Șansa lui Henrik

Când am scris avancronica nu am fixat neapărat cursa de astăzi ca moment al opririi șirului de victorii ale lui Marcel Hirscher (locul 3, +1’’05), după cum la conferința de presă nici el nu a prevăzut că exact azi în Kitzbühel nu va schia cu același elan ca până acum. Pe de altă parte Henrik Kristoffersen (55’’87) și Michael Matt (+0’’10) au mers așa cum i-a învățat Marcel că trebuie s-o facă dacă vor să-i ducă trena și au ajuns să fie ei protagoniștii într-o ligă doar a lor.

Foto: Shinichiro Tanaka / AP

Astăzi toată Austria se află în plin basm de iarnă. Ninge peste tot, albul e la putere, iar Kitz nu face exccepție. Din fericire cursele de viteză s-au încheiat, iar pentru slalom ninsoarea nu e un impediment major. Organizatorii au îndepărtat zăpada nouă de pe traseu. Dar ninsoarea nu s-a oprit și până la ora startului a mai apărut o păturică de omăt suplimentară. Primii schiori au fost plugurile ce au îndepărtat-o din jurul porților. Micii ghinioniști s-au numit Stefano Gross (locul 6; +1’’70), Marcel Hirscher și parțial Daniel Yule (4; +1’’23).

Michael Matt, Andre Myhrer și Henrik Kristoffersen i-au urmat și au găsit terenul perfect, dar traseul dificil. Antrenorul lui Sașa Horoșilov a marcat o linie învârtită ca o sârbă și a pregătit astfel scena în special pentru schiorii ușori și foarte agili, cărora le plac virajele rotunde. Lui Andre Myhrer (9; +1’’92) i se aplică ultima caracteristică, dar nu și prima. A derapat sub o poartă și masiv fiind n-a putut vrăji un salt cu întoarcere a schiurilor, pierzând contactul cu podiumul.

Michael Matt e și el printre slalomiștii înalți, dar el a avut grijă să țină permanent schiurile pe zăpadă. Henrik s-a bucurat ca un copil când a văzut că trebuie să genereze viteză din nimic, pe suprafața foarte lentă și ea. Și uite așa, cei doi s-au luptat doar unul cu celălalt. A câștigat norvegianul, foarte rapid la începutul abruptului, unde mezinul Matt păruse să se împiedice de câteva ori de obstacole nevăzute.

Marcel Hirscher a fugit după cursă la hotel, probabil pentru a analiza ce n-a mers și a găsi soluții, dar a fost prins de reporteri în momentul recunoașterii pentru manșa secundă. Liderul Cupei Mondiale a povestit că a observat de la antrenamente că nu mai atacă la fel de intens pe traseele lente și are nevoie de ajutorul terenului pentru a accelera. De altfel înainte de cursă, întrebat dacă crede că ar putea fi întrecut de cineva azi, îl indicase convins pe Michael Matt. La ultimele antrenamente – nu multe, căci în Alpii austrieci a nins din belșig toată săptămâna – Michael îl depășise fest pe Marcel.

Astăzi problema pentru Marcel a fost pendularea constantă. Schiurile mai grăbite decât bustul, au trebuit prinse repetat din urmă și asta a tăiat sec avântul. Bineînțeles că și-a învins grosul adversarilor. Dar pentru Henrik cel cu o foame teribilă de victorii, și Michael Matt care știe că de obicei este mai rapid decât Marcel, nu a fost destul. Hirscher ar fi putut fi de fapt întrecut și de Daniel Yule. Elvețianul a făcut totul ca în manual. A inițiat virajele devreme, ca să aibă spațiu de accelerat, a intrat rapid în ritm, și a valsat până aproape de final. Dar acolo vine un val care creează de multe ori probleme schiorilor și Daniel a devenit brusc timid. A trecut de dâmb, a reluat atacul. Prea târziu pentru a-l mai depăși pe Marcel.

Nu doar Henrik Kristoffersen s-a simțit ca acasă pe zăpada de pe Ganslernhang, ci și coechipierii săi. Sebastian Foss-Solevaag (7; +1’’72) s-a luptat cu cu tentativele de lăsare pe spate – pe ceilalți schiori cu același stil asta i-a costat scump, și ba sprijinindu-se într-un pumn ba împingându-se spre înainte, a atacat suficient pentru un loc de top. Leif Kristian Nestvold-Haugen (5; +1’’69) a făcut și mai multe. Bustul central și stabil, iar picioarele foarfeci în jurul porților. Aceasta a fost rețeta succesului său.

M-am bucurat că uriașul slalomului, Ramon Zenhäusern (8; +1’’78) și-a găsit din nou calea spre un loc fruntaș în condiții diferite de cele din Wengen, după cum, luată de valul nostalgiei mi-am frecat mâinile și la manșele peste medie ale unui Jean-Baptiste Grange (locul 10), sau Julien Lizeroux (14).

Nu la fel se poate lăuda liderul lor de echipă. Poziția lăsată pe spate i-a venit de această dată de hac lui Alexis Pinturault, care după greșeli în cascadă a călcat până la urmă o poartă. La fel cum pățise și Sașa Horoșilov chiar înaintea lui. Propriul lui antrenor cu mâna lui i-a copt-o.

Privind spre manșa secundă, e clar că o secundă este imposibil de recuperat chiar dacă vorbim de cel mai bun slalomist al sezonului. Deci Henrik are victoria în mâinile lui. Asta dacă nu se opun schiurile lui Michael Matt.

Clasamentul primei manșe

Publicitate

6 păreri la “Șansa lui Henrik

 1. Henrik a mers exact ca Marcel în cursele anterioare și a obținut o victorie meritată și dorită după atâtea locuri doi. Victoria asta (cred că) e mai valoroasă prin faptul că l-a întrecut pe Marcel ”acasă” la Kitzbuhel și pornește cu un moral foarte bun în a-și apăra victoria de anul trecut de la Schladming. Unde sigur va fi cel puțin la fel de ”nebunie” ca la Kitz. Îmi pare rău de Michael Matt care cred că a forțat mai mult decât trebuia (poate și împins de publicul fantastic) și a pierdut cel puțin un loc pe podium.

 2. Astazi Marcel a incercat, cred, aceeasi reteta castigatoare din cursele trecute, in prima mansa…conservator dar incisiv si rapid.Partea conservatoare i a iesit din plin…si atat😂. Sunt rau acuma, chiar si cand nu a fost ziua lui a iesit al doilea(cu noroc-imi pare rau de Matt…putea castiga cursa daca nu gresea). Henrik nu a mers fenomenal…a mers cum merge el deobicei, foarte bine adica. Astazi nu a gresit major si a fost constant rapid pe tot traseul, mai ales pe prima parte. Marele castigator de azi sunt doi: castigatorul si ocupantul pozitiei a doua, obtinuta in cele din urma cu munca, talent dar si Noroc. Ai nevoie si de asa ceva uneori ca sa iesi compion.
  Cred ca vom avea niste curse foarte interesante pana la Olimpiada, dar si la Olimpiada si binenteles la finalele de la Are de dupa O.
  Lupta va fi intre Marcel si Henrik pentru 3 globuri! O sa fie o lupta pe cinste, deja ma ia cu frig😈.
  Binenteles si lupta pt globurile de la DH si SG va fi interesanta, insa duelul celor doi mai sus amintiti va fi capul de afis!
  Vreau sa vad sange!🤕

 3. P.S. Ceva pariuri pt. cine va castiga la Schladming? Eu voi merge pe favoritul meu, Marcel, chiar daca teoretic pleaca cu sansa a doua😉
  Pe ce ma bazez? Nimic logic…m am gandit ca a 6 a victorie la rand la slalom ar fi prea de tot…asa ca a sasea victorie la SL ar fi mai probabil sa vina la Schladming. Simplu, nu?😁

 4. N-am vazut cursa, cu siguranta a fost si ceva contextual la baza, dar ma bucur ca, in sfarsit Henrik face o rpuma mansa buna. La fiecare cursa de anul asta a avut prime manse mai slabute.

 5. Un succes local 95% astazi la slalomul masculin din Kitzbuhel; pana si Arnold Schwartzeneger a contribuit la atmosfera generala din Templul schiului alpin! Procentele necastigatoare au fost datorate clasarii pe locul doi a favoritului local, Marcel Hirscher si nereusita tanarulii Michael Matt, care sub privirile fratelui mai mare Mario, fost castigator aici cu ceva ani in urma, a clacat in mansa a doua, de pe pozitia de favorit nr. 3. Pacat!!!!!!…….
  Atmosfera a fost superba, o vreme cu ninsoare permanenta, iarna adevarata, spectatori cat frunza si iarba, cu VIP-uri din lumea sportului si nu numai, care au ridicat nivelul spectacolului prezentat, o reteta de mult stiuta a austriecilor! Felicitari!
  Despre combatanti doar cateva cuvinte: Marcel a pierdut cursa in mansa intai evoluand prea prudent, iar Henryk, cu o evolutie constanta si avantata, a ghicit maniera castigatoare, chiar daca a fost invins de Marcel in mansa a doua. Diferenta prea mare din prima manse nu a mai putut fi surmontata si dupa vreo sase curse de slalom au inversat locurile pe podium. Lupta lor da frumusetea acestui sport, iar meritele sunt incontestabile si de apreciat numai la superlativ!!!!!……
  Pariez pe dorinta de revanse a austriacului la Schladming, dar orice este posibil, lupta continua!
  Ce frumos este schiul!

 6. Ma baieti, hai sa fim seriosi ! Anul trecut de departe castiga la Schladming Marcel Hirscher daca nu era operat la ochi cu 2 zile inainte, ce naiba tot vorbiti acolo ? unde erati anul trecut ? nu ati vazut cursa? si astfel a castigat Henrik ! Insa Schladmingul e greu ! e o cursa in care poate sa fie castigator exact la cine nu te astepti ! Daca va castiga Marcel , Henrik, sau altcineva, asta ramane de vazut !

Comentariile nu sunt permise.