Marea înghesuială (de curse)

Val d’Isere (Franța)
Sâmbătă, 16 decembrie, SG feminin: 11:30
Duminică, 17 decembrie, SG feminin: 11:30
Luni, 18 decembrie, DH feminin – anulat
Courchevel (Franța)
Marți, 19 decembrie, GS feminin: 11:30 / 14:30
Miercuri, 20 decembrie, GS SL paralel feminin: 14:00 (calificări) / 19:00
Val Gardena (Italia)
Vineri, 15 decembrie, SG masculin: 13:15
Sâmbătă, 16 decembrie, DH masculin: 13:15
Alta Badia (Italia)
Duminică, 17 decembrie, GS masculin: 10:30 / 13:30
Luni, 18 decembrie, GS paralel masculin: 19:30
Madonna di Campiglio (Italia)
Vineri, 22 decembrie, SL masculin: 18:45 / 21:45
Televizare: 
Pe Eurosport 1 HD toate cursele.
Pe Eurosport 1 la fel mai puțin coborârea din Val Gardena și manșa a doua a slalomului din Madonna di Campiglio.

.
De cum se întrevede Crăciunul la orizont, încep să se năpustească spre noi și cursele de schi, mai ceva ca omni-prezentele colinde sau reclamele la toate cadourile ce ne lipsesc încă de sub brad. Vom vedea cinci curse masculine întinse pe următoarea săptămână și nu se știe câte la feminin. Programul fetelor de mai sus este cel provizoriu, se lucrează la el și vom afla pe parcurs ce se întâmplă, motiv pentru care voi actualiza cursele programate în zilele următoare.

De vină este din nou prognoza meteo, care anunță mai departe ninsori în Val d’Isere. Iar dacă băieții au putut schia un slalom printre fulgi deși, pentru o coborâre nici nu se pune problema. Inclusiv pentru coborâri de antrenamente. Astfel că ambele antrenamente oficiale (ieri și azi) au trebuit anulate. Programul prevede acum pentru mâine reluarea super-uriașului ce nu s-a putut desfășura duminică în St. Moritz, iar pentru poimâine super-uriașul original din stațiunea franceză. Se discută despre un antrenament fulger înainte de SG-ul de duminică. Dacă se reușește organizarea lui, atunci vom avea și o coborâre luni, la o oră ce urmează a fi anunțată.

Cu acest semn de întrebare clarificat să încercăm să ghicim care vor fi favoriții.

Dacă la slalomul uriaș masculin, lista e relativ clară, cu băieții pe care i-am văzut și până acum printre fruntași, adică Marcel Hirscher, Stefan Luitz, Alexis Pinturault, Henrik Kristoffersen, Mathieu Faivre, poate chiar Ted Ligety și încă alți câtiva ca să nu o restricționăm prea mult, pentru Val Gardena e greu de ghicit.

Aici este locul în care vremea se dă peste cap între începutul cursei și finalul ei, putând vedea învingători plecați cu numărul 60 de start. Fără glumă. De fapt rezultatul primului antrenament este doar o confirmare a unui fapt binecunoscut. Jared Goldberg (30) și Wiley Maple (56) au fost cei mai rapizi. Le-ați remarcat până acum vreo performanță? Exact! Între primii 10 îi mai regăsim și pe Nicolas Raffort și Bennett Bryce. Al doilea antrenament, și el lungit de multe pauze, a arătat doar un pic mai normal, căci a fost câștigat de cel pe care încep să-l cred cel mai rapid schior în momentul de față: Matthias Mayer. Dar lui i-au urmat Benjamin Thomsen (68), Otmar Striedinger (55), iar în top 7 mai găsim încă doi schiori cu numere dincolo de 50.

Deci nu putem ghici cine va câștiga coborârea, și impenetrabilitatea viitorului e valabilă și pentru super-uriaș. Putem să avem un podium normal, cu favoriți clari, după cum nu e exclus nici unul complet acoperit de schiori necunoscuți.

De pe lista favoriților clari, mă tem că trebuie să-l tăiem pe Aksel Lund Svindal. Săriturile uriașe din Beaver Creek nu i-au făcut bine la genunchi și are din nou dureri atât de mari încât nu se poate antrena. Zborul înapoi doar a agravat problema. Norvegianul se gândește serios acum la reducerea antrenamentelor oficiale la unul singur, ba chiar, în caz de acutizare, la săritul peste unele curse, cu speranța că acestea nu vor fi Wengen, Kitz sau Jocurile Olimpice.

În mod normal Aksel ar fi fost unul dintre favoriții slalomului uriaș paralel din Alta Badia. Terenul nu lasă loc de multe viraje și cursa aceasta s-a dovedit a fi o întrecere pentru viteziști. Specialiștii de uriaș speră doar să reducă pagubele, amânând eliminarea cât mai mult posibil.

Vorbind despre schiorii cei mai simpatici din lume, Felix Neureuther tocmai s-a operat la genunchi. A încercat terapie conservativă pentru ligamentele rupte, dar testele ulterioare au arătat că ar fi prea periculos pentru tot genunchiul să încerce să concureze așa la Jocurile Olimpice.

La slalomul din Madonna Felix ne va lipsi enorm, dar vom revedea o nouă rundă a duelului Marcel Hirscher – Henrik Kristoffersen, cu o listă lungăăăăăăăăă de schiori ce se pot amesteca în treburile celor doi. N-o mai pomenesc.

***

Ce putem aștepta de la fete? La super-G favorita clară este Tina Weirather. Aștept rezultate bune de la Conny Hütter și Viki Rebensburg. Pe lista mai lungă a favoritelor se află deocamdată Nicole Schmidhofer, și cred că și Michelle Gisin. Dar super-uriașul e o disciplină deschisă și surprizelor, iar rezultatele vor depinde mult și de cum va fi vremea. Pe zăpadă bună, Anna Veith și Lara Gut vor ataca. Dacă ninge și e moale, e mai puțin probabil. Curiozitatea cea mai mare este cum se va prezenta Lindsey Vonn. Americanca a rezolvat problemele la spate. Mai rămân cele cu stabilitatea.

Mikaela Shiffrin va lipsi de la cursele de viteză. Lidera Cupei Mondiale a ales să se antreneze pentru Courchevel, unde țintește două victorii. La uriașul normal va fi dificil s-o obțină. Viki Rebensburg este marea favorită, iar Tessa Worley bănuiesc că va concura la nivelul de anul trecut. Îi place profilul pistei și poate lega frumos virajele. Federica Brignone va schia mai sigură decât în Killington, de acum știe că îi iese din nou tot ce încearcă, iar Stephanie Brunner s-a săturat doar să bată la ușa primului ei podium.

Slalomul uriaș paralel va fi o premieră pentru circuitul feminin. Șansele schioarelor vor depinde cu siguranță de cât loc va fi pentru viraje mai strânse. La fel ca în întrecerile masculine, e destul de probabil să se ajungă mai degrabă la un soi de super-G de o clipă.

În încheiere îi urez succes Aniei Caill, care revine în întrecerile Cupei Mondiale (la probele de viteză). Să nu uităm două lucruri totuși: revine după o accidentare și toată perioada de pregătire i-a fost sabotată de federație. Dacă vrea însă să concureze la Jocurile Olimpice are nevoie de teste dificile. Hai Ania!

Publicitate