceeași sumă. În realitate ar fi fost privați doar de o jumătate de cursă.

Presupun că cei de la FIS au fost foarte supărați de toată treaba aceasta. Desfășurarea evenimentelor indică acest lucru. La ședința tehnică de vineri seara au fost obligați să anunțe că SG-ul de a doua nu va conta pentru combinată. Dar nu s-au dat bătuți, ci au continuat negocierile. La urma urmelor fetele și echipele lor lucraseră deja, și nu în condiții ușoare. Spre miezul nopții se pare că organizatorii au bătut în retragere. Așadar la 11 noaptea (după informațiile mele), echipele au primit un sms care zicea, stați așa că s-ar putea să terminăm și combinata, aflăm mai multe mâine. Și atunci o parte din fete (slalomistele care nu aveau de gând să facă și super-G-urile) s-au trezit sâmbătă dimineața și au rămas în așteptare. Unele la hotel, altele chiar pe pistă.

Dar organizatorii n-au putut fi înduplecați atât de ușor. Super-G-ul a fost unul special și atât. Însă negociatorii de la FIS sesizaseră deja că sunt pe cale să îi convingă și au continuat asaltul diplomatic. Cu succes deplin de această dată. Organizatorii au fost de acord să considere super-G-ul de duminică și pentru combinată. Cu o hachiță. O cursă nu se poate ține regulamentar la două zile distanță. Deci s-a reprorgamat și manșa de slalom, pentru duminică după super-G și după manșa a doua a slalomului din Val d’Isere. E vorba de televizare, v-am zis doar.

Apoi duminică a venit șarpele de ceață, a pus stăpânire pe toată pista și nu i-a mai dat drumul, anulând toate eforturile. Și ale organizatorilor, care au economisit doar banii de premii, ce sunt de fapt o cheltuială minoră în comparație cu amenajarea conformă a traseului, și ale celor de la FIS care și-au cheltuit energia cu negocieri favorabile degeaba, și ale fetelor, care au schiat vineri pe gratis.

Eh, banii.

Publicitate