Joaca Mikaelei, chinul plutonului

Acum câțiva ani, spre finalul carierei, Marlies Schild a schiat ca deschizătoare în Schladming, la cursa masculină. Timpii deschizătorilor, deși accesibili oricui are contacte printre organizatori, nu se fac niciodată publici. Nici atunci reporterul orf nu ne-a spus cât reușise cea care pentru încă 10 slalomuri va mai fi deținătoarea recordului de victorii, dar a divulgat că s-ar fi calificat în manșa a doua. Dar Marlies la vremea aceea era departe de ce face Mikaela Shiffrin acum. Și atunci întreb foarte serios: nu ar trebui Mika surghiunită pe tărâmul băieților? Că la fete le face de rușine și pe cele mai iscusite adversare. Astăzi în Zagreb, Mika (52’’99) e din nou în frunte. Wendy Holdener (+1’’41) și Petra Vlhova (+1’’61) au pierdut cel mai puțin față de americancă.

Foto: AP/Shinichiro Tanaka

Un traseu foarte direct marcat de antrenorul suedez n-a dat ghes fetelor să-l atace. Acesta este slalom, nu coborâre și-au spus majoritatea și și-au dat silința să creeze curbe și unde marcatorul nu le gândise. Bun, adevărul este că e greu să îți dai drumul știind că vor veni combinații unde picioarele vor trebui să foarfece porțile într-un ritm imposibil. Priviți timpul Mikaelei. De obicei o manșă pe Sljeme durează un minut. Și nu, deși a fost vânt astăzi, startul nu a fost mutat mai jos. Acum două ediții s-a mai întâmplat ca una din manșe să fie directă. Atunci Mika a avut nevoie de 57 de secunde. Comparați-o cu ce s-a întâmplat astăzi și veți avea adevărata dimensiune a provocării.

Manșa a fost deschisă de Wendy. Fără greșeală. Apoi Nina Haver-Løseth a continuat rezultatele slabe la slalom cu o poartă călcată. Melanie Meillard (locul 7; +2’’43) n-a îndrăznit să o ia direct. Nici stilul ei cu viraje rotunjite nu se potrivește cu un astfel de traseu.

Mika a avut numărul 4 de concurs. O plăcere de privit, tot timpul accelerând, niciodată în criză de timp sau spațiu. Nici măcar ochelarii alunecați spre final, pe care i-a rearanjat cu trei porți înainte de linia de sosire n-au oprit-o din lecția de slalom oferită tuturor.

Bernadette Schild (4; +1’’97) și-a propus încă din Lienz să fie mai energică. Dar riscurile suplimentare au condus din nou la o greșeală, în cel mai nepotrivit loc, platul median. Vestea bună pentru ea este că a pierdut o secundă acolo. Deci pe restul fetelor este capabilă să le învingă. Frida Hansdotter (5; +2’’04) de exemplu a fost mai lentă decât Berni fără să facă greșeala austriecei. Petra Vlhova a concurat cu febră mare. Ieri, la ora tragerii la sorți avea peste 38 de grade, iar azi încă nu a fost refăcută. Dar asta s-a văzut doar la final unde n-a putut menține ritmul și a încasat o secundă suplimentară la întârziere.

Apoi brusc întârzierile au ajuns la peste trei secunde, de am început să caut gropi pe traseu. N-au fost. Deși croații au avut de luptat cu vremea caldă din ultimele zile și nu au încercat salvarea suprafeței preparând-o cu sare – dacă ar fi făcut-om mâine ar fi avut zahăr la cursa masculina – pista a rezistat bine. Și aceasta aveau să ne-o arate câteva fete cu numere mari de concurs. Până atunci, reporterul orf și-a provocat colegul expert să estimeze timpul de calificare. 4’’15 a ghicit astăzi Thomas Sykora. A fost prea sever. Timpul Katharinei Truppe, care devinde expertă în a termina fix deasupra liniei de separare, a fost cu 4’’61 mai mare decât al Mikaelei.

După multe, foarte multe fete care au schiat greoi, cursa Katharinei Gallhuber (numărul 19, locul 9, +2’’73) cu lejeritatea virajelor ei, a fost o boare de aer proaspăt. Abia intrată în primele 30, așadar cu un număr de concurs mult mai bun decânt în Lienz, Estelle Alphand (numărul 25; locul 6; +2’’23) a impresionat din nou. A zburat printre porți eliberată, știind de acum că poate pătrunde în elită. Katharina Liensberger (numărul 35; locul 8; +2’’52) încă nu a obținut rezultatul care să îi ofere un număr de start mai bun, dar muncește serios la corectarea acestei situații. Și n-ar fi drept să n-o pomenesc pe Roni Remme (numărul 38; locul 18) chiar dacă încă mai are mult de recuperat și față de a doua Katharină.

Aceasta a fost prima manșă. Dar Zagrebul este o etapă interesantă și prin ceea ce se întâmplă afară de pe pistă. Aseară, la festivitatea de tragere a numerelor la sorți, fetele au fost invitate să vină pe… patine! Mika a refuzat, probabil de teamă să nu se accidenteze stupid, dar majoritatea fetelor s-au distrat. Wendy Holdener, deși a tras o trântă, a spus apoi că aceasta a fost cea mai frumoasă festivitate la care a participat vreodată.

Clasamentul primei manșe

Publicitate

19 păreri la “Joaca Mikaelei, chinul plutonului

  1. Inca ceva: doua manse de slalom pe aceiasi partie nu se pot compara sau asemui niciodata, sistemul de porti montat de antrenori se deosebeste extrem de mult!!!!!!……100 de antrenori in 100 de ani vor monta 100 de manse ce nu se pot asemui in nici un fel si nu pot da un timp de referinta decat pentru o singura manse!?!?!?!?…..nu exista timpi de referinta pentru o partie, ci pentru un sistem de porti montat pe acea partie la un moment dat+ conditii meteo, felul zapezii, etc…..ce sunt foarte diferite,…….cam asa stau lucrurile.

    • Esuez in incercarea de a vedea primul ceva.

      Ce-ar fi sa recurgi un pic la ce ai invatat la cursul de statistica. Daca in ultimii 10 ani, peste 90 % din manse au durat aproximativ un minut, a fost traseul de astazi marcat mai direct sau nu?

  2. Daca am o cutie de creioane colorate, toate sunt creioane(manse), dar se deosebesc cu desavarsire ca au culori diferite(montate diferit), chiar daca sunt dispuse pe aceiasi partie?!?!?!?!……
    Nu poti sa compari doua manse prin timpii realizati de schiori!?!?!?!….
    adica nu comparam mere cu pere(clasa a ll-a).Statistica se face mult mai tarziu!

  3. Nu am vazut prima mansa, insa la a doua am vazut niste santuri cam adanci…oricum, pentru Mika nu a contat, nici pt Wendy, Frida sau Petra. Dar maine, la barbati s ar putea sa fie o problema, sunt mai grei si canteaza mai puternic…va rezista partia in conditii minim acceptabile?…nu cred, it’s gonna be interesting!

  4. Da, Alin, intr-adevar, datorita temperaturilor pozitive, zapada se inmoaie si se formeaza santuri(taluzuri) ce sunt impediment in calea schiorilor.
    Dar sa stii ca ei, ele, la antrenamente merg si in astfel de conditii, deci sunt obisnuiti!
    Exista o solutie pe care croatii o vor aplica in mod sigur daca temperaturile se vor mentine ridicate: imprastierea de azotat de amoniu care ingheata in contact cu apa si zapada moale.
    Astept cu nerabdare cursa baietilor. Va fi spectacol.

    • Vladimir, poti te rog sa nu mai dai informatii false? Spui atatea lucruri gresite incat am inceput sa ma intreb ce masuri pot lua. Am creat acest blog pentru a asigura o platforma unde oamenii sa se poata informa. Ce faci tu e dezinformare si imi submineaza eforturile, care nu sunt deloc mici.

      Zapada se prepara cu sare. Sare alimentara, dar daca tii neaparat sa folosim numele stiintific, cu clorura de sodiu. Conform normelor FIS, sunt acceptati si fertilizatori, si anume acetat de amoniu sau sulfat de amoniu. Dar in Cupa Mondiala din Europa e intotdeauna preferata sarea de bucatarie.

  5. Nu am incotro, dar trebuie sa te invat si chimie……amesteca tu sare de bucatarie(NaCl) cu zapada si vezi ce-ti da……rezultatul il vezi pe sosele cand dau prietenii de la drumuri cu sare pe zapada asezata.
    Stii si tu ceva, adica se da cu sare caci azotatul de amoniu este tot o sare dar se comporta altfel decat sarea de bucatarie. In concluzie ma faci sa rad cat esti de priceputa, mai intreaba si tu pe altii care s-au ocupat de treaba asta; eu am facut-o personal de foarte multe ori.

  6. Acum te mai rog ceva(si vezi ca eu iti vorbesc foarte frumos, nu ca tine!?!?!?)…
    Daca mai doresti sa mi te adresezi sa-mi spui Domnule Profesor Vladimir sau tarabostes, daca stii ce-i aia, caci constat ca te invat o gramada de lucruri si nu esti un elev tocmai disciplinat!!!!!….te contrezi cu profesorul.

    • Pe acest blog tu esti de fapt elevul. Dar intr-adevar te crezi profesor. Din pacate, comentariile tale nu sunt cele ale unui profesor. Daca vrei sa dai lectii, fa-ti un blog de schi si invata lumea dupa priceperea ta. Nu folosi munca mea pentru a te da mare.

  7. Si daca mai spui ca acesta este un blog de informare, uite vreau sa ma informez de la tine urmatorul lucru: de ce H. Kristoffersen foloseste la slalom si urias o legatura de coborare(albastra) la schiul drept si o legatura de slalom(alba) la schiul stang?
    Astept raspunsul tau, multumesc.

  8. Vladimir, fara suparare, Pinguilde are dreptate, se foloseste pentru pregatirea partiei sare. Si eu aveam aceeasi impresie, logica spunandu-mi ca sarea topeste si azotul ingheata, dar…azi am vazut postarea unui schior participant la slalomul de la Zagreb (am uitat cine) si in postare descria procedeul (f simplist evident – nu am inteles mare lucru). In prima faza am crezut ca nu vad bine sau ca glumeste respectivul, dar…

  9. Marcel ne-a demonstrat a nu stiu cata oara ca ramane un super schior, serios, profesionist si modest. A avut doua manse superbe si rasplata s-a vazut….
    Foarte frumoasa si prezenta colegilor Matt si Feller in preajma invingatorului, incadrandu-l pe acest copil rebel al slalomului din Norvegia, pe numele lui Henrik Kristoffersen.
    Acesta din urma iar si-a dat in petec…
    adica a lovit cu bocancul in amenajarea de la locul de lider si a aratat imensa frustrare ca l-a batut Hirscher!?!?!?!…..
    Nu-l inteleg!?!?!?….daca l-ar fi batut Gros sau Aerni sau nu stiu cine, asi fi zis, dar l-a batut cel mai bun slalomist al ultimilor sapte ani, castigatorul ultimelor 6 Globuri Mari de Cristal?!?!?!?…….
    Ma surprinde ca acest baiat nu se uita in jurul lui, in echipa Norvegiei, unde un Svindal, Jansrud, Solevag sau mai de mult un Aamott sau Lasse Kyus sunt monumente de moralitate, modestie si educatie sportiva la varf!?!?!??…..pacat!

  10. Henrik e inca f tanar…e f pasional si combativ, nu accepta infrangerea…cam asa face un campion la suparare (sunt si unii mai linistiti, care isi ascund sentimentele),el este mai latin in comportament. In comportamentul lui, eu vad altceva, nu lipsa de respect fata de Marcel, de competitie sau restul lumii, ci mai degraba dorinta uriasa de a fi la acelasi nivel sau unul mai inalt decat idolul lui. Sunt sigur ca este asa…a si declarat o in trecut.

    • Asa e, Alin. Daca aveti cum, revedeti reactia lui Kjetil Jansrud in Val Gardena, cand a fost depasit de Aksel. Si Aksel e cel mai bun prieten al lui. 🙂

  11. Eu nu-l trag de urechi pe Henrik, imi e simpatic si ii recunosc valoarea! Eu doar constat, atat; si compar cu alte rivalitati celebre de-a lungul timpului: Jean Claude Killy cu Karl Schranz, Ingemar Stenmark cu Gustavo Thoeni, mai aproape de noi acum Hermann Maier cu Didie Cuche, etc…
    si nu imi aduc aminte de gesturi din astea, mai ales cand camerele de luat vederi sunt pe tine si te vad chiar si
    milioane de oameni!?!?!?!?!…..cred ca foarte frumos si sportiv este sa aplauzi evolutia rivalului si sa-i ridici mana pe podium!!!!!…..atat.

  12. Imaginea frustrata a lui Jansrud de la final imi e destul de cunoascuta sezonul asta…Svindal lasandu l in urma de cateva ori…e o reactie normala…adrenalina fiind la maximum in momentele alea…stiu cum urmaresc eu cursele…dar ei…

Comentariile nu sunt permise.