Stelvio revine în circuit!

Lienz (Austria)
Joi, 28 decembrie, SL feminin: 11:30 / 14:30 14:45
Vineri, 29 decembrie, GS feminin: 11:30 / 14:30
Bormio (Italia)
Joi, 28 decembrie, DH masculin: 12:45 13:30
Vineri, 29 decembrie, AC masculin: 12:30 / 16:00
Televizare: 
Pe Eurosport 1 HD toate cursele.
Pe Eurosport 1 la fel mai puțin manșa a doua a slalomului feminin (joi).

.
Bucurie mare! La patru ani de la ultima apariție a clasicei italiene, considerată de schiori în aceeași clasă cu Birds of Prey, Lauberhorn și Streif, pârtia din Bormio revine în circuitul masculin. Și a făcut și pui. Dacă până în 2013 aveam o singură coborâre, „a revelionului”, cum era ea numită, în timpul vizitei la Santa Caterina făcută de etapa dintre sărbatori, a primit și o combinată în program.

Disputa cu consiliul turistic local pare să fie rezolvată. Problema stațiunii italiene era că avându-i pe schiori în săptămâna în care și omul de rând are vacanță, nu au destui turiști. Pe de o parte fiindcă hotelurile sunt ocupate de echipe, pe de alta deoarece pista lor model e închisă. Anul acesta totuși și-au permis chiar să o ofere pentru antrenamente private înainte de Crăciun. Au schiat acolo italienii, americanii, austriecii. Nu și elvețienii, care anul trecut la Mondiale au încălcat o înțelegere între echipe și au închis accesul în St. Moritz tuturor adversarilor.

Singurul obstacol ce ar putea sta în calea unei reveniri cu succes e vremea. Vremea închisă ieri, cu ceață pe traseu, a oprit al doilea antrenament. Erau anunțate și ninsori pentru azi noapte. La singurul antrenament oficial, schiorii ce cunoșteau pista au găsit-o schimbată. Fără faimoasa gheață ce adaugă generos piper. Dar asta n-a însemnat că e mai ușoară. Au fost accidentări destul de urâte, și a curs sânge. Henrik von Appen (Chile) și Matteo de Vettori (Italia) s-au tăiat la căzături în propriile schiuri. Chileanul are și nervi afectați. Ionică Achiriloaie a supraviețuit acestei prime întâlniri, dar cu un timp ca în vremurile începuturilor din această disciplină. Totuși nu lui i-a mers cel mai rău.

Dacă ne luăm după timpii de la antrenament, vom avea o cursă foarte strânsă, ceea ce n-ar fi o noutate pentru Bormio. Gazdele au fost cele mai rapide, prin Peter Fill și Christof Innerhofer. Matthias Mayer și Hannes Reichelt i-au urmat la mică distanță. Aceștia ar fi favoriții, dar să nu uităm că Aksel Lund Svindal este iarna aceasta etalonul la coborâre, indiferent de ce face la antrenamente.

La combinată, dacă tehnicienii nu reușesc să reducă sensibil întârzierea față de coborâtori (Alexis Pinturault a încheiat la 3’’60 de Peter Fill), s-ar putea să avem podium vitezist. Altfel francezul e marele favorit, ca ultim all-arounder.

***

Și în Lienz, stațiunea care apare în programul feminin de concurs din doi în doi ani, la schimb cu Semmering, a nins. 40 de centimetri de zăpadă nouă erau anunțați. Spre lauda lor, oficialii și organizatorii au reacționat de cum au văzut prognoza și au inversat cele două etape. Astăzi avem un slalom, iar uriașul se va ține abia mâine. Bine au făcut, căci prepararea pistei pentru slalom uriaș ar fi fost imposibilă.

Vorbim de slalom, spunem automat „Mikaela Shiffrin va învinge”. Petra Vlhova, Wendy Holdener, Frida Hansdotter, Bernadette Schild și compania pot ridica pretenții doar la restul podiumului.

La uriaș situația e mai interesantă. Avem trei mari favorite: Mika din nou, Viktoria Rebensburg și Tessa Worley. Cum însă al treilea loc pe podium e rezervat de Manuela Mölgg, una dintre favorite va trebui să se dea la o parte. Și mă aștept și la surprize.

***

Fluxul de știri din perioada Crăciunului nu a stagnat. Beat Feuz a anunțat cu un urs de pluș că va mări familia tăticilor din Cupa Mondială. Felix Neureuther a profitat de pauza forțată și s-a însurat. Zuzu (Veronika Velez Zuzulova) a revenit pe schiuri la trei luni de la accidentare, ceea ce e o premieră fantastică pentru cineva care și-a rupt ligamentele încrucișate. Pentru cei care nu știu, slovaca a ales o operație revoluționară, foarte nouă, pe care a făcut-o în Franța, în încercarea de a salva participarea la Jocurile Olimpice.

S-au ales și etape înlocuitoare pentru cele anulate în circuitul feminin. Combinata din St. Moritz a fost preluată de Lenzerheide, iar coborârea din Val d’Isere de către Cortina d’Ampezzo. Pagina cu programul feminin este actualizată deja.