Primul pas spre prima victorie la uriaș a sezonului pentru Mika

În sfârșit vreme perfectă de schi în Franța. Fetele, mutate la Courchevel între timp, și-au încercat astăzi puterile într-un slalom uriaș, pe o zăpadă injectată, pe alocuri chiar foarte bine înghețată, dar în mare parte cu priză excelentă. Când a văzut traseul foarte rapid marcat de antrenorul Mikaelei Shiffrin, Alexandra Meissnitzer, experta televiziunii austriece s-a mirat. Se aștepta la viraje mai apropiate de cele din slalom. Dar Mika (1:01’30’’) s-a mulat perfect pe traseul dinamic, spulberându-și încă o dată concurența. La pauză podiumul este completat de cele mai bune italience, Marta Bassino (+0’51’’) și Manuela Mölgg (+0’74’’).

Foto: GEPA Pictures

În weekend surprinsese absența Mikaelei Shiffrin la cele două super-G-uri. N-a fost un lucru ușor, ținând cont că își dorește foarte mult victoria lipsă din a cincea disciplină. Dar dorise să se distanțeze de etapele ce năvăliseră peste ea din Killington încoace, ce nu i-au lăsat răgaz să se antreneze la probele ei, slalomurile uriaș și special. În anii trecuți, când a început incursiunea pe tărâmul vitezei, a simțit imediat declinul la slalom. De data aceasta a prevenit urmările neplăcute ale curbelor lungi, ce toarnă plumb în picioare. Cu succes după cum se vede.

Credeți că întârzierea tovarășelor de podium este mare? Priviți atunci timpii Viktoriei Rebensburg (locul 5; +1’06’’) și ai Tessei Worley (8; +1’42’’). Viki are scuza căzăturii zdravene de duminică din Val d’Isere. Intervievată înainte de cursă a spus că este bine, dar a refuzat să povestească ceva despre dureri. De obicei la schioare și schiori, acesta e semn că au dureri mari, dar fie știu că sunt temporare, fie sunt deja cronice și s-au săturat să le pomenească. La Viki cu siguranță nu e al doilea caz.

Tessa a arătat de parcă ar fi avut o priză prea bună. Căci nu a putut ataca așa cum știe s-o facă. La interviu însă ea nu a confirmat ideea canturilor prea ascuțite, deși a fost de acord că zăpada a avut priză foarte bună, genul care îți face poftă de schiat. „Poate de aici a venit greșeala. M-am lăsat adormită de ritmul bun și de senzațiile plăcute.” A promis că în manșa secundă va încerca să atace ca Mika.

Acesta ar trebui să fie țelul tuturor fetelor care vor să lupte pentru podium. Căci nici una n-a schiat precum americanca.

Întrecerea a fost deschisă de italience. Manu Mölgg a mers finuț și fără greșeală. Avea să se strâmbe nemulțumită de propria prestație, într-o expresie de „carevasăzică n-a fost bine„ la cursa colegei ei, Marta. Cu o primă jumătate excelentă, mai bună chiar decât cea a Mikaelei(!), aceasta a pus jumătate de secundă între ea și Manu. Dar abruptul nu l-a încercat de-a dreptul, ci a făcut ocoluri în jurul porților, iar asta i-a tăiat jumătate din avantaj.

Sofia Goggia (9; +1’44’’) încă suferă de aceeași boală arătată de la începutul sezonului: vrea prea mult. Și atunci atacă prea devreme, nemaiputând să prindă ritm. În aceeași notă, italianca a agățat și o poartă cu un braț. Rezultatul? De atâta dispoziție spre atac s-a lovit.

Federica Brignone a fost și mai ghinionistă. Cu un timp bun, Fede s-a dezechilibrat la o mutare a centrului de greutate, iar pista a aruncat-o nemiloasă afară.

În spațiul rămas între premiante și favoritele care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor au încăput câteva outsidere. Pentru Nina Haver-Løseth (locul 4, +0’96’’) nu contează cum a mers sezonul. Odată ajunsă în Courchevel, norvegianca se eliberează și devine pretendentă la lauri. A prins repede ritmul, a schiat armonios, iar cele câteva scăpari în lateral ale unui schi nu au îndepărtat-o mult de podium.

Ragnhild Mowinckel (5;+1’06’’) a impresionat chiar mai mult. Venită după programul de viteză absolvit complet și cu succes, norvegianca și-a permis chiar o eroare costisitoare (suprarotire la un viraj, cu tot cu frâna puternică de rigoare), și tot a rămas la doar trei zecimi de podium.

Întrebarea despre Melanie Meillard (7; +1’12’’) nu mai este deja dacă va ajunge vreodată la podium, ci când o va face. Elvețianca este în acest sezon lidera echipei cantoanelor la uriaș. Cu stilul ei liniștit și perfecțiunea tehnică, Melanie are o știință aparte, ce apare doar la foarte marile campioane: generarea de viteză fără să se agite. Încetul cu încetul, aproape pe neobservate, puștoaica minune se infiltrează în elită.

Lara Gut (18; +2’13’’) nu mai trebuie așadar să-și facă griji că echipa ei pierde teren și își poate vedea liniștită de revenire. Dar până și service-man-ul ei a început să dea nemulțumit din cap când a văzut-o lansându-se în derapaje controlate. La nivelul la care se schiază acum, rapide sunt fetele care nu deviază în lateral.

Tot la categoria nereușite le putem încadra și pe Stephanie Brunner (15; +1’78’’) și Eva-Maria Brem (23; +2’61’’), deși din motive diferite. Stephi pur și simplu s-a săturat să fie a patra. Nu, asta nu înseamnă că a mers mai încet. A încercat să riște mai mult, a luat-o pe linii foarte directe între porți, iar traseul extrem de rapid n-a permis aceasta. A adunat greșeli cântărind aproape două secunde.

Eva-Maria Brem, ca fire la fel de emotivă și retrasă ca Anna Veith, are aceleași dificultăți de încredere la revenirea după accidentare. Singura variantă pentru ea este să progreseze pas cu pas. Atâta doar că, la fel cum remarca chiar ea, Courchevel a fost un pas pe loc. Dar a mai spus ceva interesant austriaca. „Singurul lucru care lipsește este ritmul, joaca cu forțele.” Din exterior, noi rareori vedem problemele și le etichetăm șablonard: lipsă de formă, labilitate mentală, și altele asemenea. Schiul însă e un sport special, la care pentru a fi rapid trebuie să dobândești niște reflexe care să intre automat în funcție în condiții neexersate.

Revenirea la cursele de slalom uriaș a încercat-o și Anna Veith. Nu era încă programată, dar succesul din Val d’Isere i-a dat curaj să încerce mai mult. A fost lentă și nu s-a calificat, dar pentru ea țelul a fost atins. A vrut să-și testeze genunchiul. „A fost un test de duritate extrem, dar cred că nu voi avea dureri. Asta e super. Din punctul de vedere al schiului e loc de mult mai bine. La antrenamente iau viraje mai precise.” Dacă într-adevăr nu va avea dureri o vom vedea probabil atacând mai mult săptămâna viitoare în Lienz.

Manșa secundă începe la 14:30.

Clasamentul primei manșe

Publicitate

O părere la “Primul pas spre prima victorie la uriaș a sezonului pentru Mika

Comentariile nu sunt permise.