Noul Marcel

Din nou slalom uriaș, în Alta Badia de data aceasta, și din nou lider este Marcel Hirscher (1:12’15’’), deși a avut o puzderie de mici sughițuri. Stilul riscant redobândit după accidentare i-a câștigat manșa. Henrik Kristoffersen (+0’17’’) a mers frumos de tot, printre cei mai eleganți, dar odată ajuns jos a primit o lecție de agresivitate. Surpriza de pe podium se numește Zan Kranjec (+0’30’’), schior care a avut un mic ocol pe abrupt, dar și-a reluat asaltul imediat după el, scăzând permanent întârzierea față de Marcel. Fără eroare ar fi fost liderul manșei!

Foto: GEPA

Alta Badia este o etapă dificilă. La fiecare cursă enorm de mulți schiorii termină ținându-se de coapse. Mai lung decât celelalte uriașe, cu un abrupt foarte dur și un finiș pe care trebuie atacat peste două valuri mari, efortul plătit pentru fiecare mică eroare cântărește cât un bolovan în mușchi, deci nu e de mirare că aceste cariere de piatră adunate în picioare îi prăbușesc pe schiori la final.

L-ați văzut pe Ted Ligety (locul 7; +0’75’’) la final? Muncise mai mult decât și-ar fi dorit. Americanul schiază din nou bine, dar îi lipsește deocamdată constanța și instinctul de prădător. A fost întrecut de noua generație de slalomiști uriași, remarcată deja în Beaver Creek și Val d’Isere.

Manuel Feller (4; +0’37’’) cred că a fost cel mai rapid. Austriacul însă nu știe să dozeze. Atacă sălbatic de la prima până la ultima poartă, lăsând întâmplării rezultatul final. Astăzi a intrat prea direct de două ori. A doua eroare a fost plătită scump, și l-a obligat să accelereze și mai mult, ca să obțină un rezultat bun. Nu s-a mai clintit de pe șine și a arătat miraculos în atacul său nesăbuit. Dar n-a prins podiumul. Mai are timp în manșa a doua.

Justin Murisier (5; +0’49’’) a fost prins în capcana aceleiași porți, fără urmări la fel de drastice. Restul a fost frumos și rapid, dar nu la fel de tumultos ca la Manuel. Iar Matts Olsson (6; +0’58) a continuat la nivelul de top pe care l-a arătat din a doua jumătate a sezonului trecut. S-a împiedicat un pic la o poartă care a avut probabil o mică groapă, Henrik se clătinase și el acolo, dar restul a fost cursiv și foarte activ.

Francezii, la fel ca în Beaver Creek, au fost extrem de pasivi. Singurul care a atacat e omul care a lipsit o iarnă de la antrenamente, și n-a uitat chiar tot ce-i făcea rapizi pe vremuri. Din păcate Thomas Fanara (9; +1’02’’) n-a putut elimina toate erorile, și aceeași poartă cu groapă l-a bruscat mai puternic decât pe ceilalți. Dar e cel mai rapid schior al echipei tricolore.

Lipsește din această cronică schiorul german care se prezentase drept delfinul (în sens de moștenitor al tronului) lui Marcel. Stefan Luitz a pornit primul în cursă. La unul dintre primele viraje și-a întors genunchiul mai mult decât era sigur, a simțit o înțepătură în el și s-a oprit imediat, ținându-se de el. Primul control medical, superficial, nu a indicat o problemă gravă, și cred că în timpul cursei, petrecut în cortul sportivilor în așteptarea medicului care era obligat să fie gata pentru a acorda primul ajutor schiorilor care ar fi căzut pe traseu, Stefan a ajuns la aceeași concluzie. Dar numai un medic va putea spune exact ce are.

Manșa secundă începe la 13:30.

Update: Stefan Luitz s-a accidentat din păcate grav. Ruptura ligamentelor încrucișate e echivalentă cu terminarea sezonului și ratarea Jocurilor Olimpice
Publicitate

5 păreri la “Noul Marcel

  1. Salutare! Mie mi s-a parut ca Marcel a mers mai agresiv pe abruptul de inceput unde e maestru, dar apoi pe zona mediana si final unde a fost mai plat iar a pierdut mult, comparativ cu Henrik, care a fost periculos de bun cu toata greseala majora de la inceputul zonei mediane. Sunt curios cum va fi a doua mansa si daca se va intampla ca deobicei…Marcel face o mansa a doua mai buna ca prima si castiga relaxat…doar Henrik poate avea azi un cuvant de spus…francezii in frunte cu Alexis foarte stersi…Luitz si-a aratat limitele…Ligety…o umbra fata de acum 3 ani…de inteles totusi dupa operatiile complicate avute.

  2. Regele isi mentine blazonul! Devine din ce in ce mai evident ca accidentarea din antesezon il afecteaza mai putin si schiaza la valoarea ce i- o stim demult!
    Va candida in mod sigur la globul mare si drept adversari vor fi vitezistii norvegieni si cam atat……
    Ce frumos este schiul!

  3. Eu nu l-as scoate din ecuatie pe Henrik…e mult mai copt si mai matur…nu mai castiga cum o facea acum doi ani insa are constanta lui Marcel. Alexis e iesit din forma si daca nu-si revine repede…pierde orice sansa la globul mare si cel mic de GS. Vine maine PGS si toata lumea va avea o sansa. Culmea…Marcel nu e favorit maine! Sa vedem daca va pune in practica zicala lui favorita din ultima vreme, „Do what you can’t!”

Comentariile nu sunt permise.