Ana lui Manole varianta elvețiană

Kranjska Gora (Slovenia)
Sâmbătă, 6 ianuarie, SL feminin: 10:30 / 13:15
Duminică, 7 ianuarie, GS feminin: 10:30 / 13:15
Flachau (Austria)
Marți, 9 ianuarie, SL feminin: 19:00 / 21:45
Adelboden (Elveția)
Sâmbătă, 6 ianuarie, SL masculin: 11:30 / 14:30
Duminică, 7 ianuarie, GS masculin: 11:30 / 14:30
Televizare: 
Pe Eurosport 1 și 1 HD toate cursele, mai puțin slalomul feminin (duminică). Prima manșă nu e anunțată nicăieri, manșa a doua va fi pe Eurosport 2.

.
În Slovenia a fost simplu. Deși au făcut totul ca să aibă zăpadă, primăvara acecasta abătută între ani asupra Europei, a împiedicat acoperirea jumătății de jos a pârtiei din Maribor. Dar Kranjska Gora e la munte, are zăpadă, și a sărit imediat în ajutorul surorii feminine, preluând cursele. Vom avea așadar spectacol, căci pista ce găzduiește întrecerile masculine este mai dificilă decât cea din Maribor.

În Adelboden, au trebuit anulate curse acum doi ani după ploi multe. Deci organizatorii cunosc cum e cu munca în van, căci atunci au tras de ei nopți în șir până când în dimineața concursului au găsit zahăr pe traseu. Când au apărut alarmele de uragan, au știu ce-i așteaptă. A plouat ore și ore în șir. Ploaie cu găleata, nu simplă stropitoare. A fost vânt de peste 120km/h, iar voluntarii elvețieni, sprijiniți de soldați au înfruntat toate astea și au lucrat la salvarea zăpezii de pe pistă. Joi seara au fost loviți de o nouă încercare. De la atâta ploaie, pământul de pe versanții văii a luat-o la vale. Masiv. Și Adelboden a fost rupt de lume. Mai erau șosele și pe sus, dar acelea fuseseră deja închise din pricina pericolului de avalanșe. Când îți pleacă muntele la vale, înlăturarea pământului trebuie făcută cu cap. Altfel poți stârni noi alunecări de teren. Cu geologul după ei, elvețienii au purces din nou la treabă, de data aceasta pentru deschiderea văii. Acesta a declarat inmposibilă eliberarea străzii. Atunci au schimbat planul. Armata s-a oferit să asigure construiască un drum de acces de rezervă. Nu asfaltat desigur, dar drum. În tot acest timp, localnicii au muncit mai departe la pistă. Inclusiv azi noapte. Și minune, avem curse și în Adelboden. Schiorii au ajuns în marea lor majoritate încă de ieri, cu elicopterul. Cei din echipele cu bani și sponsori, desigur.

Cum favoriții și favoritele nu s-au schimbat în ultima săptămână mă voi limita la a spicui din știrile ultimelor zile.
Din păcate lista accidentaților tot crește. Căzătura lui Travis Ganong s-a soldat cu ruperea ligamentelor încrucișate, după cum au descoperit medicii americani. Sezon terminat. Va lucra la revenire împreună cu Marie-Michele-Gagnon, prietena lui, care a suferit aceeași accidentare cu o lună mai devreme, în Lake Louise. Rupturile de ligamente și cartilagii nu-i ocolesc nici pe cei mai puțini cunoscuți. Tot în Bormio a căzut și Dominik Schwaiger, dar accidentarea i-a fost descoperită recent. Schiorul german și-a rupt simfiza pubiană și are nevoie de operație.
Austriacul Niklas Köck abia ce și-a făcut numele cunoscut lumii cu locul 11 din Val Gardena. Acum va trebui să aștepte până ne va convinge din nou. Aproape tot ce s-a putut rupe în genunchi s-a rupt după o căzătură la un antrenament de super-G.
S-au anunțat și reveniri. Carlo Janka a reluat antrenamentele înainte de Crăciun și intenționează să revină în Wengen. Vă reamintesc că și el are un ligament încrucișat rupt, dar a refuzat să se opereze, în încercarea de a nu rata Jocurile Olimpice. Tot din același motiv Veronika Velez-Zuzulova a încercat o operație nou-nouță și se antrenează și ea. Planul e să revină în Lenzerheide. Tot în stațiunea elvețiană dorește să se întoarcă în circuit și Maria Pietilä-Holmner (dureri la coloană). Iar Michaela Kirchgasser (întindere de ligamente) va reveni și mai repede. Suporterii locali o vor putea susține deja în Flachau.
Publicitate