Clasicele masculine continuă, fetele revin la viteză

Bad Kleinkircheim (Austria)
Sâmbătă, 13 ianuarie, DH SG feminin: 11:45
Duminică, 14 ianuarie, SG DH feminin: 12:15
Wengen (Elveția)
Vineri, 12 ianuarie AC masculin: 11:30 / 15:00
Sâmbătă, 13 ianuarie, DH masculin: 13:30
Duminică, 14 ianuarie, SL masculin: 11:15 / 14:15
Televizare: 
Pe Eurosport 1 și 1 HD toate cursele masculine, mai puțin slalomul combinatei (vineri), plus coborârea feminină. Toate celelalte manșe se transmit pe Eurosport 2 și Eurosport 2 HD.

.
După Adelboden urmează Wengen, cea mai veche și mai lungă coborâre din lume, plus cursele adiacente. După ce acum trei ani cursele din Bad Kleinkirchheim au fost anulate, stațiunea austriacă încearcă anul acesta să prezinte din nou una din cele mai dificile piste din circuitul feminin.

Primăvara de ianuarie face mai departe greutăți organizatorilor. Marți a fost furtună mare în Wengen. Cu 200km/h a bătut vântul dărâmând plasele de siguranță. A și plouat, iar pista e moale. Dar miercuri, la ora startului primului antrenament oficial, nu mai rămăsese nici o urmă din ce fusese distrus. Doar zăpada rămăsese muiată în unele locuri, dar nu foarte rău.

„Numai în două locuri din circuit se poate întâmpla orice și a doua zi avem o pistă perfectă: Wengen și Kitzbühel”, a lăudat Aksel Lund Svindal condițiile oferite de adevăratele clasice din circuitul masculin. Norvegianul, așa cum ne explicase deja după ce cursele din Beaver Creek se terminaseră cu dureri și genunchi umflat, nu a forțat la antrenamente. În primul au convins veteranii, dintre care Hannes Reichelt, Peter Fill și Beat Feuz au fost cei mai rapizi.

Al doilea antrenament i-a revenit lui Adrien Theaux, cel care a strălucit la câte un antrenament în toate escalele de viteză, dar până acum nu a reușit să se impună și in curse. Matthias Mayer a fost singurul care s-a ținut cât de cât de francez. Restul adversarilor au rămas toți la cel puțin jumătate de secundă în spatele lor. Trebuie spus totuși că fruntașii primei zile au schiat relaxat și au experimentat, iar Peter Fill și Christof Innerhofer (locul 4 în prima zi) au făcut doar o coborâre de recunoaștere, cruțându-și forțele pentru curse.

Carlo Janka a participat și el la antrenamente, la primul mai prudent, la al doilea mai decis, dar rezultatele l-au convins că încă nu este suficient de pregătit pentru solicitările unui concurs. Elvețianul și-a rupt în toamnă un ligament încrucișat, dar a refuzat să se opereze, în speranța că terapia conservativă îl va repara suficient pentru a nu pierde Jocurile Olimpice.

Acestea au fost eliminate definitiv din planurile de viitor ale vice-campionului mondial la slalom uriaș. Roland Leitinger și-a rupt și el ligamentele încrucișate acum câteva zile la un antrenament.

Revenind la cursele sfârșitului de săptămână, Alexis Pinturault a renunțat la globul de cristal de la combinată, trofeu câștigat în ultimele sezoane, deși era favorit după victoria din Bormio. Rezultatele în creștere din ultima vreme l-au convins să se concentreze asupra disciplinelor sale speciale – slalom și slalom uriaș, pentru a progresa și a-și crește șansele unei medalii olimpice. Îl vom revedea la slalomul special din Wengen, unde în rolurile principale sunt distribuiți Marcel Hirscher și Henrik Kristoffersen, cu Michael Matt pe post de intrigant șef.

***

Zăpada muiată le-a creat probleme tuturor (schioare, organizatori, servicemeni, antrenori) și în Bad Kleinkirchheim. A plouat ore în șir marți peste pista perfect preparată și a lăsat-o suferindă, în special în partea inferioară, unde n-a mai fost sigur să se schieze în viteză. Cu temperaturi mai scăzute anunțate pentru noaptea de vineri spre sâmbătă, juriul a decis să organizeze astăzi doar un antrenament scurt (aproximativ 40 de secunde), câștigat de Christina Ager, dar ale cărui rezultate nu spun nimic despre forma fetelor.

Aceasta a făcut imposibilă coborârea de sâmbătă, motiv pentru care s-a decis desfășurarea super-G-ului mai întâi, urmat apoi de un antrenament pe a doua jumătate a traseului de coborâre. Aceasta va închide programul feminin duminică.