Viki ține să restabilească ordinea

După o căzătură ca cea a Viktoriei Rebensburg din Val d’Isere, o săptămână de pauză poate vindeca miraculos. Astăzi, la slalomul uriaș din Lienz, Viki ne-a arătat aceeași față ca în primele două etape. Nemțoaica conduce (1’02’’76), dar avansul ei e nesigur ca un fum. Mikaela Shiffrin (+0’’05) are la fel de multe șanse. Dintre celelalte cinci fete care sunt grupate la mai puțin de 3 zecimi de secundă de lideră, cea mai surprinzătoare a fost și cea mai rapidă. Slovena Tina Robnik (+0’’12, cu numărul 23 de start) se află pentru prima dată pe podium la pauză.

Foto: Marco Tacca

Reclamă pentru schiul alpin a fost prima manșa. Traseu cu suficiente provocări pentru a conduce laerori și salvări spectaculoase, cer senin și soare, pistă foarte bine preparată, ce a permis timpi buni și pentru fetele cu numere mari de start.

Pârtia din Lienz are cu totul alt profil decât cele pe care am văzut slalomuri uriașe până acum. Teren foarte neregulat, cu dâmburi, succesiuni de mici căderi de pantă și zone mai plate, un burlan șerpuind prin pădure și un abrupt final, terminat brusc în zona de sosire. Singura tactică atunci când pista nu e foarte înclinată este atacul non-stop, fără clipe de răgaz. Iar antrenorul italian a avut grijă să pună și câteva porți de încurcat lumea. Chiar la mijloc, după intrarea în pădure. De la start până la acest punct fetele au putut accelera în curbe lungi create pe linia de cădere spre vale. Au prins un ritm și au prins aripi. Dar când s-au simțit mai bine, au apărut trei porți care au strâns virajele acordeon și au sufocat elanul.

Acolo a ezitat Mika și tot acolo a întrecut-o Viki, cea mai bună în pasajul median din grupa de elită. Nimic altceva n-a greșit americanca, iar nemțoaica a revenit la stilul ei lăsat pe spate în care dă drumul schiurilor spre vale la fel ca Bode Miller, și apoi ne uimește cu ușurința cu care schimbă direcția din această poziție. Dar oricât de bine au mers cele două, nu s-au putut scutura de urmăritoarele agresive.

Federica Brignone (locul 4; +0’’17) a plecat lent, dar s-a trezit din reverie când a mirosit abruptul de la final. După ce a lansat atacul a fost de neoprit. Tessa Worley (6; +0’’26) a fost probabil cea mai rapidă în viraje, dar sefia potențială a căzut victimă unui derapaj pe clăpar ce aproape a culcat-o în zăpadă. Întârzierea e mică pentru așa greșeală mare, dar ar fi putut fi și mai mică de ar fi copiat-o pe Fede în îndrăzneala de pe abrupt.

Sofia Goggia (5; +0’’19) a fost răsplătită pentru prima oară în acest sezon pentru riscurile asumate. Cu porțile distanțate suficient, italianca a avut destul spațiu pentru atenuarea urmărilor provocate de câte o dezechilibrare ocazională.

Cum în curând vor avea loc cursele slovene (în Kranjska Gora în loc de Maribor, căci acesta din urmă nu are destulă zăpadă, Ana Drev (7; +0’’28) se pregătește să își bucure fanii și și-a ridicat nivelul încă din Lienz. Mijlocul a fost pasajul pe care a excelat ea. Dar va avea concurență serioasă la favorurile publicului de acasă. Tina Robnik, deși sălbatică, nu s-a lăsat deloc intimidată de cum a bruscat-o pista, aproape depășindu-le la final pe Mika și Viki.

Dacă pentru cele 7 fete cu șanse la victorie prima manșă a fost un succes, nu la fel pot considera rezultate Stephanie Brunner (8; +0’’46), genială la mijloc, prea necugetată pe abruptul final, Marta Bassino (9; +0’’52), prea estetică pentru a fi și destul de rapidă, sau Manuela Mölgg (14; +1’’13), care pentru prima oară în acest sezon nu va termina pe podium. Nici Melanie Meillard (21; +1’’85) n-a mai impresionat ca până acum, în principal fiindcă nu a reușit să descifreze ritmul traseului.

Lara Gut (11; +0’’74) n-a fost nici ea mulțumită de cum a schiat, dar adevărul este că tehnic e în continuu progres. Mai trebuie doar să atace. Mulțumită de progres ar trebui să fie și Anna Veith, care spre deosebire de Courchevel azi a arătat curaj. Îi lipsesc câteva reglaje fine ce i-ar asigura o mai bună sincronizare cu ce întâlnește pe parcurs. Eva-Maria Brem în schimb are mult de lucru în pauza de Revelion. Fosta campioană a disciplinei a regresat de la o etapă la altă și a ajuns să nu se mai califice pentru manșa a doua, care începe la 14:30 și promite mult, foarte mult suspans.

Clasamentul primei manșe

Publicitate