Schiorii din țara veșnicei primăveri

Ce condiții sunt? De primăvară sau de iarnă? A fost primul lucru pe care l-a întrebat comentatorul orf pe Thomas Sykora (expertul meu favorit) după cursa acestuia cu camera. Clar de primăvară, a răspuns Thomas. Vă mai amintiți cursele din Kranjska Gora și Aspen? Tot zăpadă de primăvară a fost. Iar schiorul care a excelat în ambele s-a numit Michael Matt. Dar de la combinata de acum 11 ani din Wengen mai aveți vreo amintire? Să vă împrospătez memoria. Un anume Mario Matt terminase coborârea pe locul 30. La slalom zăpada a fost fleșcăială pură. Și Mario a câștigat.

Foto: Sinichiro Tanaka / Keystone

Anumite talente se transmit în familie după cum se vede, căci Michael Matt (55’’37) a schiat astăzi perfect. Mai mult, a schiat exact ce a trebuit pentru zăpada de primăvară, pe care organizatorii s-au dat peste cap s-o păstreze cât mai bine. Multă sare presărată și protecția ei la recunoaștere, când spațiul din jurul porților a fost inaccesibil. În prima manșă a etapei din Zagreb, favoriții oricărui slalom, Marcel Hirscher (+0’’21) și Henrik Kristoffersen (+0’’59), au trebuit să îi cedeze mezinului familiei Matt întâietatea.

„Să fie încrederea dată de locul 2 în Oslo?”, a căutat reporterul cheița succesului. „Încrederea nu strică niciodată, dar de fapt ne-am antrenat excelent. Am simulat și condițiile de aici. Căci e nevoie de setările potrivite la echipament și trebuie să schiezi o linie obraznică,” a răspuns Michael Matt.

Când Michael a ajuns jos după Stefano Gross (locul 5; +1’’36), italianul s-a simțit precis ca adversarele Mikaelei Shiffrin. Stefano nu schiase de fapt deloc rău. Nici nu prea a avut cum să schieze rău. Traseul nu a avut absolut nimic deosebit. Nimic care să-i pună în încurcătură pe băieții hârșiți pe tot soiul de trasee în anii trecuți. S-a învârtit mai mult decât cel de la fete (Michael Matt a scos un timp cu aproape două secunde și jumătate mai mare decât Mika ieri), dar atât.

Când traseele sunt ușoare, rezultatele sunt de obicei foarte strânse. Dar zăpada specială și neobișnuită în această iarnă (adevărată) a contat mult la final și am avut rezultate aproape ca în cursa feminină, cu întârzieri ce s-au întins până dincolo de trei secunde, fără ca aceasta să însemne necalificare pentru manșa a doua.

Specialiștii de pe gheață nu s-au simțit confortabil și au terminat relativ jos în clasament: Manfred Mölgg pe 12 (+1’’86), Alexander Horoșilov pe 20 (+2’’21). Pe Dave Ryding (18; +2’’14) l-a incomodat probabil mai mult șoldul – cel pe care a căzut în Oslo și la care are dureri mari – decât zăpada.

Confortabil n-a părut nici Henrik Kristoffersen, dar norvegianul ține să ajungă primul tot timpul. A arătat viraje sacadate, pista i-a ripostat de câteva ori cu recul, dar Henrik a ținut-o pe a lui. N-a ajuns primul, însă a fost convingător.

Marcel Hirscher spusese înainte de cursă că pe zăpada aceasta nu va mai fi la fel de agresiv ca până acum. Și n-a fost. A schiat mai aproape de Marcelul anilor trecuți, care prefera un loc doi sigur decât să riște prea mult pentru încă 20 de puncte. N-a fost mirat că Michael n-a putut fi detronat. „La antrenamentul de ieri a fost iute ca scroafa (așa e expresia de pe aici, și s-a ajuns la ea de la o scroafă în care a dat strechea) și când îi iese o manșă ca cea de azi e dificil de înfrânt.”

Henrik spusese înainte de cursă că la ei în Norvegia schiază de multe ori pe zăpadă din asta. E ceva obișnuit. Și iubește condițiile de primăvară, dar după cursa lui Manuel Feller (4; +1’’07) a trebuit să revizuim șabloanele prea bine cunoscute. Aparent Austria este țara veșnicei primăveri. Așa de bine s-au descurcat schiorii roș-alb-roșii! Și nu doar cei trei. Marco Schwarz (9; +1’’55) a reurcat în top10, deși numărul de start îl plasează abia în a treia grupă valorică. Văzându-l ce frumos merge, activ și precis, Thomas Sykora a opinat că pista nu mai permite timpi buni. Clasamentul i-a dat dreptate, iar apoi, la interviu, Marco Schwarz a confirmat situația de pe teren: „când am schiat eu, pista se deteriorase deja. Erau urme adânci, dar m-am adaptat cu succes la condiții.”

Toți cei care l-au depășit schiaseră înaintea lui. Alexis Pinturault (8; +1’’51) încă luptă cu centrul de greutate plasat prea în spate, dar perseverează și găsește întotdeauna resurse mentale și sufletești care să-l împingă mai spre vârful clasamentului. Din același motiv, al lăsării pe spate, Sebastian Foss-Solevaag (7; +1’’41) nu poate accelera ca adversarii decât pe piste abrupte, deși altfel e foarte stabil. Iar Luca Aerni (6; +1’’38) a pendulat frumos, cu bustul liniștit și orientat spre înainte, explicând în virajele lui de ce trăiește cel mai bun sezon al carierei.

Stricarea pârtiei e atestată și de faptul că doar doi schiori cu numere începând cu treizeciși s-au calificat pentru manșa a doua. Dincolo de 40 nici nu s-a mai pus problema.

Starea pârtiei este semnul de întrebare ce planează asupra pronosticurile pentru partea a doua a concursului, dar pornind cu handicapuri de peste o secundă, mi-e teamă că schiorii de la locul 4 în jos trebuie să aștepte o greșeală a primilor trei pentru a mai spera la un loc pe podium.

Clasamentul primei manșe

Publicitate

7 păreri la “Schiorii din țara veșnicei primăveri

 1. Specialist pe gheata este si Marcel si cu toate astea s a descurcat binisor la schiul nautic de la Zagreb…conteaza cat de mult fe poti adapta conditiilor date intr un timp scurt…ssta te face campion.

 2. Nu au trecut decat trei zile de la paralelul din Oslo si iata constatam cat de nedrept ca sa nu spun mincinos este un clasament al unei astfel de curse!
  Numai doua fapte vreau sa semnalez: Dave Ryding care il eliminase parca pe Marcel este in clasamentul de la Zagreb la 2,18 secunde, iar M. Hargin, castigatorul de atunci, la 2,86 secunde!
  In schiul de performanta aceste diferente sunt foarte mari si nu scuza combatantii ca fost gheata sau zapada moale, santuri sau gropi….conditiile sunt aceleasi pentru toti, maiestria insa face diferenta!!!!!!……

  • Trei zile este enorm. Atat de mult incat unii uita ca nu Hargin a castigat, ci Myhrer.

   Caci nu pot crede ca pentru un cunoscator atat de fin al schiului ca tine, Hargin, Myhrer, e tot aia.

 3. Daca pinguinul imi filtreaza comentariile de pe acest blog, inseamna ca nu-i convine ce raspunsuri primeste la atacurile ei! Nu-i nimic, sa posteze ea despre zapada cu sare, statistica matematica in schiul alpin, nonschiori romani participanti la marile competitii si „recordurile” lor, cum se leaga si se dezleaga legaturile de schi, etc……
  Succesuri!

  • Atacurile mele? Lucrezi la federatie? Ca federatia e singura pe care o mai atac din cand in cand. Asta ar explica multe.

   Dupa cum am zis, am luat masuri impotriva dezinformarii. Trebuie sa ma asigur ca reactionez la timp cand vii si imprastii neadevaruri.

   Ia spune-mi, un schior mai mic decat un nonschior ce este?

Comentariile nu sunt permise.