Marcel pe un traseu demn de Cupa Mondială

La fel ca Mikaela Shiffrin în Kranjska Gora, Marcel Hirscher (55’’78) a făcut primul pas spre o dublă în Adelboden. Spre deosebire de Mika extraterestra, Marcel este un om normal, din aceeași categorie ca Michael Matt (+0’’25) și Andre Myhrer (+0’’44) și diferențele mici ne lasă pofticioși. Urmează o manșă secundă palpitantă!

Foto: Helmut Wermuth / Reuters

Trei zile au trecut de când Thomas Sykora mărturisea că îi este dor de traseele lui Ante Kostelici. Căci ce s-a marcat anul acesta la slalom a fost de cele mai multe ori ușor, ușor (Madonna în manșa a doua a fost o excepție). Și oricât de frumos ar schia un Marcel sau un Kristoffersen, când nimeni nu face greșeli, și nu e nevoie de acrobații, virajele regulate înșirate de zeci de schiori unul după celălalt, ajung să plictisească prin monotonie. Aceste marcaje ar putea fi o consecință a timpului scurt pe care îl au antrenorii responsabili pentru a gândi cum vor plasa porțile. Până anul trecut, marcatorii erau trași la sorți la începutul sezonului și fiecare avea săptămâni, ba chiar luni de meditat la ce vor face. Dar unele echipe au criticat practica pregătirii propriilor schiori pentru traseul pe care îl vor marca, și atunci s-a decis tragerea la sorți cu două-trei zile înainte de cursă.

Astăzi traseul a fost marcat de antrenorul lui Marcel Hirscher. Care, judecând după performanțele elevului său, este cel mai imaginativ marcator de trasee. Respectându-se pe sine, dar și pe schiori, Mike Pircher a strâns un pic linia de coborâre pe abruptul final, relaxând-o mai apoi, exact cât să condimenteze cursa. Porțile respective au triat atât de clar concurenții, încât mă gândesc că ruperile de ritm ar trebui impuse prin regulament în competițiile de Cupă Mondială.

Pe o pistă bine înghețată, departajarea s-a făcut în funcție de greșelile strecurate în evoluții. Hirscher, Matt și Myhrer au fost singurii care au excelat la acuratețe. Dave Ryding (locul 10; +1’’82) și Stefano Gross (8; +1’’52) n-au fost foarte impreciși, dar au arătat prea mult respect față de traseu și au tăiat clar viteza la intrarea pe abrupt. Manfred Mölgg (9; +1’’64) s-a împiedicat repetat în micile șanțuri desenate de schiorii dinainte sa. Henrik Kristoffersen (4; +’’71) a pierdut ritmul pe abrupt și s-a chinuit să-l coboare.

De chinuit s-au chinuit și Daniel Yule (7; +1’’46) și Luca Aerni (6; +1’’28), dar încurajările compatrioților le-au dat aripi. Iar Alexis Pinturault (5;+1’’17), conștiincios ca întotdeauna a confirmat creșterea nivelului la slalom, chiar dacă și pentru el abruptul a fost o încercare dificilă.

La final, Marcel a admis că s-a simțit ca acasă pe traseu. „E ușor să-ți găsești calea pe marcajul propriului antrenor. Când ești obișnuit cu ce trasează, atunci știi ce ai de făcut. A fost o cursă foarte bună, stabilă și totuși ricantă.” Apoi a făcut și un mic preview al manșei a doua: „Abruptul va deveni un challange!”

Clasamentul primei manșe

Publicitate

19 păreri la “Marcel pe un traseu demn de Cupa Mondială

  1. „Spre deosebire de Mika, Marcel este un om normal”…cum ai gandit comparatia asta? Daca tot i ai comparat, ar trebui sa ne gandim ce ar fi facut astazi Mika pe partia de la Adelboden…cum? E femeie, nu barbat? Pai si cand ai facut comparatia cum era?
    Nu te cert, cred ca ai folosit mai mult ca si figura de stil expresia, doar ca, te rog eu, nu mai spune de Marcel ca e om normal, si nu il mai pune pe acelasi nivel cu Matt si Myhrer😁🤣.
    Una peste alta, doi mari campioni contemporani.Este o placere sa ii privesti schiind, chiar daca nu ii poti compara unul cu celalalt, din mai multe motive, mai mult decat evidente😉.

    • Mika e intangibila la slalom. Marcel nu. Marcel, dupa cum a recunoscut si el, a avut si mult noroc la ultimele curse. Si stie ca va veni momentul cand norocul va trece de partea celorlalti. Spera sa nu uitam asta. 🙂

  2. Martzel un om pe „stereoids”, ce face Mika e inuman 😀 forta vs talent :p, fiecare remarcabil in felul lui. Doar ca Mika omoara competitia, Martzel incepe sa… la fel cum comentariile de pe eurosport o fac de ceva ani incoace, cat mai are contract ****neci?

    • :)) Buna asta cu vataful. Nu-l acuzam de dopaj, doar ca n-am gasit formularea potrivita pentru calitati fizice iesite din comun.

    • Nu cred ca e cel mai puternic dintre schiori…cu cei de la coborare nici nu se poate compara…arata unii de zici ca sunt competitori la strongest man…nu cred ca este nici macar in topul fortei la sciorii tehnici, mai degraba mi se pare ca are un simt al echilibrului si un simt motric instinctual extraordinare…de aia am si folosit termenul de Hopa Mitica…

    • dintre slalomisti e cel mai fit, nu-l compara cu cei de la coborare, ca nu e coborator, aia-s printre jaloanele de slalom ca elefantul in magazinul de portelanuri. comparat cu ai lui, de departe cel mai spirt, ii stau picicioarele ciment pe sleauri si rar il vezi gafaind la final.

  3. Corect, dar Mika e la maximum, sa vedem daca mai poate urca si cat o poate tine asa…Marcel e la al 7 lea an cand ia magiunul potrivit din camara…deci, sa comparam mare cu pere…ceva imi spune ca Mika va deveni cea mai titrata schioare all time, dar mai avem de asteptat vreo 4 – 5 ani.

    • problema e ca ma tem ca nu e la maximum. daca mai sterge pe jos cu comepetitoarele si la probe de viteza…

    • Daca va putea, sa stearga cu ele pe jos, atat timp cat nu se foloseste de mijloace interzise, sa castige tot.

    • de acord, e foarte, foarte buna. eu nu vorbeam de dopaj in cazul vreunuia dintre ei, la ea cu atat mai putin – chiar aici a fost mentionat intr-un articol ca obisnuia sa castige curse si cu 11 secunde la juniorat. abia astept sa-i bata recordurile si la coborare lui Vonn

    • Nu cred ca va ajunge sa bata recorduri si la coborare. Daca ne uitam la fetele care au trecut la viteza de la probele tehnice, Anja, Tina, chiar si Janica, din momentul in care au avut program complet, nu au mai dominat prin victorii, ci prin rezultate constante pe sau aproape de podium. Cel de la coborare e un record care-i va ramane lui Lindsey cel putin 12 ani. Parerea mea. Dar e foarte probabil sa dureze si mai mult. Scuze pentru interpretarea gresita. 🙂

    • Apreciez glumele bune, chiar dacă-s mai acide, asa ca no offence taken. E logic ce spui, dar la cat o vad de talentata, buna si competitiva, va trece la probele de viteza, iar pentru ea nimic nu pare imposibil. Dar oameni suntem, nu stim ce ne rezerva echipa lui Hagi.

  4. Marcel este intr-un sezon de regularitate, am putea spune chiar si de maturitate deplina. Dupa cum se vede din rezultate, el puncteaza maxim la doua probe; in tabara cealalta, a vitezistilor nu se remarca inca nici unul sa puncteze la fel ca el!?!?!?…..acolo sunt specialisti la coborare si parca altii la super urias!!!!!…..
    La feminin, eu vad un spectacol, cu o artista, vedeta chiar, ce este privita de un grup select de schioare ce nu-i pot intelege rolul, nu pot sa se compare cu ea….inca!
    Olimpiada din Coreea de Sud ar putea sa ne ofere surprize; acolo, toata lumea va merge la valoare maxima si daca il vom vedea pe Marcel pe podium, cel mai sus se numeste tot surpriza pentru ca nu a mai facut-o niciodata!!!!…..
    Mika, insa, daca ar castiga toate medaliile de aur puse in joc, nu ar surprinde pe nimeni!!!…..

    • Pai Svindal castiga si SG si coborari in mod uzual. Doar ca a avut foarte mult ghinion cu accidentarile. Chiar si asa, prin cate a trecut, e super-competitiv si castiga in continuare. Nu stiu cine, sa fi trecut prin ce a trecut el, mai era in stare sa mearga si sa castige cum o face el. E drept, inafara de el nu mai e vreunul care sa se bata la amandoua probele de viteza, Jansrud nu are asa foame de rezultate si nu prea mai e in forma. Dincoace la tehnici sunt Marțel si Henrik, in rest nu prea vezi pe nimeni cu sanse la amandoua probele.

    • legat de Olimpiada, sincer, acolo e cam ruleta (de data asta nu ruseasca) si, din punctul meu de vedere, irelevanta si incorecta pentru a descrie cariera unui sportiv in sportul asta.

  5. Legat de Svindal si de faptul ca nu s a mai vazut asa revenire…defapt a treia sau a patra dupa o accidentare grava…mai am eu un exemplu si mai bun, Herman Maier The Herminator. E regele comeback urilor. Singurul care este peste Svindal ca si nr de trofee la vitezisti si valoare(parere personala). Cine stie, poate Aksel il va depasi…mai are vreo 2 ani buni in fata, totul e sa nu mai ia o cazatura urata…mi e ca in cazul asta, nu am mai vedea alt comeback…

    • Ai dreptate, Hermann Maier a fost un schior fantastic. Oricum e greu sa compari performante obtinute in perioade si conditii, dar e clar ca vorbim de niste schiori extraordinari. Legat Svindal sa-ti vina castanele in cascada e dezarmant (o tampienie cu fobalul in parcare si apoi o cazatura). Doar ca astia-s facuti din alt aluat, atat fizic, cat si psihic.

  6. Singura comparatie pe care o poti face intre marii schiori e prin trofee, altfel e imposibil…poti spune ca Hirsher e mai bun decat Killy, sau Klammer decat Aamodt? Am dat 4 exemple fara legatura anume, decat faptul ca sunt mari nume…puteau fi oricare…fiecare a fost mare schior in felul sau si la timpul lui.
    Nevoia omului pentru o departajare a creat trofeele. Doar asa putem spune ca Stenmark e cel mai tare sau ca Hirsher e mai cu mot…binenteles si nr. trofeelor spune ceva…continuitatea si constanta sunt atribute ale valorii. Sunt nume uriase in ski ce nu au castigat 20, 30 de curse in intreaga cariera…asta ii transforma in titani pe un Hirsher, Stenmark, Vonn sau Shiffrin.
    Parerea mea, evident…

Comentariile nu sunt permise.